Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Με περηφάνεια η Λουτρακιώτισσα Σοφία από την Αγγλία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα (Συνέντευξη)


 Η Λουτρακιώτισσα Σοφία Μελέτη ζει και εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στο Λονδίνο, ως πολιτικός μηχανικός, αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές επέλεξε να παραμείνει και να αναπτυχθεί επαγγελματικά στην Αγγλία.

Σήμερα , έρχεται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που έχει φέρει τεράστια ανατροπή στην καθημερινότητα της αλλά και προκαλεί τεράστια ανησυχία για τούς δικούς της που είναι μακριά. Παρόλο αυτά όμως νιώθει υπερήφανη για τους Έλληνες που πλέον δείχνουν τόλμη και υπακούουν στις οδηγίες για το καλό όλων.
Η Σοφία παραχώρησε συνέντευξη στην Δημοσιογράφο Ζωή Θανάση και μας παρουσιάσε την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες με τη δικη τους ματιά στην Αγγλία.
Ζ.Θ.: Κορωνοιος. Τι κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αγγλία; Υπάρχουν αρκετά κρούσματα;
Σ.Μ.: Το σύνολο των επιβεβαιωμένων  κρουσμάτων ανέρχεται σε 8077 με 422 απώλειες συνολικά. Ο αριθμός των κρουσμάτων όμως αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος δεδομένου ότι τα τεστ θετικότητας του ιού έχουν σταματήσει εδώ και δυο βδομάδες ακόμα και για ασθενείς με ήπια συμπτώματα
Ζ.Θ.: Τι σημαίνει καραντίνα για την Αγγλία; Ο κόσμος μένει σπίτι του;
Σ.Μ.: Από τη Δευτέρα 23/03 επιβλήθηκε lock down στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το οποίο για τις ερχόμενες τρεις εβδομάδες:
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις παρά μόνο για την εξασφάλιση αγαθών πρώτης ανάγκης. Οι μετακινήσεις προς τον εργασιακό χώρο πρέπει να γίνονται μόνο αν είναι απαραίτητες. Όλα τα εμπορικά καταστήματα έκτος από φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων παραμένουν κλειστά.Γυμναστήρια και χώροι άθλησης παραμένουν κλειστά και δίνετε το δικαίωμα ατομικής άθλησης μια φορά την ήμερα σε εξωτερικό χώρο.Απαγορεύονται οι συνάθροισεις περισσότερο των δυο ατόμων σε δημόσιο χώρο εκτός από άτομα που μένουν μαζί π.χ. μια οικογένεια η μια ομάδα εργατών που θα πρέπει ωστόσο να διατηρούν απόσταση ασφαλείας δυο μέτρων μεταξύ τους.
Ο κόσμος μένει σπίτι του αλλά όχι κατά μεγάλο ποσοστό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπου τα πάρκα ήταν κατάμεστα με παρέες πολλών ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας όπου κατανάλωναν αλκοόλ σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Ζ.Θ.: Εσείς βγαίνετε από το σπίτι ;τι εικόνες αντικρίζετε; Ο κόσμος φοβάται;

Σ.Μ.: Βγαίνω μόνο για να εφοδιαστώ με τα απαραίτητα είδη ανάγκης και μια φορά την ημέρα για περπάτημα ή τζόγκινγκ.
Ο κόσμος θα έλεγα είναι μουδιασμένος αλλα προφανώς υπάρχουν και αρκετοί που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο ο φόβος θα έλεγα είναι κυρίως για το πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση χωρίς να υπάρχουν άλλες απώλειες.
Ζ.Θ.: Ο κρατικός μηχανισμός πόσο γρήγορα λειτούργησε κατά την άποψη σας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωναιου;
Σ.Μ.: Μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρχε σοβαρή αντιμετώπιση της πανδημίας απο τη Βρετανική Κυβέρνηση. Τα μέτρα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που ακολουθεί η Ελλάδα έχοντας ως προσέγγιση της πανδημίας τη θεωρία της <<Ανοσίας της αγέλης>>.
Τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονταν σε ατομικό επίπεδο σε συστάσεις προς τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής με χαρακτηριστική τη φράση Keep calm and wash your hands. Σε συλλογικό επίπεδο, τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά όπως και οι περισσότερες εταιρείες καθώς η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την εκούσια εργασία από το σπίτι (work from home).
Τη Παρασκευή 20/03 ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων όπως και καφετεριών, εστιατορίων και παμπς. Απο τη Δευτέρα 23/03 η πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε κατά 180 μοίρες και επιβλήθηκε lockdown.
Θεωρώ οτι ο κρατικός μηχανισμός κωλυσιέργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων και ελπίζω να μην έχει τρομερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Ζ.Θ.: Κατά πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα σας; Στην εργασία σας τι διαφοροποιήσεις αντιμετωπίζετε ;

Σ.Μ.: Η καθημερινότητά μου εχει αλλάξει ριζικά δεδομένου της καραντίνας περνώντας όλο μου το 24ωρο στο σπίτι. Ευτυχώς εργάζομαι από το σπίτι μου με remote access όντας ασφαλής και μη έχοντας χάσει τη δουλειά μου όπως δυστυχώς κάποιοι από τους συνανθρώπους μας.
Ζ.Θ.: Για ποιο λόγο αποφασίσατε να παραμείνετε εκεί και δεν επιστρέψατε στην Ελλάδα στην οικογένεια σας;

Σ.Μ.: Ο κύριος λόγος είναι οτι θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο οποιαδήποτε μεταφορά από και προς στην Ελλάδα καθώς μπορεί να είμαι φορέας του ιού και να μην το γνωρίζω. Επιθυμώ οικειοθελώς να μην θέσω σε κίνδυνο τους γονείς μου ή οποιαδήποτε ευάλωτη μερίδα της κοινωνίας καθώς οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση από ανθρώπους που διαμένουν στο εξωτερικό θα ήταν μια υγειονομική βόμβα για την Ελλάδα.
Ζ.Θ.: Πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα όταν όλη αυτή η κατάσταση θα έχει κοπάσει;
Σ.Μ.: Πιστεύω όλη αυτή η κατάσταση να τελειώσει σύντομα για να επέλθει η επιστροφή όλων στη καθημερινότητα τους. Σίγουρα ο κόσμος αν όχι η ανθρωπότητα θα είναι διαφορετική μετά από αυτό και θα μιλάμε για την εποχή προ και μετα Κορονοϊού. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο όλων μας και ας δούμε αυτή τη φαινομενική δυσκολία ως κάτι που θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που είμαστε ή σε αυτό που θέλουμε να γίνουμε τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ζ.Θ.: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όλους τους Έλληνες για την κατάσταση που επικρατεί;

Σ.Μ.: Θα ήθελα να συστήσω ψυχραιμία και υπομονή σε όλους τους Έλληνες. Είμαι ιδιαιτέρως περήφανη για τα έγκαιρα μέτρα που επέβαλλε ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Επιτέλους αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κράτος με την υπακοή μας σε όλα τα μέτρα που είναι για το καλό όλων μας. Σύνεση, υπομονή και ελπίδα μέχρις ότου να βαίνουν όλα καλά.

 peloponnisosnews.gr  super tv


Δεν υπάρχουν σχόλια: