Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Παρίσι: Μας έσφαζαν έναν έναν! Μαρτυρίες που "γονατίζουν"

Φωτογραφία Reuters


Οι άνθρωποι που είδαν τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στα μάτια και επέζησαν. Βίωσαν τον τρόμο και ήταν τυχεροί που είναι ζωντανοί. Περιγράφουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Τον τρόμο από την ημέρα που γράφτηκε μια νέα "μαύρη" σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο Benjamin Cazenoves ήταν ανάμεσα σε εκείνους που το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του συγκροτήματος Eagles of the Death Metal. Ήταν στον πρώτο επίπεδο. "Σφαγίασαν τον κόσμο έναν έναν" περιγράφει. Τη συγκλονιστική του μαρτυρία την έκανε μέσω Facebook, όπως γράφει η Daily Mail.
Ο Cazenoves τραυματίστηκε από τα πυρά των τρομοκρατών. Κατάφερε να ανεβάσει ένα post στο Facebook για να περιγράψει τι είχε συμβεί μέσα στο θέατρο. Ο ίδιος είχε τραυματιστεί σοβαρά, αλλά ήταν ζωντανός. Άλλοι, δεν είχαν την ίδια τύχη με εκείνον. "Είμαι ακόμα το Bataclan. Πρώτος όροφος. Έχω τραυματιστεί σοβαρά. Η επίθεση ήταν γρήγορη. Υπάρχουν επιζώντες. Σφαγιάζουν τον κόσμο έναν έναν. Πρώτος όροφος γρήγορα!", έγραψε. Σε ένα δεύτερο post, έγραψε πως ήταν ζωντανός αλλά μέσα στο θέατρο υπήρχαν παντού πτώματα!
Ο φυσιοθεραπευτής Mark Colclough, ένας 43χρονος Βρετανο-δανός, ήταν μαζί με έναν συνάδελφό του στη Rue de la Fontaine, όπου ένας από τους τρομοκράτες που έκαναν τις συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι, γάζωσε ένα καφέ. Περιέγραψε όσα έζησε στον Guardian. "Στεκόταν σε θέση βολής. Είχε το δεξί του πόδι μπροστά και το αριστερό πίσω. Στον αριστερό του ώμο κρατούσε ένα αυτόματο όπλο. Είδα ένα περιοδικό από κάτω του.
Φωτογραφία Reuters
Όλα όσα φορούσε ήταν στενά: τα παπούτσια του, το παντελόνι του, το πουλόβερ του. Όλα ήταν μαύρα. Αν στεφτείς πως μπορεί να μοιάζει ένας στρατιώτης έτοιμος για μάχη, έτσι ήταν. Ένας άνδρας, με στρατιωτική στολή, μαύρο πουλόβερ, μαύρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια ή μπότες, ένα αυτόματο όπλο και ένα γούνινο καπέλο.
Ήταν αριστερόχειρας και έριχνε τρεις – τέσσερις πυροβολισμούς τη φορά. Ήταν επαγγελματικά χτυπήματα. Σκότωσε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που κάθονταν σε τραπέζια μπροστά στο καφέ. Τους είδα να πέφτουν χτυπημένοι κάτω. Έπεσαν από τις καρέκλες τους στο έδαφος. Στη συνέχεια γύρισε και πυροβόλησε το παράθυρο του οδηγού ενός αυτοκινήτου. Μέσα μπήκε στο καφέ. Γύρισε δεξιά και αριστερά και άνοιξε πυρ. Τότε καλυφθήκαμε. Ακούσαμε 15 ή 20 πυροβολισμούς και μετά, ησυχία".
Φωτογραφία ReutersΦωτογραφία Reuters
H Κελι λέει: άρχισαν να πέφτουν οι πυροβολισμοί και αμέσως σκύψαμε. Δεν σταματούσαν να πυροβολούν. Και δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν. Κάποιοι κατατρομαγμένοι φώναζαν. Οι δράστες κάτι έλεγαν για ομήρους αλλά δεν καταλαβαίναμε. Και μετά έπεσε σιωπή και μετά αρχίσαμε να προσευχόμαστε.

Kelly rescapée du Bataclan : « On a tous prié » από leparisien
Αυτόπτης μάρτυρας στους πυροβολισμούς: Μόλις βγήκαμε από το Μετρό άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Βρήκαμε καταφύγιο σε ένα εστιατόριο. Καθίσαμε στο πάτωμα και περιμέναμε. Έξω γινόταν πόλεμος!

Attentats à Paris : « En sortant du métro, j’ai... από leparisien

Δεν υπάρχουν σχόλια: