Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Αυτό είναι (μάλλον) το πρόσωπο του Θεού

Ανατρέπονται όσα φανταζόμασταν για τον Πανάγαθο;




Ο Θεός φαίνεται ότι μοιάζει με έναν τύπο, ο οποίος πουλάει φλογοβόλα και που πρόσφατα εκτόξευσε ένα αυτοκίνητο στο διάστημα, αν βέβαια πιστέψουμε μία πρόσφατη αμερικανική μελέτη.

511 χριστιανοί ερωτήθηκαν πώς φαντάζονται ότι μοιάζει ο Θεός και σύμφωνα με όσα περιέγραψαν, φαίνεται ότι η εικόνα ενός ασπρομάλλη γέροντα με τη μακριά γενιάδα έχει πάψει να συγκινεί πια. Οι περισσότεροι τον φαντάστηκαν ως έναν -λίγο τρομακτικό- συνδυασμό μεταξύ του εκκεντρικού πολυεκατομμυριούχου Elon Musk και του σταρ του Χόλιγουντ, Chriss Pratt.

Στο αριστερό μέρος της εικόνας βλέπετε τον Θεό. Σε αντίθεση με αυτήν θα παρατηρήσατε ότι στα δεξιά το πρόσωπο φαίνεται κάπως πιο στεναχωρημένο, χωρίς πιγούνι και με ένα μάλλον ψιλοτρομακτικό βλέμμα. Αυτό είναι και το πρόσωπο, για το οποίο οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι μοιάζει και λιγότερο στον Θεό.
Πώς έφτασαν όμως σε αυτά τα πρόσωπα οι ερευνητές; Χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική που ονομάζεται 'αντίστροφη συσχέτιση'. Πήραν δηλαδή ένα πρόσωπο που έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να συγκεντρώνει τα συνολικά δημογραφικά χαρακτηριστικά της ηλικίας, της φυλής και του φύλου στις ΗΠΑ, και πάνω σε αυτό το πρόσωπο έριξαν, με τυχαίο τρόπο, λίγο 'οπτικό θόρυβο'.

Στη συνέχεια, σε κάθε συμμετέχοντα του εμφάνισαν δύο πρόσωπα και τον ρώτησαν ποιο απ' τα δύο φέρνει περισσότερο στον Θεό, σύμφωνα με τον τρόπο τουλάχιστον που τον φαντάζεται ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο κάθε ερωτηθείς κλήθηκε να συγκρίνει 300 ζευγάρια προσώπων. Οι ερευνητές μεταξύ άλλων συμπέραναν -χωρίς καμία έκπληξη-, ότι οι άνθρωποι έτειναν να πιστεύουν ότι ο Θεός μοιάζει περισσότερο σ' αυτούς τους ίδιους. Ωστόσο, δεν έλειπε και η πολιτική χροιά από τις απαντήσεις τους.

"Στο δείγμα των 511 Αμερικανών Χριστιανών που χρησιμοποιήσαμε, το πόσο συντηρητικοί είναι πολιτικά, αλλά και ο εγωκεντρισμός τους, διαμόρφωσαν το πώς φαντάζονται τον Θεό", αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας. " Για παράδειγμα, οι συντηρητικοί φαντάστηκαν έναν πιο δυναμικό Θεό, ενώ οι φιλελεύθεροι έναν Θεό με μεγάλη αγάπη και κατανόηση.

Οι συμμετέχοντας επίσης φαντάστηκαν έναν Θεό που τους έμοιαζε με βάση και την ηλικία τους, την γοητεία τους, και σε έναν μικρότερο βαθμό, τη φυλή τους. Ωστόσο, δεν έδειξαν καθόλου εγωκεντρισμό όσον αφορά το φύλο του Θεού", αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: