Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου- Περαχώρας

Lib Loutraki 3

 Πολύ όμορφο κτήριο, σκέφτηκα μια μέρα καθώς περνούσα απ’ έξω. Φωτεινό και παιχνιδιάρικο, ωραίος συνδυασμός. Αναρωτήθηκα τι μπορεί να είναι. Αφού το σκέφτηκα λίγο, κατέληξα ότι βρισκόμουν μπροστά από κάποιο χώρο εκδηλώσεων, παρ’ όλα αυτά ήθελα να βεβαιωθώ.



Έτσι, λοιπόν, έκανα τον γύρο μέχρι την είσοδο και τότε αντίκρισα κάτι αναπάντεχο.

Lib Loutraki 2
 Είχα ακούσει για την τοπική Βιβλιοθήκη, αλλά την είχα φανταστεί αλλιώς, σίγουρα όχι τόσο σύγχρονη. Δεν έχασα χρόνο. Διέσχισα τον κήπο και σύντομα βρέθηκα σε έναν φιλόξενο χώρο, όμορφο και, κυρίως, φωτεινό. Με το που μπαίνεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ανοίγει η καρδιά σου. Ίσως να είναι το λευκό χρώμα, ίσως τα χαμόγελα, ίσως τα βιβλία… Αν μη τι άλλο, σε τυλίγει μια ζεστασιά.

Lib Loutraki 1
 Φρόντισα να γίνω μέλος (μην ξεχάσετε την ταυτότητά σας) και έτσι ξεκίνησε η περιήγησή μου σ’ έναν κόσμο αγαπημένο. Διάβασα αστυνομικά, παιδικά, Έλληνες λογοτέχνες, εφηβικά μυθιστορήματα στα αγγλικά. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει παλιούς αλλά και πιο πρόσφατους τίτλους, ικανούς να καλύψουν κάθε γούστο. Ποίηση, μυθιστορήματα (κλασικά, κοινωνικά, αισθηματικά, αστυνομικά, φαντασίας, ιστορικά, ψυχολογικά θρίλερ, τρόμου), ταξιδιωτικοί οδηγοί, λεξικά, παραμυθάκια, παιδική, εφηβική- νεανική λογοτεχνία κ.α.) -τα περισσότερα δωρεές των κατοίκων- περιμένουν με ανυπομονησία να τα επιλέξουν οι επισκέπτες. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα βρείτε, όσο απαιτητικός αναγνώστης και αν είστε.
Ξέρω ότι μερικοί θα σκέφτεστε ότι οι βιβλιοθήκες είναι ξεπερασμένες, ότι έχουν μόνο παλιά βιβλία ή εκείνα που οι πρώην κάτοχοί τους ήθελαν, απλώς, να τα ξεφορτωθούν. Λέτε να είναι έτσι; Εγώ, πάντως, ένιωσα διαφορετικά.
Πρώτα από όλα, κυριάρχησε η χαλαρή επιλογή βιβλίου. Δεν ένιωσα πίεση να πάρω το πιο “γνωστό”, το “ευπώλητο”, εκείνο που έχουν τα βιβλιοπωλεία σε περίοπτη θέση. Διάλεξα βιβλία, που δεν θα είχα αγοράσει, είτε γιατί δεν μπορώ να αγοράσω τόσα πολλά, είτε γιατί δεν τα είχα προσέξει. Μπορείς πολύ άνετα να δανειστείς βιβλία που δεν είναι και τόσο του “γούστου” σου και να ανακαλύψεις μια άλλη σου πλευρά.
Στο κάτω κάτω, αν δεν σου αρέσει κάποιο, προχωράς στο επόμενο χωρίς να γκρινιάζεις για τα χρήματα ή τις κριτικές. Πόσες φορές δεν αγοράσαμε κάποιο μυθιστόρημα μόνο και μόνο επειδή διαβάζαμε καλές κριτικές για να απογοητευτούμε μετά; Καλύτερα να αφήσουμε τα βιβλία να μας μιλήσουν. Κάντε μια βόλτα στους διαδρόμους, δείτε τι θα σας τραβήξει την προσοχή και επιλέξτε ένα τραπεζάκι για να τα ξεφυλλίσετε με την ησυχία σας. Δεν είναι υποχρεωτικό να τα δανειστείτε όλα, καμιά φορά τυχαίνει να διαβάσουμε μόνο μια παράγραφο ή λίγους στίχους για να νιώσουμε διαφορετικά ή για να διαπιστώσουμε αν μας κάνει ένας συγγραφέας.
Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είστε μόνοι. Στις περισσότερες επισκέψεις πετύχαινα κόσμο να διαβάζει και να κρατάει σημειώσεις στα τραπέζια ή να επιστρέφει βιβλία. Είχα την αίσθηση ότι ανήκω σε μια κοινότητα, ότι και άλλοι άνθρωποι μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.
Μάλιστα, έχω κάνει ήδη μια νοερή λίστα για αυτά που θέλω να διαβάσω στο μέλλον: “Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ” του Τερζάκη, “Breaking Dawn” της Stephenie Meyer, “Ο Ιάπωνας Εραστής” της Αλιέντε, “Η Λίμνη των Λύκων” του John Verdon και… Ας σταματήσω εδώ.
Αν, λοιπόν, μένετε ή παραθερίζετε στο Λουτράκι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη σάς περιμένει. Είμαι σίγουρη ότι θα ευχαριστηθείτε.
Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις καλοκαιρινές μου επιλογές. Μη νομίζετε, πάντως, ότι περιορίστηκα μόνο σε αυτές…

IMG_20170813_075452_630IMG_20170913_105658_536μενεξεδενιατατουαζ
  
Ελπίζω να σας συναντήσω μπροστά από κάποιο ράφι και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέχρι τότε…
Καλή ανάγνωση!
Ιστορικό
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου λειτουργεί από το 1979, αρχικά ως Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου – Περαχώρας», και από το 1984 ως Τμήμα του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρακίου – Περαχώρας, στους χώρους του οποίου λειτούργησε έως τον Μάιο του 2016. Πλέον, αποτελεί τμήμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, ενώ τον Αύγουστο του 2016, μετεγκαταστάθηκε στο διαμορφωμένο κτίριο της Βίλας Χατζοπούλου, μίας οικίας – σημείου αναφοράς καθώς ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας από τους πλέον επιφανείς ανθρώπους στην κοινωνία του Λουτρακίου.
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική και διαθέτει περί τους 11.000 τίτλους κυρίως λογοτεχνικών έργων, Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, κλασικών και σύγχρονων, ενώ υπάρχουν βιβλία που καλύπτουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα, όπως θρησκεία, φιλοσοφία, ψυχολογία, ιστορία κ.α., καθώς και τμήμα με παιδικά, νεανικά και εφηβικά βιβλία.
Η Βιβλιοθήκη έχει οργανωθεί κι εμπλουτίζεται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο. Έχει καταλογογραφηθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της συλλογής μας από τους Αρχειονόμους – Βιβλιοθηκονόμους: Ράνια Σκιτζή, Φανή Μπάνου και Κων/νο Γκιώνη. Λειτουργεί επίσης αναγνωστήριο, με δωρεάν παροχή Wi-Fi, και με πρόβλεψη για μελλοντική τοποθέτηση τερματικών εξυπηρέτησης του αναγνωστικού κοινού. Πρόθεσή μας είναι η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει ένα αξιόλογο πληροφοριακό κέντρο και πολιτιστικό πυρήνα για την τοπική κοινότητα.
Αποστολή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λουτρακίου η δημιουργία και υποστήριξη ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος πληροφόρησης, καθώς επίσης η στήριξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας και έκφρασης της κοινωνίας μας
Όραμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λουτρακίου είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ώστε να διατηρηθεί ως πνευματικό κληροδότημα που θα μεταδίδει γνώσεις, αξίες και ιδανικά στις επόμενες γενιές.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
Οικονόμου 3 & Τομπάζη Λουτράκι
 2744 022323
 munlib@loutraki.gr

Για το Book-Tour
Κωνσταντίνα Κοράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: