Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

VisitLoutraki Ένα city break χαλάρωσης, υγείας και… μαγείας

loutraki_big

Το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού Κόλπου, λουόμενοι να κολυμπάνε στα ανοιχτά, βαρκούλες να πηγαινοέρχονται “ομορφαίνοντας” το θαλασσινό τοπίο και στο βάθος εντυπωσιακά κότερα: αυτό αντίκρυσα βγαίνοντας στο μπαλκόνι του δωματίου μου, με το που έφτασα στο Λουτράκι. Πήρα μια βαθιά ανάσα και ένιωσα να με καταλαμβάνει αυτόματα μια εσωτερική ηρεμία. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο ατού του Λουτρακίου. Γιατί, όπως ανακάλυψα στην πορεία, είχε κι άλλα.



“Γιατί να προτιμήσει κανείς το Λουτράκι ως χειμερινό προορισμό; Δεν παραείναι… ήσυχα;”, ρωτάω τον κ. Γεώργιο Γκιώνη, Δήμαρχο Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. “Κατ’ αρχάς, είναι ένας κοντινός προορισμός – μία ώρα και κάτι από το κέντρο της Αθήνας”, μου απαντάει αμέσως. “Επιπλέον, πολύς είναι και ο κόσμος που έρχεται από την Πελοπόννησο: από την Τρίπολη, από το Άργος, από το Ναύπλιο… Υπάρχουν ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, από 2 αστέρων μέχρι 5 αστέρων, εξαιρετικό φαγητό, αλλά είναι και το Loutraki Thermal Spa, που από μόνο του συνιστά μια ωραία εμπειρία…”. Ναι, αλλά αυτό αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικία, πάω να πω, αλλά ο Δήμαρχος με προλαβαίνει: “Και ειδικά το Loutraki Thermal Spa, τον χειμώνα ακόμα περισσότερο, το επισκέπτονται νέοι άνθρωποι – νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεφύγουν ένα σαββατοκύριακο και να χαλαρώσουν μαζί, μέχρι και μεγαλύτερες παρέες που έρχονται για να κάνουν bachelor party, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που προσφέρει!”.
Αυτό, λοιπόν, δεν το είχα σκεφτεί. Αλλά ήμουν αποφασισμένη να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι:

– Loutraki Thermal Spa
Κατ’ αρχάς, με το που περνάς το κατώφλι, σε εντυπωσιάζει το πώς μια δημοτική επιχείρηση μπορεί ως περιβάλλον να είναι τόσο… μη δημοτική! Σου δημιουργείται αμέσως η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο spa του εξωτερικού, εντυπωσιάζεσαι από τις τόσο σύγχρονες εγκαταστάσεις και –βασικό αυτό– αποκτάς μια αίσθηση “ασφάλειας” από τον επαγγελματισμό και την ευγένεια των εργαζομένων.
Το Λουτράκι υπήρξε από την Αρχαιότητα ονομαστή κώμη για τα ιαματικά λουτρά που διέθετε, στα οποία οφείλει και το όνομά του (Λουτρά – Λουτράκι). Συνδέεται, δε, και με τη “Θερμία” Άρτεμιδα, η οποία ήταν προστάτιδα των θερμών ιαματικών λουτρών και προς τιμήν της οποίας η πόλη είχε ονομαστεί στα αρχαία χρόνια “Θέρμαι”.
Αυτή την παράδοση, λοιπόν, έρχεται να φέρει στο “σήμερα” το Loutraki Thermal Spa, μέσα από ένα μοντέρνο κτίριο, το οποίο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο τα ιαματικά λουτρά (και όχι μόνο), λειτουργώντας ως ένας σύγχρονος “ναός υγείας και ευεξίας”.

Τα θεραπευτικά οφέλη της ιαματικής υδροθεραπείας για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά:
• ευεξία, χαλάρωση και αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος
• θωράκιση της άμυνας του οργανισμού και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
• μυϊκή χαλάρωση και γενικώς ανακούφιση από τα συμπτώματα του σύγχρονου καθιστικού τρόπου ζωής
• αντιμετώπιση συμπτωμάτων –και, κυρίως, του πόνου– που προέρχονται από οσφυαλγία, ισχυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθεια, αλλά και διάφορες αυτοάνοσες ρευματοπάθειες
• ελάττωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Μπαίνεις ερείπιο, βγαίνεις άλλος άνθρωπος!
Και επιπλέον: Ποιοι ηλικιωμένοι; Μόλις ένα μήνα δουλειάς μετά τις διακοπές, καθισμένη σε ένα γραφείο, με το μυοσκελετικό μου σύστημα σε άθλια κατάσταση (και μου το ’πε η κοπέλα που μου έκανε μασάζ στο spa: σε κακά χάλια ο αυχένας…), το πέρασμα από αυτό το απίστευτο μέρος ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω. Ήταν ένα “δώρο” στον εαυτό μου – και ειδικά στη μέση και τον αυχένα μου.
Άσε που στο Loutraki Thermal Spa περνάει και η ώρα χωρίς να το καταλάβεις. Αν αποφασίσεις να “βουτήξεις” στα ιαματικά νερά του, κάνοντας ένα ωραίο συνδυασμό υδροθεραπείας με σάουνα και χαμάμ (σου το προτείνουν τα παιδιά εκεί, και όχι άδικα), φτάνεις σε σημείο να χάσεις μέχρι και την αίσθηση του χρόνου. Το μόνο που υπάρχει είναι η απόλυτη χαλάρωση: εσύ, ο ήχος του νερού που σε “χτυπάει” κάνοντάς σου μασάζ, και οι υπόλοιποι λουόμενοι-θεραπευόμενοι της πισίνας – με τους οποίους πιάνεις άνετα και κουβεντούλα, συγκρίνοντας… πόνους και συνειδητοποιώντας ότι, τελικά, δεν είσαι ο μόνος σκεβρωμένος εργαζόμενος που κυκλοφορεί στην Αθήνα και τα περίχωρα.
Διαθέτοντας δύο εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες και μία εξωτερική με καταρράκτες και jet υδρομαλάξεων, μία εσωτερική πισίνα ψυχρού ύδατος, ατομικές καμπίνες με μπανιέρες υδροθεραπείας, σάουνα, ατμόλουτρα/χαμάμ, γυμναστήριο, χώρους ατομικού μασάζ, χώρους για λασποθεραπεία, αλλά και αίθουσες ομορφιάς και περιποίησης, το Loutraki Thermal Spa αποτελεί από μόνο του έναν ουσιαστικό λόγο για να επισκεφτείς το Λουτράκι – όλες τις εποχές του χρόνου. Και χωρίς να πληρώσεις μια περιουσία…

– Διάπλους του Ισθμού της Κορίνθου
Δεν το είχα ξανακάνει. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα καν ότι υπήρχε τέτοια δυνατότητα για τον επισκέπτη. Κι όμως, η εμπειρία του διάπλου του Ισθμού μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο χαλαρωτικά, όσο και η επίσκεψη στο spa.
Η ηρεμία του νερού, οι επιβλητικοί βράχοι που ορθώνονται δεξιά και αριστερά όσο περνάς το κανάλι, μέχρι και οι επισκέπτες στις γέφυρες από πάνω σου, οι οποίοι σε χαιρετούν κάνοντάς σε να χαμογελάσεις και να ανταποδώσεις αυθόρμητα τον χαιρετισμό, λειτουργούν ευεργετικά στη διάθεσή σου. Για εκείνη τη 1 ώρα και 15 λεπτά που διαρκεί η θαλασσινή αυτή βόλτα, δεν υπάρχει στρες, δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχουν έγνοιες… Η καλύτερη ευκαιρία για να καθαρίσεις το μυαλό σου!



– Ένας πολυθεματικός προορισμός
“Πέρα από το ισχυρό brand name που έχει τόσο στον εγχώριο, όσο και στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό, το Λουτράκι έχει το πλεονέκτημα της τοποθεσίας, αλλά και της πολλαπλότητας των επιλογών που προσφέρει. Με λίγα λόγια, το Λουτράκι είναι ένας πολυθεματικός προορισμός: καλύπτει και τον Τουρισμό Υγείας, και τον Αθλητικό Τουρισμό, και τον Αρχαιολογικό, και τον Θρησκευτικό, και τον Γαστρονομικό Τουρισμό”, μου λέει ο κ. Σπύρος Καραβούλης, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου. “Επιπλέον, έχει ένα εξαίρετο κλίμα, με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο και σχεδόν καθόλου υγρασία, συνδυάζει ιδανικά βουνό με θάλασσα, ενώ έχει και πολλές επιλογές για κοντινές εξορμήσεις – στη Λίμνη του Ηραίου, στον ναό της Ήρας, στον Όσιο Πατάπιο, αλλά και λίγο μακρύτερα στα Ίσθμια και στην αρχαία Κόρινθο”.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη του brand “Μυθική Πελοπόννησος”, που προβάλλεται πλέον δυναμικά και σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό, σημειώνει ο κ. Καραβούλης. Kι αυτό διότι το Λουτράκι βρίσκεται ακριβώς στη βασική πύλη εισόδου της Πελοποννήσου, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία από τουριστικής πλευράς, διαθέτοντας σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, μαρίνες και καινούργιους αυτοκινητοδρόμους.
Είναι, δε, σημαντικό ότι και οι επιλογές που προσφέρει η ίδια η πόλη του Λουτρακίου σε εκδηλώσεις και διοργανώσεις, είναι πλέον συμβατές και με επισκέπτες νεότερης ηλικίας, αλλά και οικογένειες: το καρναβάλι του Λουτρακίου, τα χριστουγεννιάτικα πάρκα, αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις και διάφοροι ποδηλατικοί αγώνες, προπονητικές εγκαταστάσεις για αθλητικές ομάδες, αλλά και κέντρα διασκέδασης – και, φυσικά, το καζίνο.
Επιπλέον, ειδικό βάρος έχουν και οι υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην περιοχή, πέρα από το δημοτικό Loutraki Thermal Spa, είτε για αποκατάσταση και αποθεραπεία, είτε για αιμοκάθαρση.

– Απολαύσεις για σώμα και πνεύμα
Ένα από τα πολλά ατού της περιοχής είναι και το καλό φαΐ. Καλό φαΐ για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια. Μένοντας εκεί τρεις μέρες, ικανοποίησα και το στομάχι μου, και τον ουρανίσκο μου (κι ας το παράκανα λιγάκι…). Φρεσκότατο ψάρι, γευστικότατο κρέας, γκουρμέ γεύσεις και απίθανα γλυκά, καθένα από αυτά και μια πινελιά απόλαυσης.
Ένα απωθημένο μου έμεινε μόνο: δεν πρόλαβα ανοιχτό το θερινό σινεμά Ηλέκτρα, στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου, με 80 χρόνια ιστορίας πίσω του. Δεν πειράζει όμως. Έτσι κι αλλιώς, χρειαζόμουν μια δικαιολογία για να ξαναπάω το καλοκαίρι…

Έφυγα αναζωογονημένη, χαλαρή, ίσως και λίγο πιο σοφή: οι ποιοτικές “αποδράσεις” από την αγχωτική καθημερινότητα δεν χρειάζεται να είναι ούτε μακρινές, ούτε φοβερά ακριβές. Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές κυριολεκτικά δίπλα μας, οι οποίες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Μία από αυτές είναι και το Λουτράκι – ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις, όπως τονίζει πολύ εύστοχα το σλόγκαν του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου.

Στον δρόμο της επιστροφής, κλείνοντας τα μάτια, είχα μόνο όμορφες εικόνες στο μυαλό μου. Το ζεστό χαμόγελο της κυρίας Σοφίας Φιλιππίδου όταν μας καλωσόρισε στο ξενοδοχείο, μια τούρτα γενεθλίων που σβήσαμε ένα χαμογελαστό βράδυ με θέα τα φώτα του Κιάτου στο βάθος, έναν σκυλάκο που κολυμπούσε με ζήλο ένα πρωί, ακολουθώντας πιστά το αφεντικό του που είχε ανοιχτεί στη θάλασσα, ένα απόγευμα με καφέ και μίνι γλυκά σε κουτάλια, σε ένα καταπληκτικό μπαράκι στην “κρυφή” παραλία δίπλα στον Ισθμό, το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στον Κορινθιακό Κόλπο ένα Σάββατο βράδυ, αργά, κάνοντας το μπαλκόνι μου έναν προσωπικό χώρο μαγείας…

Για περισσότερες πληροφορίες: www.visitloutraki.com

της Μαρίας Λυσάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: