Επιμέλεια Μίνα Γιαννούλη

 

Μνημεία-ορόσημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας στέκουν βουβά, μα παρόλα αυτά καταφέρνουν με τη σιωπή τους να μας διηγηθούν την ιστορία ενός τόπου με παρελθόν χιλιάδων ετών.

 

Θα σταθώ στη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων με συγκεκριμένη αναφορά στο Ηραίο Περαχώρας .

 

Η επισκεψιμότητα μεγάλη, η εικόνα όμως τραγική. Πέρα από την επικινδυνότητα των σπασμένων ξύλινων κάγκελων κατά την κατάβαση , η εγκατάλειψη και η  χρονοβόρα επίλυση του προβλήματος  από  την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς , δεν αναδεικνύει και προβάλει την πολιτιστική κληρονομία μας, αλλά προσβάλει  με τον χειρότερο τρόπο την αισθητική μας και τον  χώρο.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απάντηση απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας προς την Μίνα Γιαννούλη

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας οφείλει να απαντήσει στο δημοσίευμα της αρθρογράφου κας Γιαννούλη της 7ης Νοεμβρίου 2021, δημοσίευμα το οποίο έγινε μάλλον για λόγους εντυπωσιασμού παρά αληθινής πληροφόρησης του κοινού.

Όπως είχε ενημερωθεί η αρθρογράφος του θέματος, την προηγούμενη ημέρα της ανάρτησης του άρθρου, δηλαδή στις 6/11/2021, από υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, η διοικητική διαδικασία της υλοποίησης του έργου αντικατάστασης των φθαρμένων ξύλινων κάγκελων του Αρχαιολογικού Χώρου Ηραίου Περαχώρας έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο ανάδοχος θα προβεί άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

Παρά την έγκαιρη και σαφή ενημέρωση της κας Γιαννούλη, το άρθρο αναρτήθηκε την επομένη ημέρα, χωρίς να υφίσταται κανένας απολύτως λόγος αφού η Υπηρεσία μας είχε ήδη δρομολογήσει το απαραίτητο έργο.

Η δυσμενής στάση προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί μιας τελικώς δήθεν ευαισθησίας ως προς τον αρχαιολογικό χώρο, δεδομένης της προγενέστερης ενημέρωσης της αρθρογράφου,όχι μόνο δεν λειτουργούν ως αρωγοί στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, αλλά μάλλον αναδεικνύουν μια σκοπιμότητα και μια ανεξήγητη εμπάθεια, που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στον αχανή και συχνά αποπροσανατολιστικό κόσμο των socialmedia.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, αναγνωρίζει και εκτιμά το ενδιαφέρον και την ευαισθησία των πολιτών όταν αυτά είναι αληθινά. Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ηραίου Περαχώρας, ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με μνημεία μοναδικής ομορφιάς και σημασίας , χρειάζεται υποστηρικτές και όχι επικριτές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας επιτελεί ένα τιτάνιο έργο στον Νομό Κορινθίας και επιθυμεί την αρωγή και την συμπαράσταση τόσο της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών όσο και της Δημοτικής Αρχής . 

Παναγιώτα Κασίμη

Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας