Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Πελοπίδας Μαυρόπουλος : Ένας μαέστρος για όλα


Ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Λουτρακίου Πελοπίδας Μαυρόπουλος με αφορμή την σημερινή πρεμιέρα του Loutraki Festival 2018 φιλοξενείτε στο sfedona.gr, έχουμε όμως να πούμε για πολλά και διάφορα.



Με κάποιες τροποποιήσεις του προγράμματος λόγω των συνθηκών σήμερα έχουμε την πρεμιέρα του Loutraki Festival 2018. Διαβάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα του 4ου  κατά σειρά φεστιβάλ (Διαβάστε ΕΔΩ) έχω την αίσθηση ότι φέτος ο πήχης έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά.
Με τη Φιλαρμονική Λουτρακίου έχει εμφανισθεί και ως σολίστ ενώ ως αρχιμουσικός της, πέρα των λοιπών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου, έχει συνεργαστεί με τη Νίνα Λοτσάρη, τη Φωτεινή Δάρρα, την Μελίνα Ασλανίδου, τις σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού, Κική Τροχάνη και Λουκία Σπανάκη καθώς και τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη.
Ναι, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα φέτος είναι αρκετά πλούσιο και οι εκδηλώσεις αγγίζουν ένα φάσμα ηλικιών. Οφείλουμε να σεβόμαστε το κοινό μας, που είναι από πολλές περιοχές, αλλά και συγχρόνως, τόσο να ψυχαγωγούμε με εκδηλώσεις που θεωρούμε ποιοτικές, όσο και να βάζουμε ένα πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα στον τόπο μας.
Η Φιλαρμονική Λουτρακίου έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής. Είναι έτοιμη για την μεγάλη συναυλία που θα δώσει σε λίγες μέρες με τον Δημήτρη Μπάση; Τι θα ακούσουμε;
Η Φιλαρμονική μας είναι σε ένα υψηλό επίπεδο και αυτό το ξέρει και ο κόσμος που χρόνια μάς παρακολουθεί όσο και οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας τα τελευταία χρόνια και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει πάντα τραγούδια του καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργαζόμαστε, που θα ακουστούν πρώτη φορά σε ενορχηστρώσεις για Φιλαρμονική και άρα θα δώσουν στον κόσμο ένα νέο άκουσμα, αλλά και εμβληματικά κομμάτια μεγάλων ελλήνων συνθετών.
Πρέπει να αναπτύξουμε τόσο τα Ωδεία και τα Μουσικά Σχολεία στην Πελοπόννησο, όσο και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία Συμφωνική Ορχήστρα επιπέδου, που θα ταξιδεύει και θα παρουσιάζει σημαντικά έργα καλλιτεχνών της Πελοποννήσου (και όχι μόνο) και θα επιδιώκει διεθνείς συνεργασίες.
Επίσης ήταν και ένας πολύ καλός χειμώνας αυτός που πέρασε για την Φιλαρμονική Λουτρακίου. Η σύμπραξη για άλλη μια φορά με την χορευτική ομάδα Danza Flamenca Grupo για την όπερα Carmen απέσπασε πολύ καλές κριτικές και κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Έχετε σκεφτεί να συνεργαστείτε και πάνω σε άλλα έργα;
Θεωρώ πραγματικά τη σύμπραξη μας με την Danza Flamenca Grupo πάνω στην όπερα Carmen μια από τις κορυφαίες στιγμές στην πορεία της Φιλαρμονικής έως σήμερα. Να σας υπενθυμίσω ότι η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Badminton το 2013 και φέτος στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο και το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα.
Ήδη, σε συνεργασία με το Βασίλη Σκεπετάρη, δουλεύουμε πάνω στην όπερα Δον Κιχώτης ώστε να παρουσιαστεί το χειμώνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ακολούθως στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι.
Το 2011 απέκτησε το Δίπλωμα Κλαρινέτου με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο από το Απολλώνιο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Ιωάννη Κούφαλη.
Πριν λίγους μήνες διοργανώσατε στο Λουτράκι μια σημαντική ημερίδα με σπουδαίους καλεσμένους  έχοντας θέμα «Μουσική:  Ένας μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας». Θεωρείς ότι όντως η μουσική μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας;
Η ημερίδα προσπάθησε να εστιάσει στο παρόν και το μέλλον της ζωντανής μουσικής στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και νότιας Ευρώπης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στην Πελοπόννησο, ως νότιο άκρο. Θέλησε να ενημερώσει για τις προκλήσεις των Ελλήνων νέων δημιουργών και επαγγελματιών της Μουσικής, να μιλήσει για τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων, αλλά και για την αξιοποίηση τοπικών συνεργειών και χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Και, εν μέρει, το πέτυχε, μια που ακούστηκαν εξαιρετικές τοποθετήσεις, αλλά προέκυψαν και συνεργασίες φορέων, ήδη από αυτή την πρώτη συνάντηση.
Παράλληλα, θεωρώντας ότι, το επίπεδο των μουσικών που έχει βγάλει η ευρύτερη περιοχή μας είναι πολύ υψηλό, πολλοί από αυτούς διαπρέπουν στο εξωτερικό, συμμετέχουν σε μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα και έξω, παίζουν με επώνυμα σχήματα έντεχνης μουσικής, ναι, θεωρώ πως υπάρχει δρόμος ανάπτυξης και προόδου των νέων μέσα από τη μουσική. Και πρέπει να αναπτύξουμε τόσο τα Ωδεία και τα Μουσικά Σχολεία στην Πελοπόννησο, όσο και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία Συμφωνική Ορχήστρα επιπέδου, που θα ταξιδεύει και θα παρουσιάζει σημαντικά έργα καλλιτεχνών της Πελοποννήσου (και όχι μόνο) και θα επιδιώκει διεθνείς συνεργασίες.
Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, με τον πλούτο της Πελοποννήσου σε αρχαιολογικούς χώρους και φυσικές ομορφιές, θα μπορούσε θαυμάσια να αναπτυχθεί Πολιτιστικός Τουρισμός σε όλες τις εποχές του χρόνου. Να θεσμοθετηθούν φεστιβάλ, συνεργασίες από το εξωτερικό με ντόπιους καλλιτέχνες και να συνδυάσουμε Τουρισμό και Πολιτισμό με νέους τρόπους και ιδέες.
Από τους πλέον στενούς συνεργάτες της Φιλαρμονικής ο Αλέξης Κωστάλας.
Αυτό είναι και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τα νέα παιδιά που αγαπούν την μουσική, την διδάσκονται και θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά στον χώρο αυτό;
Στόχος μας δεν είναι απαραίτητα η επαγγελματική ενασχόληση των νέων με τη μουσική. Γνωρίζεται εξάλλου και εσείς πολύ καλά ότι η αποκατάσταση σήμερα στον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι ευκαιρίες λίγες. Θέλουμε πρώτα από όλα οι νέοι να αγαπήσουν τη μουσική, να δημιουργήσουμε το αυριανό κοινό των παραστάσεων, να βάλουμε τις τέχνες σε όλες τους τις εκφάνσεις ενεργά στην καθημερινότητα.
Ποια θεωρείς μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα σου μέχρι σήμερα;
Η παράσταση της Carmen στο θέατρο Badminton ήταν μια μοναδική εμπειρία και μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα! Αλλά και όλες οι συνεργασίες με σημαντικούς ερμηνευτές που έχουμε κάνει με την Φιλαρμονική.
Ήδη, σε συνεργασία με το Βασίλη Σκεπετάρη, δουλεύουμε πάνω στην όπερα Δον Κιχώτης ώστε να παρουσιαστεί το χειμώνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ακολούθως στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι
Εάν σου ζητούσα να εκφράσεις τα συναισθήματά σου για τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών που ζήσαμε αυτές τις μέρες, με ένα τραγούδι ή μια μελωδία … τι θα επέλεγες;
Δεν εκφράζονται με λόγια ή μουσικές, αυτά που νοιώθει κανείς σε τόσο βίαια γεγονότα για τις ζωές ανθρώπων δίπλα σου. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί μετράνε απώλειες, που ποτέ δεν θα ξεπεραστούν. Ναι, η μουσική και η τέχνη είναι φάρμακα, αλλά, αλήθεια, οι λέξεις μου φαίνονται λίγες για να εκφράσω αυτό που πολλοί συμπολίτες μας ζουν τον τελευταίο καιρό.
Σε ευχαριστώ. Και εύχομαι καλή επιτυχία και να μην σβήσει ποτέ η όρεξη σου για δημιουργία.
Να είστε καλά! Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω προσωπικά και εκ μέρους όλων των συνεργατών του Φεστιβάλ για την στήριξη σας στη διοργάνωση. Εύχομαι και σε εσάς ότι καλύτερο!
Νάνσυ Γιαννιδάκη SFEDONA

Δεν υπάρχουν σχόλια: