Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!




Η προετοιμασία για τη γέννηση του Θεανθρώπου και την υποδοχή του Νέου Έτους δημιουργούσε, από τα παιδικά μας χρόνια, νότα αισιοδοξίας και γιορτινή διάθεση γιατί οι άνθρωποι ήλπιζαν σε ένα αύριο με καλύτερες προοπτικές. Όταν επισκεπτόσουν την Αθήνα, περπατώντας στους δρόμους, βίωνες την εορταστική ατμόσφαιρα από τον φανταχτερό στολισμό της. 
Τα πρόσωπα των ανθρώπων, χαμογελαστά. Οι άνθρωποι περπατούσαν με τα κεφάλια ψηλά, ατενίζοντας το μέλλον και αναμένοντας, ταυτόχρονα, την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση που θα έδινε σε μισθούς και συντάξεις από 1ης του έτους. Ένα μέτρο που εφαρμοζόταν, κάθε χρόνο, μέχρι την καθιέρωση της Α.Τ.Α. (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής) από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτές τις ημέρες, η Αθήνα δεν θυμίζει τίποτα από εκείνα τα χρόνια που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι περίμεναν το δώρο των Χριστουγέννων για να ξεχυθούν στις βιτρίνες των καταστημάτων, να δουν και να αγοράσουν τα δώρα τους, ενώ οι ιδιοκτήτες στόλιζαν εντυπωσιακά τα καταστήματά τους, για να τα κάνουν πιο ελκυστικά στον αγοραστή.

Η Αθήνα του σήμερα στολισμένη, γιατί πρέπει να στολιστεί. Η πλειοψηφία των ανθρώπων, που ζει στην πόλη, αγωνίζεται για να επιβιώσει,  χωρίς ποιότητα ζωής. Αγχωμένη, σχηματίζει ουρές για ένα εισιτήριο στα εκδοτήρια του μετρό και χαμένη στο λαβύρινθο των προσωπικών σκέψεων, περπατά στα πεζοδρόμια γρήγορα και σκυφτά, από το βάρος των προβλημάτων.
Πρόσωπα σκυθρωπά αναζητούν φως στο σκοτεινό τούνελ της οικονομικής τους μιζέριας, αφού μοναδικό τους μέλημα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Κράτος. 
Βέβαια δεν είναι μόνο φαινόμενο της Αθήνας η θλιβερή ατμόσφαιρα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Απλά είναι πιο έντονο στην πρωτεύουσα.
Η δυσβάσταχτη φορολογία, η ανεργία, οι πλειστηριασμοί, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που έχουν ήδη προαναγγελθεί, σφίγγουν συνεχώς, όλο και περισσότερο τη μέγγενη, γύρω από το λαιμό του Έλληνα πολίτη, σε καθημερινή βάση.
Επιπλέον, η αναξιοπιστία και το ψέμα κυριαρχούν σε κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής, με αποτέλεσμα η απογοήτευση να οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.  Με το αλαλούμ ανακοινώσεων και νέων αποφάσεων, εκ μέρους της κυβέρνησης, διαπιστώνεις ότι δεν έχει τελειώσει ο κατήφορος των δυσβάσταχτων μέτρων. 
Παράλληλα οι ''πολεμικές'' ανακοινώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την επερχόμενη αξιολόγηση, εκ μέρους των δανειστών, τρομοκρατούν γιατί δεν αποκλείεται ο Έλληνας πολίτης να κληθεί και πάλι να πληρώσει νέα βάρη.  
Η ΓΣΕΕ είχε κηρύξει γενική απεργία την 14η Δεκεμβρίου, ενάντια στην οικονομική πολιτική μιας ''αριστερής'' κυβέρνησης και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, τουλάχιστον αυτός που δεν συμμερίζεται την επανάσταση του καναπέ, για να διαμαρτυρηθεί σε βάρος της νέας οικτρής πραγματικότητας, που δεν έχει τέλος. 
Το μέλλον αβέβαιο. Η κυβέρνηση ξετυλίγει τις ''εξαίρετες'' ικανότητές της στην προπαγάνδα υπέρ του έργου της, αφού την τρέχουσα περίοδο μοιράζει κοινωνικό μέρισμα, ενισχύοντας και πάλι συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, όπως τους Ρομά. Η αντιπολίτευση, οκνηρή και υποτονική, δεν εκφράζει πειστικά την εναλλακτική και αποτελεσματική λύση, προσδοκώντας μόνο τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης από τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.  
Image result for κοινωνικού μερίσματος,
Όμως, τα Χριστούγεννα έρχονται, έχοντας την υγεία μας, το πολυτιμότερο δώρο ζωής του Θεού προς τον άνθρωπο. Τουλάχιστον να αποτελέσουν ευκαιρία για περισυλλογή, ορόσημο για εσωτερική ανασυγκρότηση και κομβικό σημείο αναθεώρησης της οπτικής γωνίας του πολιτικού γίγνεσθαι. 
Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν τον Θεό που μας έστειλε τον Υιό του για τη σωτηρία μας και ας αφήσουμε να εκφραστεί το Πνεύμα των Χριστουγέννων με γνώμονα την αγάπη, την ανθρώπινη ζεστασιά και την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπό μας τούτες τις Άγιες Ημέρες. 
Ας ελπίσουμε τη Νέα Χρονιά, παρά τις όποιες δυσοίωνες προβλέψεις, να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες. 
Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: