Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ο ρόλος των Μουσείων ως γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν

Στην ημερίδα η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου εκπροσωπήθηκε από τη δρ. Τζαναβάρα Αντωνία, η οποία παρουσίασε το θέμα «Ο ρόλος των Μουσείων ως γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν. Από το Μουσείο- Ναό στο Μουσείο- Φόρουμ».






Στην ομιλία της η Έφορος της Δημ. Πινακοθήκης, μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο θεσμό του Μουσείου, περιέγραψε το πώς το Μουσείο εντάσσεται σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον, επηρεάζεται από τις εκάστοτε ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες και λαμβάνει διαφορετικές ερμηνείες και νοηματοδοτήσεις. Στη συνέχεια παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού τύπου του Μουσείου- Ναού και πώς αυτό εξελίχθηκε σε Μουσείο-Φόρουμ, που αποτελεί δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, συναισθάνεται την κοινωνική του ευθύνη και αποστολή και επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός ακόμη ρόλου, που αναλαμβάνει το σύγχρονο μουσείο στα πλαίσια της πολιτιστικής διπλωματίας, αποτελώντας «γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν……γέφυρα ανάμεσα στους λαούς…γέφυρα ανάμεσα στις ιστορικές περιόδους…..γέφυρα ανάμεσα στα άτομα και στην πολιτιστική τους ταυτότητα… » και τέλος ένα δυνατό και ίσως το πιο υγιές, εργαλείο στα χέρια της διπλωματίας!
Η κα Τζαναβάρα είναι Αρχαιολόγος- Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Μουσειολογίας. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Ανάπτυξης Πολιτισμικής Επιχειρηματικότητας και της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Η διδακτορική της διατριβή έχει θέμα «Μουσείο και Άτομα με Αναπηρίες. Προσβασιμότητα-Εκπαίδευση-Κοινωνική Ενσωμάτωση».
Η κα Τζαναβάρα εργάζεται από το 1998 ως Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου και από το 2012 έχει οριστεί Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΚΕ.Π.Α.Π. Από το Σεπτέμβρη του 2016 ανήκει στο Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, διδάσκοντας τη θεματική ενότητα «Διαστάσεις Πολιτιστικών Φαινομένων» του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων»
eKorinthos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: