Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΘΥΜΑΤΑΙ: Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ
ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ U.S.P.E.
Αστυνομικών Ελλάδος
Πέρασαν περίπου τριάντα χρόνια και κάτι μήνες, από την ημέρα εκείνη την οποία η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος, έγινε και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Αστυνομικής Οικογένειας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών (U.S.P.E.), η οποία διοργανώνει Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μόνο για Αστυνομικούς εν ενεργεία.
Η U.S.P.E. ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1950 στο Παρίσι, με τη συμμετοχή δέκα χωρών, του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέλη της U.S.P.E. σύμφωνα με το καταστατικό της μπορούν να γίνουν μόνο οι επίσημες εκλεγμένες εθνικές αθλητικές ενώσεις.
Στις 16 Αυγούστου του 1990, έλαβε χώρα, στο ιστορικό κτήριο του Κοινοβουλίου Reichstag, στο Βερολίνο, της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών, και από 15 έως και 20 Αυγούστου το 10ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Αστυνομικών, στο Στάδιο της Αστυνομικής Σχολής του Βερολίνου.
Στο συνέδριο αυτό θα κρίνονταν, από τους τριάντα έξι συνέδρους – εκπροσώπους των δεκαοχτώ χωρών – μελών, η τύχη της αίτησης που είχε υποβάλει, τόσο η Ελλάδα όσο και η πρώην Σοβιετική Ένωση, θέμα συζήτησης το οποίο συμπεριλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον τότε Υπαστυνόμο Α’ Ιωάννη Καραπανάγο, Γενικό Γραμματέα της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος και τη Ρένα Παπαδάκη, της Διεύθυνσης Μελετών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του θέματος της ένταξης της Ελλάδος ή μη, οι Σύνεδροι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της U.S.P.E. κ. Juan Garcia Liovera και τον Γενικό Γραμματέα της U.S.P.E. κ. Gustaf Andersson για τις επαφές που είχαν οι ίδιοι, σε προγενέστερο χρόνο, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα, με τον Α΄ Υπαρχηγό του Σώματος και τον Υ/Α΄ Ιωάννη Καραπανάγο.
Τα τριάντα έξι μέλη του Συνεδρίου έκαναν ομόφωνα αποδεκτή την αίτηση της Ελλάδος, γεγονός που απέδειξε το σεβασμό όλων των χωρών στην αθλητική ιστορία της Χώρας μας.
Για την ιστορία, μετά τη συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδος, ακολούθησε η διαδικασία συζήτησης του αιτήματος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και είκοσι σύνεδροι τάχθηκαν υπέρ, έξι κατά και δώδεκα απείχαν. Ως εκ τούτου η Σοβιετική Ένωση, έγινε μέλος της U.S.P.E. κατά πλειοψηφία.
Στην ομιλία του, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Καραπανάγος ευχαρίστησε, τόσο τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της U.S.P.E. όσο και όλους του συνέδρους, για την απόλυτη εμπιστοσύνη και αποδοχή της αίτησης ένταξης της Ελλάδος στην U.S.P.E.. Ανέφερε, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων «Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η αίτηση ένταξής μας στη U.S.P.E., σε μία Ένωση που ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια με τόσο σημαντική αθλητική παρουσία στο Πανευρωπαϊκό χώρο, υποβλήθηκε καθυστερημένα. Αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ. Η Ελληνική Αστυνομία, θεσμός της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια της U.S.P.E. για περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της Διεθνούς Αστυνομικής Κοινότητας, για αθλητισμό χωρίς σύνορα και παγίωση της Παγκόσμιας Ειρήνης».
Κατά τις επισκέψεις όλων των συνέδρων και της Ελληνικής αποστολής στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον Δήμαρχο του Βερολίνου, αμφότεροι εξήραν τη σημασία της ένταξης και της Ελλάδος στην U.S.P.E., της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Από εκείνη την ημέρα έως και σήμερα η τριαντάχρονη πορεία της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, στα Ευρωπαϊκά Αθλητικά δρώμενα της U.S.P.E., έχει θετικό πρόσημο στον απολογισμό της, με την κατάκτηση Χρυσών, Ασημένιων και Χάλκινων μεταλλίων, είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο, η παρουσία της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στα αθλητικά δρώμενα της Χώρας μας, έχει κερδίσει επάξια ευμενή σχόλια της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ, τυγχάνει αναγνώρισης από την Πολιτική Ηγεσία και την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει αποκτήσει διεθνές κύρος.
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, ο Υποστράτηγος (ε.α.) Ιωάννης Καραπανάγος ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος. Επειδή θέλησα να μάθω περισσότερα για τα πρώτα βήματα της Αθλητικής μας Ένωσης, επικοινώνησα μαζί του. Χωρίς δισταγμό και με μεγάλη χαρά, μου απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Ερώτηση: κ. Καραπανάγο, είστε ο εμπνευστής και ο εισηγητής για την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος. Πως πληροφορηθήκατε την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών και γιατί ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος;
Απάντηση: κ. Ουσταμπασίδη, τον Μάρτιο του 1988, πήγα στην Ιταλία, ως μέλος της αποστολής της ομάδας Χιονοδρομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συμμετείχε στους Παγκόσμιους Αγώνες Χιονοδρομίας Αστυνομικών που διοργάνωνε η Δημοτική Αστυνομία της Ιταλίας στην πόλη Τρέντο. Εκεί, διαπίστωσα πως, παράλληλα με τους Παγκόσμιους Αγώνες, πραγματοποιούνταν και Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Αστυνομικών. Απευθύνθηκα στους αρμόδιους, πληροφορήθηκα την ύπαρξη της USPE και αμέσως έθεσα στόχο τη δημιουργία Αθλητικής Ένωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η Αθλητική Ένωση να διέπεται από τους κανόνες του αστικού δικαίου ‘‘περί σωματείων’’. Δηλαδή να έχει καταστατικό, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο και το διοικητικό συμβούλιο να εκλέγεται από τα μέλη. Εκείνη την εποχή το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο γιατί είχε εμφανιστεί ο Αστυνομικός Συνδικαλισμός, ο οποίος δεν ήταν αποδεκτός από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες του να είχαν μετατεθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδος. Παρόλα αυτά τόλμησα να υποβάλω την εισήγηση και τελικά το όραμά μου έγινε πραγματικότητα 20η Δεκεμβρίου 1988, όταν το εισηγητικό υπεγράφη από τον τότε αείμνηστο Υπουργό Δημόσιας Τάξης Γεώργιο Πέτσο. Ήταν το καλύτερο Υπηρεσιακό Χριστουγεννιάτικο Δώρο κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου.
Ερώτηση: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στα πρώτα βήματα της Αθλητικής Ένωσης;
Απάντηση: Η πρώτη και μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η εγγραφή μελών. Στη συνέχεια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα οικονομικά προβλήματα, γιατί εκείνη την εποχή η έννοια του χορηγού στην Ελληνική Αστυνομία ήταν σχεδόν άγνωστη για ευνόητους λόγους, αλλά και με τα πρακτικά προβλήματα που παρουσίασε η οργάνωση και λειτουργία του νέου αυτού θεσμού.
Ερώτηση: Διατελέσατε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης από την ίδρυσή της και μέχρι το έτος 1998. Ποια γεγονότα έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
Απάντηση: κ. Ουσταμπασίδη θα σας απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ, αν και φοβάμαι πως θα διαπιστωθούν πολλές παραλείψεις. Μην ξεχνάτε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Ξεκινώ:
1.-Η συμμετοχή της Αθλητικής μας Ένωσης με τον τότε Αστυνόμο Α΄ και Πρόεδρό της Αλέξανδρο Βλάχο, στις εργασίες ίδρυσης της Διεθνούς Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών (USIP), που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, από 22 έως 26 Μαΐου 1990, ο οποίος είχε προσυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη. Αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι η ίδρυση της USIP, στο Παρίσι, είχε ενταχθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της USPE (1950-1990).
2.-Η συμμετοχή μου στο 23ο Πανευρωπαϊκό Αθλητικό Συνέδριο Αστυνομιών, στο Βερολίνο, την 16η Αυγούστου 1990, κατά το οποίο η Αθλητική μας Ένωση εντάχθηκε στην USPE.
3.-Η διοργάνωση στην Αθήνα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Αστυνομικών, από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 1993 και η κατάκτηση της 1ης θέσης από την ομάδα της Αθλητικής μας Ένωσης.
4.-Η υποψηφιότητα της Χώρας μας, στο 25ο Πανευρωπαϊκό Αθλητικό Συνέδριο Αστυνομιών, που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 1994, στο Παρίσι, μέσω της Αθλητικής Ένωσης, ώστε η Αθήνα να είναι η μόνιμη έδρα της Γραμματείας της USPE. Όμως, στη ψηφοφορία επικράτησε η Γερμανία και αποτελεί πλέον την έδρα της USPE, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας να προέρχεται από τη Γερμανική Αστυνομία. Φαντάζεστε λοιπόν τα οφέλη εάν είχε επικρατήσει η Χώρα μας και να ήταν Έλληνας ο Γενικός Γραμματέας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει 40 Κράτη-Μέλη.
5.-Η ίδρυση των Παραρτημάτων Βορείου Ελλάδος, Κρήτης, Πελοποννήσου και Λεκανοπεδίου αττικής.
|6.-Η διοργάνωση Πανελληνίων Πρωταθλημάτων για Αστυνομικούς και τις οικογένειές τους.
7.-Η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.
8.-H Διοργάνωση του Παγκοσμίου Αθλητικού Συνεδρίου και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Αστυνομιών, στην Αθήνα, το έτος 1996.
9.-Η εκλογή μου, δύο φορές, ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών, από το 1996 έως το 2006.
Ερώτηση: Στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της Ένωσης, υπήρχε προσέλευση συναδέλφων για να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την προσπάθειά σας;
Απάντηση: Αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας πως ανακαλώ συχνά στη μνήμη μου κάποιους συναδέλφους, γυναίκες και άνδρες, που πίστεψαν στην ιδέα της Αθλητικής Ένωσης, με πλαισίωσαν και μαζί θέσαμε τα θεμέλια του σημερινού λαμπρού οικοδομήματος. Θα ήθελα να τους αναφέρω, αλλά είναι πολλοί και δεν θα το κάνω γιατί φοβάμαι να μην λησμονήσω κάποιον ή κάποιους. Εξάλλου, έχετε ήδη επικοινωνήσει μαζί τους για να συγκεντρώσετε αρχειακό υλικό γιατί, όπως με έχετε πληροφορήσει, πρόκειται να διοργανώσετε εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια της Ένωσης.
Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που σας έχει στεναχωρήσει σε αυτήν τη διαδρομή;
Απάντηση: Φυσικά. Η πρώτη μου απογοήτευση αφορούσε την ακύρωση των Πανευρωπαϊκών αγώνων Σκι Αστυνομικών, με την ονομασία ’’ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΕΛΦΩΝ 1990’’, οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, λόγω ελλείψεως χιονώσεως. Στη συνέχεια και από τη στιγμή που η Αθλητική μας Ένωση άρχισε να καθιερώνεται, υπήρχαν εσωτερικές έριδες, γνωστό σαράκι της ελληνικής κοινωνίας, ευτυχώς χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Συνέδριο Αστυνομικών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, την 6η Οκτωβρίου 2000, είχα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της USPE. Δυστυχώς το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της Αθλητικής μας Ένωσης δεν υποστήριξε την υποψηφιότητά μου, με αποτέλεσμα οι τρεις Έλληνες σύνεδροι να ψηφίσουν τον Γάλλο υποψήφιο, ο οποίος και εξελέγη, χάνοντας, μέχρι σήμερα και τη μοναδική ευκαιρία η USPE να έχει Έλληνα Πρόεδρο.
Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή εικόνα της Αθλητικής μας Ένωσης;
Απάντηση: Παρακολουθώ τις δράσεις σας και χαίρομαι. Χαίρομαι που η Αθλητική μας Ένωση έχει ένα εξαίρετο Διοικητικό Συμβούλιο που προάγει τους σκοπούς της ίδρυσής της με πάρα πολλές δράσεις και σέβεται το παρελθόν της. Να επισημάνω πως τα Διοικητικά Συμβούλια των τελευταίων ετών δεν με ξεχνούν, με ενημερώνουν και συνεχώς με τιμούν, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά μου στην ίδρυση, στην οργάνωση και στη λειτουργία της Ένωσης. Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Γιώργος Τζατζάκης, ο Αντιπρόεδρος Β΄ Δημήτρης Αβανίδης, ο Ταμίας Κώστας Ζακεστίδης και εσείς ως σημερινός της Γενικός Γραμματέας, είστε ακούραστοι εργάτες και αγαπάτε αυτό που κάνετε και αφιερώνετε τον ελεύθερο χρόνο σας για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αστυνομικού αθλητισμού. Χαίρομαι, κ. Ουσταμπασίδη, που έχετε εκλεγεί, ως μέλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο της USPE. Χαίρομαι που η Ένωση, σήμερα, έχει επτά χιλιάδες μέλη και εύχομαι, σε κάποια στιγμή, το σύνολο του Αστυνομικού Προσωπικού να εγγραφεί στην Ένωση.
Ερώτηση: Τι μήνυμα θα στέλνατε σήμερα στα μέλη της Αθλητικής μας Ένωσης;
Απάντηση: Θα τονίσω πως τα μέλη της πρέπει να είναι υπερήφανα που ανήκουν, μέσω της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, στη μεγάλη αθλητική οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως μέλη έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούν τη Χώρα μας στο εξωτερικό, σε Πανευρωπαϊκούς ή Διεθνείς Αγώνες, να παρελαύνουν με τη στολή του Έλληνα Αστυνομικού και να υψώνουν την Ελληνική Σημαία στον ιστό των νικητών. Να υπενθυμίσω πως ο αθλητισμός είναι η κοινή γλώσσα των Αστυνομιών όλου του κόσμου.
Ολοκληρώνοντας το ενημερωτικό μου άρθρο, παραθέτω τον Ύμνο της Ένωσης. Τον Ύμνο συνέθεσε ο γνωστός στιχουργός Κώστας Φασουλάς, το έτος 1992.
Σημαία γαλανόλευκη με του ουρανού το χρώμα, περήφανα σε χαιρετά, ψυχή, καρδιά και Σώμα.
Με πνεύμα Ολυμπιακό η Ένωση η δικιά μας, τον κόσμο τον κατέκτησε κι΄αυτή είναι η ομορφιά μας.
Το πνεύμα της το αθλητικό έχει αγαπηθεί Έχει σκοπούς και στόχους, γι΄αυτό πρωτοπορεί.
Πάντα μπροστά δυναμική με τόσες διακρίσεις, το ’90 ιδρύθηκες, να ζήσεις και θα ζήσεις.
Αθλητική μας Ένωση υψώνεις τη θωριά σου, με τόλμη και αγώνες δοξάζεις τα παιδιά σου.
Το Δισκοβόλο διάλεξες να ΄χεις για έμβλημά σου, τη φλόγα της Ιέρειας κρατάς με τη σειρά σου.
Πηγή: https://www.aeae.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου