Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΠΕΡΑΧΩΡΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ


ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΜΚΕ) Έχοντας την επιθυμία να επικοινωνήσουμε, ως ΑΜΚΕ Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, με τους φορείς και πολίτες που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια του Μουσείου, στη λογική μας με σκοπό την ενημέρωσης τους, γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

  • Έχει υποβληθεί, από τις 23 Νοεμβρίου 2020, αίτημα προς τον Δήμο Λουτρακίου –Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, συνοδευόμενο από εμπεριστατωμένη τεχνική πρόταση, για παραχώρηση της χρήσης και μετατροπής του παλαιού Γυμνασίου Περαχώρας σε Λαογραφικό Μουσείο, ώστε να εξασφαλιστεί η πλέον διαχρονικά βιώσιμη λύση στέγασης, ασφαλούς φύλαξης και προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, με επίκεντρο την Περαχώρα, ιστορική αφετηρία του Δήμου. Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον κ. Δήμαρχο, όπου διατυπώθηκε η θετική κατά αρχή ανταπόκριση στο αίτημα αυτό, έχουν ενημερωθεί οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, που επίσης διατύπωσαν, στην πλειοψηφία τους θετική βούληση, ενώ θα ακολουθήσει και η δια ζώσης αναλυτική ενημέρωσή τους. Απαιτείται, το συντομότερο η λήψη οριστικών αποφάσεων, κατόπιν εισαγωγής του θέματος στο ΔΣ του Δήμου.

  • Έχει υποβληθεί, από τις 10 Δεκεμβρίου 2020, αίτημα προς τον Δήμο, για την οικονομική συνδρομή, με σκοπό την κάλυψη της έκδοση συγγράμματος με  θέμα ‘’ Η ιστορική φορεσιά της Κορινθίας – Μουντάφισσα Περαχώρας ΄΄.  Αναμένεται η απάντηση.

  • Έχει υποβληθεί, από τις 10 Δεκεμβρίου 2020, αίτημα προς τον Δήμο, για οικονομική ενίσχυση με σκοπό την κάλυψη πάγιων εξόδων του Μουσείου, εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης τους, λόγω της υγειονομικής πανδημίας και της μη εξασφάλισης πόρων από την ΑΜΚΕ. Αναμένεται η απάντηση.

  • Έχει αποσταλεί κοστολογημένη πρόταση, στην Εντεταλμένη Σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, με ψηφιακές δράσεις που δύναται να αναπτύξει το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας, ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τον Αγώνα του 1821. Αναμένεται η διερεύνηση των δυνατοτήτων.

Τέλος βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσουμε την, κατόπιν αιτήματός μας, άμεση ανταπόκριση και έγκριση από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, δαπάνης για τα έξοδα επανέκδοσης του συγγράμματος ΄΄Η μάχη της Περαχώρας΄΄, του εκπαιδευτικού κ. Νικόλαου Γεωργίου. Θα επανέλθουμε, με την έκφραση της ευγνωμοσύνης μας, αμέσως μετά την έκδοση που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Το Συμβούλιο της ΑΜΚΕ, βρίσκεται πάντα στην διάθεση των συνδημοτών, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου φορέα, εκπαιδευτικού ιδρύματος και πολίτη της πατρίδας μας, για γόνιμη συζήτηση προτάσεων και υλοποίηση κοινών δράσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, καθώς και στους νέους αυτού του τόπου, που αναζητούν ήδη ή θα αναζητήσουν στο μέλλον τις ρίζες τους. 

22 Φεβρουαρίου 2021


Η Διαχειρίστρια                                                                    Ο  Γραμματέας

Μαρίκα  Γεωργίου                                                               Αθανάσιος Ροβήλος





Δεν υπάρχουν σχόλια: