Σάββατο 28 Μαΐου 2016

AYTEΣ οι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας


Ένα ακόμη βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας -Ρωσίας σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο έγινε την...
Παρασκευή κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τετ α τετ συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά ενώ είχε προγραμματιστεί για τριάντα λεπτά και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά υπογράφηκαν:

* Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
* Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
* Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
* Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων : Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την βούλησή τους να διευρύνουν σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία τους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αθήνας η αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σέβεται τις υποχρεώσεις της.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πούτιν τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η λογική του διαλόγου και να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι ακούει πολλά λόγια για τις σχέσεις με την Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο πρόσθεσε «κανείς δεν μιλάει μαζί μας». Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα που προωθούν οι ΗΠΑ στην Ρουμανία και την Πολωνία σημειώνοντας ότι συνιστούν απειλή για την Ρωσία, η οποία, όπως είπε θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σημειώνοντας και τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο κ. Πούτιν δήλωσε σχετικά ότι μόλις η ΕΕ άρει τις κυρώσεις, το ίδιο θα κάνει και η Μόσχα αίροντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην ΕΕ, ενώ έκανε και ένα λογοπαίγνιο λέγοντας ότι δεν περιμένει , η Ελλάδα να κάνει τους άθλους του Ηρακλή στην αυλή της ΕΕ.

Ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ για την πρόθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, ο κ. Πούτιν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι και η Μόσχα θέλει αποκατάσταση των σχέσεων, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από την Άγκυρα για συγνώμη ή για αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροσκάφους και την δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Ανέφερε επίσης ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία , καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν σχετικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ως προς την δημιουργία κουρδικού κράτους , ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται και ότι το θέμα δημιουργίας κουρδικού κράτους αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν Κούρδους στο έδαφός τους.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε πολλές φορές ότι είναι ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΕΕ -ΝΑΤΟ και Ρωσίας υπογραμμίζοντας ότι δεν νοείται αρχιτεκτονική ασφαλείας της οποίας δεν είναι μέρος η Ρωσία.

Στην εισηγητική του δήλωση ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό. Εκτενή αναφορά έκανε και ο κ. Πούτιν στο αφιερωματικό έτος.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία καθώς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια περίοδο αβεβαιότητας και βάζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, στον τουρισμό, την ενέργεια, την έρευνα, την τεχνολογία, το εμπόριο κλπ σε συνδυασμό με την εγκαινίαση του πολιτικού διαλόγου για περιφερειακά και διεθνή θέματα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε και την στήριξη που παρέχει η Ρωσία στην Κύπρο, αλλά και τον ρόλο της στην Συρία.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του κ. Πούτιν που τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο που συμφωνήθηκε δείχνει ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν προοδευτική τάση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Πούτιν και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία προς την Ελλάδα αναφέροντας ότι φέτος 1.000.000 Ρώσοι θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις θεωρήσεις ο αριθμός αυτός θα ήταν τριπλάσιος. Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσαν ότι ήδη εργάζονται εντατικά για την ταχύτερη έκδοση των θεωρήσεων.

Ως προς τον νότιο διάδρομο, τον αγωγό που συζητείται ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι αν ξεπεραστούν τα εμπόδια το έργο θα γίνει, διαφορετικά είπε, η Ρωσία δεν μπορεί να βάλει χρήματα. Ο πρωθυπουργός είπε για το ίδιο θέμα, ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημείωσε ότι οι αγωγοί μπορούν να γίνουν γέφυρα φιλίας και όχι αφορμή για συγκρούσεις.

Σημειώνεται ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα  το Άγιο Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: