Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Καισαρικές: μπίζνα εκατομμυρίων


Οι καισαρικές τομές αφορούν στην πλειοψηφία των πραγματοποιούμενων τοκετών στην Ελλάδα, φθάνοντας στο τρομακτικό 60%.
 Απέχουμε έτη φωτός, τόσο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25%, όσο και από τις παγκόσμιες οδηγίες καλής πρακτικής. Η παράκαμψη της φυσιολογικής διαδικασίας δεν είναι τελείως άκακη και άδολη, γιατί διατηρεί το σώμα σε ένα «μούδιασμα», δυσχαιρένοντας τη μετάβαση στη λοχεία. Πρέπει να αναζητήσουμε υπεύθυνα την επίδραση που έχει στην ψυχολογία της μητέρας, την καθυστέρηση της γαλακτοφορίας και την γενικότερη έξαρση των επιλόχιων παθολογιών. Σήμερα, το θέμα ρυθμίζεται ελεύθερα από τους μαιετήρες, με προφανή την σύγκρουση των συμφερόντων.
Ιστορικά ίχνη μας οδηγούν τουλάχιστον 2.000 χρόνια πίσω στην προσπάθεια μας να καταγράψουμε την πρώτη καισαρική. Τον τελευταίο αιώνα έχει καθιερωθεί ως πρακτική ευρείας εφαρμογής με ελάχιστα ανεπιθύμητα αποτελέσματα σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Περιλαμβάνει, εν τάχει, την παράκαμψη της φυσιολογικής διόδου του εμβρύου, το οποίο εξέρχεται από τομή που πραγματοποιείται στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Ένας έμπειρος ιατρός μπορεί να περιορίσει σε εξαιρετικά σπάνια οποιαδήποτε επιπλοκή.
Το ωφέλη είναι αναρίθμητα, προσφέροντας δυνατότητα ασφαλούς γέννας σε επιπλεγμένες κυήσεις που κινδυνεύουν η μητέρα ή το παιδί. Συνήθως είναι προγραμματισμένη, αλλά πραγματοποιειται και επειγόντως. Σε κάθε περίπτωση απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες πολύ υψηλού κόστους. Επ ουδενί, δεν πρέπει να συστήνεται με σκοπό την αποφυγή του φυσιολογικού πόνου ή να φέρεται ως ισάξιο υποκατάστατο του φυσιολογικού τοκετού.
ΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ.
Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρενέβη με συστάσεις προς το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας να επιληφθεί της κατάστασης. Η καθιέρωση αυστηρών δεσμευτικών κατευθυντήριων οδηγιών από την Ελληνική Μαιευτική Εταιρεία είναι το πρώτο βήμα. Οι τεράστιες αποκλίσεις από τους μέσους όρους αναφοράς μεταφράζονται με βεβαιότητα ως καταχρηστική συμπεριφορά. Δυστυχώς, το μέγεθος του οικονομικού αποτυπώματος και η χρόνια παγιωμένη κοινωνική αντίληψη δεν θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή των απαιτούμενων.
Η ταύτιση της εγκυμοσύνης με ασθένεια και το επαγόμενο συμπέρασμα ότι απαιτεί σύνθετη ιατρική αντιμετώπιση είναι προς όφελος λίγων. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, θα έπρεπε από μόνοι τους αυτοί οι λίγοι να αποφασίσουν να περιορίσουν το εισόδημα τους. Είναι χρέος της χώρας να τους αναγκάσει να λογικευτούν και να ξεκινήσουν να τηρούν τους «νόμους» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Οι εντολές πρέπει να οριστούν κεντρικώς, να απαιτούν λεπτομερή αιτολόγηση για την επιλογή καισαρικής, και η παράβαση τους να έχει συνέπειες.

Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: