Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

1821-2021 / 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ’’ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ’’ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 



 

 1. Κατασκευή και αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Μάχη της Περαχώρας στη θέση Άρα Κούκη, έργο απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στους προγόνους μας και παρακαταθήκη για το μέλλον. Τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στο οικόπεδο που υπήρχε το αρχοντικό των Δασκαλοπουλαίων στην Περαχώρα, στο οποίο φιλοξενήθηκε δύο φορές ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων, Όθωνας. 

 

2. Επανάληψη, εκ νέου, του αιτήματος για την καθιέρωση της Επετείου της Μάχης της Περαχώρας (26 Σεπτεμβρίου), ως Εθνική Τοπική Εορτή της Περαχώρας. 

 

3.Οργάνωση και πραγματοποίηση κύκλου διαλέξεων στις εξής θεματικές: - Η Επανάσταση των Δερβενοχωρίων των Γερανείων. - Η συμβολή της Μάχης της Περαχώρας στον Αγώνα της Εθνεγερσίας. - Γεώργιος Διδασκαλόπουλος / Ο αρχηγός των Περαχωριτών και Παραστάτης Μεγαρίδας στις Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνα. - Η Κυβέρνηση των Συνταγματικών / Η προσφορά της Περαχώρας στους Αγώνες των Ελλήνων για Πολιτειακή και Συνταγματική συγκρότηση (παρουσίαση ιστορικής μελέτης του εκπαιδευτικού κ. Νικολάου Γεωργίου). - Οι Σημαίες των Ελλήνων.- «Κολονάτα πουκάμισα, μπόλιες, μεταξωτά σιγκούνια και γιορντάνια». Μουντάφισσα Περαχώρας - Η νυφική και γιορτινή φορεσιά της Κορινθίας / Έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς /(Οργάνωση Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας). 

 

4.Πραγματοποίηση θεματικής μουσικής βραδιάς / Συναυλία παραδοσιακής μουσικής: «Τα τραγούδια του Αγώνα». Έμφαση στη Λαογραφία της Περαχώρας και στην τοπική μουσικοχορευτική παράδοση / Συμμετοχή πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων της Περαχώρας, του Λουτρακίου, των Αγίων Θεοδώρων. 

 

5. Πραγματοποίηση αθλητικού αγώνα δρόμου αντοχής. Δρόμος Μνήμης & Τιμής: «Από το Σκάλωμα … στην Περαχώρα». / (Συνδιοργάνωση αθλητικών συλλόγων και φορέων της περιοχής). 

 

6. Πραγματοποίηση νυχτερινής πορείας των κατοίκων της περιοχής με αναμμένα φαναράκια. «Πορεία θυσίας - Απ’ την Άρα Κούκη έως τους Ταξιάρχες» / Κωδωνοκρουσίες και πραγματοποίηση νυχτερινής λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης για τους Περαχωρίτες Αγωνιστές. 

 

7. Προκήρυξη και διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού με ευθύνη και οργάνωση του δήμου ή άλλου φορέα της περιοχής για τη συγγραφή δοκιμίου, τη σύνθεση ποιήματος και τη δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση». Ο διαγωνισμός να λάβει χώρα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων. / Τελετή απονομής βραβείων και έκθεση μαθητικών δημιουργιών. 

 

8. Παραγωγή από τον Δήμο - με ανάθεση σε εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών - ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής. Ένα οδοιπορικό στους ιστορικούς τόπους που συνδέθηκαν με την επαναστατική δράση των προγόνων μας και την προσφορά τους στον Αγώνα της Εθνεγερσίας. Η παραγωγή και η προβολή ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ σε κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας ή μέσα από το διαδίκτυο θα αποτελούσε σπουδαία προβολή και διαφήμιση του τόπου μας και ασφαλώς παρακαταθήκη για το μέλλον. (Το κόστος παραγωγής θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τις σχετικές επιχορηγήσεις που υπήρξαν για τους Δήμους για τους εορτασμούς του 2021.) 

 

-2-

 

9. Ανάθεση σε σκηνοθέτη επιπέδου ή σε εταιρεία θεατρικών παραγωγών για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση θεατρικής παραγωγής με project την Επανάσταση στην Κορινθία και με επίκεντρο την περιοχή μας (Μάχη Περαχώρας). Η παράσταση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, ακόμα και σε ανοιχτό χώρο όπως στο Ηραίον ή στο ανοιχτό θέατρο του Loutraki Poseidon Resort, λόγω των περιοριστικών μέτρων, εξαιτίας της πανδημίας. 

 

10. Έκδοση πολυτελούς Επετειακού Λευκώματος από τον Δήμο αφιερωμένο στην πλούσια τοπική ιστορία και επαναστατική δραστηριότητα των προγόνων μας. 

 

11. Δημιουργία και κυκλοφορία σε περιορισμένο αριθμό αναμνηστικού μεταλλίου αφιερωμένο στη 200ετηρίδα της Επανάστασης. 

 

12. Επανέκδοση των βιβλίων του Λάμπη Αποστολίδη που αναφέρονται στην Επανάσταση του 21 στην Κορινθία/ Μάχη της Περαχώρας.

 

13. Αγορά του Δήμου από τον γνωστό εκπαιδευτικό/καλλιτέχνη κ. Ταχταλή Αθανάσιο, έτοιμου φιλοτεχνημένου ανάγλυφου έργου με θέμα τη Μάχη της Περαχώρας και τοποθέτησή του σε δημόσιο κτήριο του Δήμου (Δημαρχείο ή Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου ή Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας). 

 

14. Συμμετοχή του Δήμου στο συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Λογοτεχνών Κορινθίας τον Νοέμβριο 2021, με θέμα «Η Κορινθία στην Επανάσταση του 1821». 

 

15. Αποκατάσταση της προτομής του Δημήτρη Πλαπούτα στην υπάρχουσα θέση του χώρου της κατάθεσης στεφάνων (πάρκο Λουτρακίου).

 

16. Συμμετοχή του Δήμου, με αντιπροσωπεία του, σε υψηλό επίπεδο, στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου (Περαχώρα - Μεσολόγγι, ιστορικές διασυνδέσεις / Έξοδος Μεσολογγίου / Πέρασμα και παραμονή των διασωθέντων ηρωικών Εξοδιτών από την Περαχώρα το 1826 κατά την περιπετειώδη πορεία σωτηρίας τους από το Μεσολόγγι στο Ναύπλιο). 

 

17. Συμβολική αδελφοποίηση του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων με τον Δήμο Μεγαρέων (Περαχώρα - Μέγαρα, Επανάσταση Δερβενοχωρίων / Μάρτιος 1821, Έδρες της Συνταγματικής Κυβέρνησης του Ιωάννη Κωλέττη 1831-1832 / Ιστορικές διασυνδέσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές). 

 

Ο Επικεφαλής της Παράταξης

        ‘‘αλλάζουμε MAZI’’ και

     Δημοτικός Σύμβουλος

   Iωάννης Β. Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: