Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Λαογραφικό Περαχώρας: Εσπερίδα με θέμα Μεταβυζαντινοί ναοί Ι . Ν Αγίου Αθανασίου Πίσια Κορινθίας 2021 (2 βίντεο & φώτο)



Την Πέμπτη 22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με θέμα "Μεταβυζαντινοί Ναοί η αποκατάσταση – διάσωσή τους" που οργάνωσε το Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας.
Σκοπός της ήταν, μέσα από το παράδειγμα της θαυμάσιας αναστήλωσης του Ι. Ν Αγίου Αθανασίου, να αναδειχθεί για πρώτη φορά η αναγκαιότητα αναστήλωσης του επίσης εξαιρετικού Ναού του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα. Ένα Ναύδριο, επίσης χαρακτηρισμένο μνημείο, με θαυμάσιες αγιογραφίες, κόσμημα για τη περιοχή μας. Δεύτερος σκοπός να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν στην διάσωση και ανάδειξη του Αγίου Αθανασίου Πισίων. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Κασίμη Παναγιώτα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τις ομιλήτριες, στελέχη επίσης της ΕΦΑΚΟΡ, καθώς και τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κύριο Κουτσογιάννη Δημήτριο μελετητή της αναστύλωσης, για τις υψηλότατου επιπέδου παρουσιάσεις του επιστημονικού τους έργου στον Άγιο Αθανάσιο. Θα επανέλθουμε και με άλλες αναρτήσεις για αυτή τη τόσο σημαντική εκδήλωσή μας.

Συντονιστής εσπερίδας: Ο Γραμματέας του Μουσείου Αθανάσιος Ροβήλος. . 
Παρευρέθηκαν οι: Αθηνά Κόρκα, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χ. Βυτινιώτης, πρόεδρος του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών Αντώνης Βογιατζής, πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κος Σ.Πρωτόπαππας, πρόεδρος του Ιβυκου Γ. Κακούρος, πρόεδρος της κοινότητας των Πισίων Δ. Λάμπρου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθ. Παπαθανασίου, πάτερ Τσαμπίκος, αρχηγοί παρατάξεων Γ. Καραπανάγος, Δ. Βασιλείου, Μ. Πρωτοπαππά Από ον όμιλο αυτοδυτών Λουτρακίου ο Χρήστος Μπάρλας. Γ. Πετρίτσης Από το ΔΣ του ΑΟΠ ο Π. Θώδης 



















 

ΜΕΡΟΣ 1  
 ΜΕΡΟΣ2

Δεν υπάρχουν σχόλια: