Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ : ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Λουτρακίου παρουσία του Δημάρχου κ. Γκιώνη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα, των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κορινθίας Μαρίας Θελερίτη, Γεωργίου Τσόγκα, Γεωργίου Ψυχογιού και πολιτικών εκπροσώπων του Δήμου.

Αφορμή της σύσκεψης απετέλεσε η άφιξη μεταναστών στους Αγίους Θεοδώρους και η εγκατάστασή τους σε ξενοδοχείο της περιοχής. Η μεταφορά των προσφύγων πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανακατανομής, αποφόρτισης των ελληνικών νησιών και εντάσσεται στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και αφορά στη διαμονή τους σε ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το εν λόγω πρόγραμμα διασφαλίζει επίσης την σίτιση των προσφύγων, την ιατρική και ψυχολογική υποστήριξή τους, καθώς επίσης και την παροχή μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος.
Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Γκιώνης, ξεκινώντας τη συζήτηση δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε ενημερωθεί για την εισροή των μεταναστών, γεγονός που δεν επέτρεψε να έχουν γίνει οι κατάλληλες και σχετικές προετοιμασίες που επιβάλλουν ανάλογες περιπτώσεις. Πρόσθεσε δε, ότι επί δύο χρόνια ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων φιλοξενεί ικανό αριθμό προσφύγων στο ξενοδοχείο "ΙΣΘΜΙΑ" του Ισθμού.
Υπερτόνισε την ανάγκη καταρχάς να αντιμετωπισθεί με υπευθυνότητα το ζήτημα της ασφάλειας της περιοχής και των κατοίκων, ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα και κυρίως να μην διαταραχθεί στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων. Υπενθύμισε ότι το 2016 πάρθηκε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου αφενός να εκφραστεί η ανησυχία και αφετέρου να διασφαλιστεί το τουριστικό προφίλ της περιοχής το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεαστεί. Είναι αναμφισβήτητο ότι για τους επαγγελματίες του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, είναι θέμα επιβίωσής τους και οι μη προσεκτικές ενέργειες εγκυμονούν αρνητικές επιπτώσεις και δη στην Δημοτική Ενότητα Αγίων Θεοδώρων (περιοχή "Πευκάκια") που αντιπροσωπεύει στο σύνολό της τον τουριστικό χαρακτήρα της.
Ο Δήμαρχος ήταν επίσης κατηγορηματικός όσο αφορά στους κανόνες υγιεινής, επέμεινε στο να διασφαλισθεί κάθε είδους ιατροφαρμακευτική κάλυψη - πρόληψη των φιλοξενουμένων μεταναστών και κυρίως να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στα παιδιά.
"Ο ανθρωπισμός και η φιλοξενία επιβάλλονται σε ανάλογες περιπτώσεις", υποστήριξε ο κ. Δήμαρχος "και η περιοχή μας δεν στερείται αυτών των χαρακτηριστικών, όμως οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να αναθεωρήσουν και να επανεξετάσουν τον τρόπο συνεργασίας με τους Δήμους

Δεν υπάρχουν σχόλια: