Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ‘‘ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ’’ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!

  



 

 

 

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

 

 

Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα

με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα.

Κ.Παλαμάς

 

 

Μέσα σ' αυτούς τους στίχους του ποιητή Κωστή Παλαμά ζωγραφίζεται όλη η ένδοξη Ελληνική φυλή, η γεμάτη πίστη στον Θεό, στην Πατρίδα, στην Ελευθερία και στη Θυσία.

Με αυτή τη θυσιαστική σκέψη, λιγοστοί Έλληνες, έναντι πολλών, κήρυξαν την επανάσταση του 1821 για λευτεριά.

Δεν λογάριασαν ότι είχαν να αντιπαρατεθούν με ένα απολίτιστο βαρβαρικό τούρκικο λαό προερχόμενο από τα βάθη της Μογγολίας, ποιμενικό που, με απάνθρωπες σφαγές, κατέπνιγαν στο αίμα τον Ελληνικό Χριστιανικό λαό. Παρά τις διώξεις και τους εξισλαμισμούς, από τους Τούρκους, οι περήφανοι Έλληνες κατάφεραν τελικά να διατηρήσουν άσβεστη την καντήλα του λιγοστού φωτός στο εικονοστάσι των σπιτιών τους. Ενώ κάποιοι ολιγογράμματοι καλόγεροι κατόρθωναν να μαθαίνουν γράμματα στα Ελληνόπουλα, στα κρυφά σχολειά των μοναστηριών. Όλοι μαζί, μια γροθιά, έδωσαν Όρκους στα όπλα τους, στην Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία καρτερώντας ταπεινά την μεγάλη ημέρα του ξεσηκωμού. Και εκείνη ημέρα έφτασε. 

400 χρόνια μετά, η ημέρα της 25ης Μαρτίου του 1821, της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού, κηρύσσεται η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ορίζεται κατά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ως "Η Ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωση του Έθνους". Στέλνοντας έτσι ταυτόχρονα την χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης γέννησης Του Ιησού, το αγγελιοφόρο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την μοναδική στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας για την απελευθέρωσή μας, που γιορτάζουμε την ίδια ημέρα, γεμάτοι από αισθήματα δέους, θάμβους, κατάνυξης και ευλάβειας.

Σήμερα και στους αιώνες που θα έρθουν, τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 δίνουν μηνύματα κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά. Εμπνέουν και θα εμπνέουν τους σκεπτόμενους ορθά. Εκείνους που μπορούν και μελετούν το ένδοξο  παρελθόν μας, την ανδρεία των σπουδαίων εκείνων ελληνικών μορφών της Πατρίδας μας, που πολέμησαν για την ελευθερία μας και λειτουργούν, ως πρότυπα, για τις επόμενες γενεές. 

 

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

 

Οι διεθνείς συνθήκες, που επικρατούν στον πλανήτη μας, αυτήν τη χρονική περίοδο, προβληματίζουν έντονα, δημιουργώντας ανασφάλεια, αβεβαιότητα και σύγχυση. Αφού συνειδητοποιήσουμε ότι άλογοι είμαστε, πάροικοι και παρεπίδημοι εδώ στη γη, επιβάλλεται να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε. Είναι πλέον καιρός να σκεφτούμε, έστω και μια φορά, την Ειρήνη, πρώτα μέσα μας για εμάς τους ιδίους και έπειτα για ολόκληρο τον κόσμο. Την Ειρήνη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Εμείς, οφείλουμε σήμερα, σαν ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για την θυσία τους στα ιδανικά μας, να παλεύουμε με την ίδια θέρμη της καρδιάς μας για το σπουδαιότερο αγαθό που μας χάρισαν. Την Ελευθερία.

 

Γιατί του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει, ξέρει να ζήσει με τιμή και να πεθάνει ξέρει.


Ο

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

‘‘αλλάzουμε ΜΑΖΙ’’ και Δημοτικός Σύμβουλος

Ιωάννης Β. Καραπανάγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: