Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Ξεκινούν σύντομα οι ανασκαφικές έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης στο Λουτράκι.Ευχάριστα νέα για την ανασκαφική δραστηριότητα στην Ρωμαϊκή Έπαυλη στο Λουτράκι. Από ότι μάθαμε οι ανασκαφικές έρευνες θα συνεχιστούν από την άλλη εβδομάδα . .


Τα έως τώρα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής του Ισθμού, κατά την ύστερη αρχαιότητα, αφού η έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η περιοχή του Ισθμού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, παρουσίαζε ανάπτυξη και αποτελούσε ζωηρό εμπορικό, αστικό κέντρο.Θεωρείται, λόγω της επιφάνειάς του, ότι το λουτρικό συγκρότημα δεν ανήκε αποκλειστικά στην έπαυλη, αλλά χρησιμοποιείτο ευρύτερα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή του Ισθμού – Λουτρακίου, από τα αρχαία χρόνια. Η έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα -όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής- ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».
Φωτογραφία του χρήστη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου.

 Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2013 στην περιοχή. Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: