Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Λουτρακίου-Περαχώρας Γιώργος Μπάκος για τη Μάχη της Περαχώρας :Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012




 Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ 

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012



Η επιτροπή και το σχέδιο για τον εορτασμό της
ΔΕΙΤΕ: 
-- Ποιοί αποτελούν την επιτροπή της διοργάνωσης και της καθιέρωσης του εορτασμού.
-- Τι θα οργανωθεί φέτος και πότε.
-- Ποιά είναι τα σχέδια και το όραμα για το μέλλον.



Κατόπιν της πρωτοβουλίας πολλών ετών από δημότες όπως ο Γιάννης Αικατερίνης, αλλά και της πρόσφατης θεσμικής πρωτοβουλίας του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Λουτρακίου-Περαχώρας  Γιώργου Μπάκου, ήρθε επιτέλους η στιγμή να ξεκινήσει να εορτάζεται ετησίως η επέτειος από τη Μάχη της Περαχώρας.

 Το γεγονός ήταν και παραμένει εξαιρετικά σπουδαίας σημασίας για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, και δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστό και διαδεδομένο στον δήμο, αλλά και στην Ελλάδα. Η σπουδαιότητα του γεγονότος έγκεται στον αποκλεισμό της πρόσβασης προς την Στερεά
Ελλάδα και τον ανεφοδιασμό των τουρκικών στρατευμάτων υπό τον Δράμαλη. Αυτό σε συνδυασμό με την πανωλεθρία στα Δερβενάκια, αποτέλεσαν την κατακλείδα για την νίκη στον μεγάλο αγώνα.

Κατόπιν σύσκεψης επιλέχθηκαν τα μέλη της επιτροπής για την διοργάνωση του εορτασμού, αλλά και για την καθιέρωση των επόμενων εορτασμών της σημαντικής αυτής επετείου.
Τα μέλη της επιτροπής, εκτός από τον συντονιστή Γιώργο Μπάκο, είναι ο εκ των εμπνευστών και προωθητής μέσω του ιστότοπου perahora.gr επί σειρά ετών Γιάννης Αικατερίνης, o δημότης Σωτήρης Πρωτόπαππας, ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου "Προμηθέας" Νίκος Λόης, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πέτρου.

Ο εορτασμός θα γίνεται κάθε έτος σε συμφωνημένη ημερομηνία κάθε Σεπτέμβριο. Για φέτος προτάθηκε η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για την προετοιμασία.

Ο χώρος εορτασμού προτείνεται να είναι η πλατεία Ταξιαρχών, χώρος ικανός να φιλοξενήσει επισκέπτες και στο κέντρο της  Περαχώρας.
Για τον φετινό εορτασμό θα γίνει μια τελετή προς τιμήν των πεσόντων και εις εορτασμόν του γεγονότος και του αποτελέσματος του, όπου θα κληθούν όλοι επίσημοι της περιοχής. Στην τελετή προτείνεται να συμμετάσχει η Φιλαρμονική της Περαχώρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Περαχώρας.

Μετά το πέρας της φετινής εκδήλωσης, θα ξεκινήσουν διμερείς επαφές της επιτροπής με φορείς, συλλόγους και δημότες, με σκοπό την καθιέρωση ενός ετήσιου εορτασμού αντάξιου του γεγονότος. Η επιτροπή θα εισηγηθεί τις προτάσεις της στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Λουτρακίου-Περαχώρας και μετά θα γίνουν εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβει το γεγονός την επισημότητα που του αρμόζει.
Το όραμα του γράφοντος και των μελών της επιτροπής είναι να καθιερωθεί ετήσια σχολική εργασία με βράβευση της καλύτερης εργασίας, να οργανωθεί ετήσια αναπαράσταση στους χώρους της μάχης και να διαδοθεί η σπουδαιότητα της μάχης σε όλη την Ελλάδα. Σίγουρα βέβαια το εν λόγω όραμα θα πλαισιωθεί και από τις επικείμενες διαβουλεύσεις, αλλά βέβαια θα είναι και εξαρτώμενο από τους διαθέσιμους προϋπολογισμούς.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Λουτρακίου-Περαχώρας  Γιώργος  Μπάκος

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: