Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ




ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων.
Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς.
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή:
·         με τρόπο  κοινωνικά δίκαιο,
·         με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω,
·         και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της: 
Καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται.
Γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος.
Το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.
Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι:
η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού,  αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%.
Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας.
Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup, δηλαδή:
Αντικειμενικότητα, Αυτοματισμό, Αξιοπιστία και Νομοθέτηση.
Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.
Επομένως:
θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή.
Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.
Πάνω σε αυτή την βάση, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.
Η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κυρίου Τουσκ με την οποία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες.  
Επισημαίνουμε, επίσης, ως ιδιαίτερα θετική τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.
Ο κος Πιτέλα αφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους.
Ενημερωθήκαμε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί σήμερα, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Ένα σχόλιο για την Νέα Δημοκρατία:
Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε την χώρα στα βράχια.
Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν.
Αυτή η αντίφαση είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδονται.
Ας αποφασίσουν.
Αυτό όμως είναι το λιγότερο.
Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015;
Αν ναι, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάρει θέση.
Συμφωνεί με το ΔΝΤ, για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις Ευρώ;
Γιατί την έχουμε δει να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν.
Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να μην υπονομεύει την διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Καλούμε την Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: