Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Κορινθία: Εγκαινιάζεται το ανοιχτό θέατρο “Ειρήνη Παππά” στο Χιλιομόδι

 

Θέατρο Ειρήνη Παπά Χιλιομόδι 1


Πυρήνας πολιτισμού το 800 θέσεων θέατρο προς τιμήν της σπουδαίας ηθοποιού

Στις 19 Ιουλίου εγκαινιάζεται στο Χιλιομόδι της Κορινθίας το νέο ανοιχτό θέατρο “Ειρήνη Παππά”, προς τιμήν της μεγάλης ελληνίδας ηθοποιού.

Ειρήνη Παππά 1
Φωτό: youtube

Η Ειρήνη Παππά, το πραγματικό της όνομα είναι Ειρήνη Λελέκου, γεννήθηκε στο Χιλιομόδι σε οικογένεια δασκάλων και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία από την ηλικία των 15 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους.

Όταν τη βλέπει πρώτη φορά ο Αλέκος Σακελλάριος να περπατά στο Σύνταγμα, την αποκαλεί «ζωντανή Καρυάτιδα». Τη γνωρίζει στον Φιλοποίμενα Φίνο και έτσι παίζει στην πρώτη της ταινία το 1948. Είναι οι «Χαμένοι άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου. Τρία χρόνια μετά ο Φρίξος Ηλιάδης γυρνά μαζί της τη «Νεκρή Πολιτεία» με το Γιώργο Φούντα στο Μυστρά. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών και εκεί, με την πρώτη προβολή, ο κόσμος βρίσκει μια πρωταγωνίστρια που σαν να ‘χε έρθει από την αρχαϊκή πομπή των Παναθηναίων.

Ειρήνη Παππά 2
Φωτό: youtube

Το 1952 οι Κάννες ασχολούνται μόνο με την Παπά και το παγκόσμιο σινεμά ερωτεύεται το αγρίμι από το Χιλιομόδι.


Συμμετέχει έτσι σε 100 τουλάχιστον διεθνείς παραγωγές, αριθμός ταινιών – ρεκόρ για Ελληνίδα ηθοποιό, ενώ τρεις από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί προτείνονται για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη «Ζ» του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» και η «Ιφιγένεια». Συμμετέχει σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνιστεί και στο Μπρόντγουεϊ.

Ειρήνη Παππά 3

Το θέατρο που θα φέρει το όνομά της είναι πέτρινο, χωρητικότητας 800 θέσεων και θα αποτελέσει έναν σπουδαίο πυρήνα τέχνης και πολιτισμού.

Παράλληλα, δεδομένων των ιστορικών δεσμών του Δήμου Κορινθίων με τις Συρακούσες, το ανοιχτό θέατρο “Ειρήνη Παππά” θα είναι ένα σταυροδρόμι συνάντησης των δυο περιοχών, καθώς εδώ και πολύ καιρό πραγματοποιούνται επαφές και συναντήσεις, ενώ έχουν γίνει και επιτόπιες αυτοψίες στο θέατρο από εκπροσώπους των Συρακουσών, προκειμένου να συζητηθεί ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, που αφορά στο θέατρο και περιλαμβάνει τις Συρακούσες.

278274438 1294695347722469 4435754053597131437 n

Τα εγκαίνια του νέου ανοιχτού θεάτρου “Ειρήνη Παππά” στο Χιλιομόδι, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων, θα αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό γεγονός αλλά και σημαντική τιμή στη σπουδαία μας ηθοποιό από τη γενέτειρά της.

anagnostis.οrg




Δεν υπάρχουν σχόλια: