Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό!» από το Ίδρυμα Ωνάση και το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας Κορινθίας

 


Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό! Το εργαστήριο πραγματοποιείται για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-12 ετών και τους γονείς τους. Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας. Σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας το πρόγραμμα ταξιδεύει στην Περαχώρα Κορινθίας το τριήμερο 13, 14 & 15 Μαΐου 2022. Oι δυνατότητες εκπαίδευσης και ενίσχυσης της μαθησιακής πορείας ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού είναι πολλαπλές και σαφώς πολύ περισσότερες από ό,τι παλαιότερα. Όμως, οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό. Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική. Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών (μουσικοί, ειδικοί παιδαγωγοί).
 Το εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις
. Ημερομηνίες: 13, 14 και 15 Μαΐου 2022. 1η συνάντηση:
 Παρασκευή 13 Μαΐου –ενημέρωση γονέων Γονείς παιδιών 5-8 ετών: 17:00-18.30 Γονείς παιδιών 9-12 ετών: 18.30-20.00 2η + 3η συνάντηση:
 Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου 2022: Παιδιά 5-8 ετών με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος και ο γονέας τους (Ώρες: 10:00-12:00) Παιδιά 9-12 ετών με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος και ο γονέας τους (Ώρες: 12:00-14:00)
 Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης και η συμμετοχή του γονέα και στις τρεις συναντήσεις. Θα διατεθούν λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά των συμμετεχόντων.
 Διευκρινίσεις και κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6973652572 (καθημερινά 09:00-13:00) κ. Πιθαμούδη Γεώργιο, υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας. 

 ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΕΑ Οι αιτήσεις συμμετοχής/συγκαταθέσεις θα παραδίδονται πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες στον υπεύθυνο του προγράμματος σε ηλεκτρονική μορφή, σκαναρισμένες μέσω email (mail@dim-perach.kor.sch.gr) ή με ευδιάκριτη φωτογραφία μέσω viber (6973652572) έως το Σάββατο 7 Μαΐου 2022. 
   Την ημέρα έναρξης του εργαστηρίου θα χρειαστεί να παραδοθούν και πρωτότυπες στον υπεύθυνο του προγράμματος. Μπορείτε να κατεβάσετε την Aίτηση Συμμετοχής/Δήλωση Συγκατάθεσης γονέα στο παρακάτω link: 
 Αίτηση/Δήλωση γονέα.pdf Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/el/whats-on/music-loves-autism-2021-22 Συγγραφέας
: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: