Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ: Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2025 & ΦΩΤΟ


Picture


​Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι

Αποφάσισα να αξιοποιήσω το σημερινό βήμα για να σας παρουσιάσω την στρατηγική πρωτοβουλία ανάπτυξης LOUTRAKI PLUS.
Ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων σχεδίασε και υλοποιεί ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο μια ολοκληρωμένη σειρά δράσεων για την ανάπτυξη της κοινωνικής και της κυκλικής οικονομίας. Στρατηγικός μας σκοπός η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ενδυνάμωση της απασχόλησης και η υποστήριξη της επιχειρηματικής αριστείας στον τόπο μας.
Αναγνωρίσαμε εγκαίρως πως η τρέχουσα συγκυρία θα θέσει ζητήματα ζωής και θανάτου για την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε ακόμη στα μισά της οικονομικής βύθισης, που συμπαρέσυρε στην από-ανάπτυξη ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας. Οι φιλοδοξίες για αναστροφή της διαλυτικής ύφεσης είναι πρόωρες. Οι φωνές που διαλαλούν την ψεύτικη ελπίδα πρέπει να σωπάσουν. Εδώ, έχουμε μια διπλή δουλειά να κάνουμε:
Να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα των προηγούμενων δεκαετιών
Και να δούμε πώς θα βγούμε από τον σηπτικό θάλαμο του ξένου ελέγχου.
Ως πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης έχουμε ευθύνη.
Στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων αναδεχθήκαμε ολόκληρη την ευθύνη αυτή. Προκηρύξαμε μια στρατηγική πρωτοβουλία κύρους με κομβικό της στοιχείο την απευθείας θεσμική επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Χωρίς μεσάζοντες και χωρίς χρονοτριβή.
Η πρόσφατη αλληλογραφία μου με το Πρόεδρο JUNCKER και τις Επιτρόπους ΚΡΕΤΟΥ και ΜΠΙΕΝΚΟΦΣΚΑ εμφύσησε σε όλη την ομάδα μας ένα αίσθημα αισιοδοξίας πως το εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έργων έρευνας και ανάπτυξης και συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα θα κλιμακωθεί παραγωγικά σε πραγματικό χρόνο.
Ανακοινώνω σήμερα πως στις αρχές του 2018 ξεκινούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προκηρύξεων για έργα σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με την τεχνική βοήθεια και την μόχλευση χρηματοδοτικών εργαλείων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, στην οποία θα βρίσκομαι τις επόμενες ημέρες.
Ταυτόχρονα, τον προηγούμενο χρόνο, ξεδιπλώσαμε ένα σύνολο από ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις, σεμινάρια και εργαστήρια για τους πολίτες μας, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, ώστε να τους καταστήσουμε συμμέτοχους στην πρωτοβουλία LOUTRAKI PLUS. Ο κόσμος και οι φορείς μας τίμησαν με την πρωτοφανή συμμετοχή τους. Τους ευχαριστώ έναν προς έναν και μία προς μία ξεχωριστά.
Προκηρύξαμε επίσης τον Διαγωνισμό Κοινωνικής Οικονομίας, θέτοντας στην διάθεση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας σχολάζουσα δημοτική περιουσία και πρακτική, πρόσωπο με πρόσωπο υποστήριξη. Ανοίγοντας νέους δρόμους, κάνουμε την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας πράξη. Ατενίζοντας νέους ορίζοντες, επενδύουμε στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Δίχως να το βάζουμε κάτω, ενδυναμώνουμε τους πολίτες και τους οργανισμούς να συμβάλλουν με τον δικό τους δυναμισμό στην υπέρβαση της κρίσης. Αν είναι να ξανακτίσουμε τον τόπο μας από την αρχή, θα τον κτίσουμε όλες και όλοι μαζί.
Η αξιόλογη συμμετοχή στον πρώτο κύκλο του Διαγωνισμού εξέπληξε και εμένα θετικά. Την εκλαμβάνω ως μια ισχυρή ένδειξη πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί: Πως η Ελλάδα και το Λουτράκι μας έχουν ψυχή. Και ευχαριστώ τους συμμετέχοντες για το ενθαρρυντικό αυτό μήνημα.
Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πυκνά νέα, γιατί το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε αθόρυβα αλλά συστηματικά. Η πρωτοβουλία LOUTRAKI PLUS φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μια εμβληματική καινοτομία διοίκησης και σε ένα πρότυπο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης που θα αποτελέσει ανάχωμα ώστε η εθνική κρίση να μην δείξει τον χειρότερό της εαυτό στο τοπικό επίπεδο.
Σας προσκαλώ να επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας στο: www.loutraki.plus
Και να γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της προσπάθειάς μας για την κοινή προκοπή.
Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: