Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων







ΘΕΜΑ: Πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
 
Ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα, με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητή Άκη Τσελέντη, τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Β. Καραστάθη και την ερευνητική τους ομάδα, εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα συνεχούς δορυφορικής μικροκυματικής  παρακολούθησης των ενεργών ρηγμάτων της περιοχής με ακρίβεια τάξης χιλιοστών.
Το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί µε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 128/10-06-2015 Απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για την εκτέλεση του ερευνητικού έργου “Μελέτη ρηγµάτων και µικροσεισµική παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής ∆ήµου Λουτρακίου – Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Νομού Κορινθίας”.
Ο ∆ήµος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων έχει συμπεριληφθεί σε ερευνητικό έργο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που στόχο έχει τη διερεύνηση της σεισµικής επικινδυνότητας του Ελλαδικού χώρου και ειδικότερα, τη μελέτη των σημαντικών ενεργών ρηξιγενών ζωνών της χώρας. Παράλληλα, μετά από προσπάθειες του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητή κ. Άκη Τσελέντη, η περιοχή Λουτρακίου έχει ενταχθεί σε πρόταση που υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραµµα “Super Cities”, στα πλαίσια της οποίας προτείνονται περιοχές της Ευρώπης, όπου διάφορα Ερευνητικά Ινστιτούτα δραστηριοποιούνται ερευνητικά.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση ενός τοπικού δικτύου σεισμογράφων για την παρακολούθηση των ενεργών ζωνών σε επίπεδο μικροσεισμικής δραστηριότητας και προγραμματίζονται γεωφυσικές έρευνες διερεύνησης των ρηγμάτων. Τέλος, θα γίνει και υπολογισμός των πιθανών επιπτώσεων σε σενάρια σεισμών στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου με τελικό στόχο τον περιορισμό του σεισμικού κινδύνου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: