Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μια γυναίκα - σύμβολο στην Ελλάδα

Μια γυναίκα - σύμβολο στην Ελλάδα

Μια γυναίκα- σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS, η 21χρονη Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, που ξέφυγε από τον εφιάλτη της αιχμαλωσίας στην πατρίδα της, θέτει τώρα ως στόχο της να γίνει η φωνή των προσφύγων στο αίτημά τους για νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη.

Η νεαρή Γεζίντι, που πριν από ενάμιση χρόνο κατάφερε να δραπετεύσει από τα χέρια των μελών του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα για να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες.

Για το σκοπό αυτό είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν πτυχές της προσφυγικής κρίσης.

Μετά την επίσκεψή της στον πρωθυπουργό, η Νάντια αποφάσισε να στείλει στους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά το μήνυμα «να δεχτούν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας ώστε να είναι ασφαλείς γιατί δεν πιστεύω ότι τα σύνορα θα ανοίξουν ξανά».

Όπως περιγράφει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά της ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για όλους τους πρόσφυγες. «Ξέρω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, ξέρω ότι οι Έλληνες βοηθούν πολύ. Οι πρόσφυγες ζουν σε πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, όπου δεν λαμβάνουν επαρκή βοήθεια. Όταν μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας, τότε μπορούμε να ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα και διεθνείς οργανισμούς να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη και βοήθεια στους πρόσφυγες», εξηγεί.



Τις επόμενες ημέρες η Νάντια θα επισκεφθεί μερικά από τα κέντρα φιλοξενίας για να δει τις συνθήκες που επικρατούν και να συνομιλήσει με πρόσφυγες. «Και όταν θα είναι οι άνθρωποι αυτοί ασφαλείς στα κέντρα φιλοξενίας, τότε θα πάω στη Γερμανία και σε άλλες χώρες για να ζητήσω μετεγκατάσταση γι' αυτούς», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: