Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσκληση Εορτασμού για την επέτειο της Μάχης της Περαχώρας.



  Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 200η Επέτειο από την ιστορική ¨Μάχη της Περαχώρας¨. Έχοντας υπόψη το υπ’ αριθ. 45/2022 Π.Δ. που καθιερώνει ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων την 26η επέτειος της Μάχης της Περαχώρας που διεξήχθη το έτος 1822, καθορίζονται τα παρακάτω: Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 Σεπτεμβρίου 2022 | Πλατεία Ταξιαρχών Περαχώρας ουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων Πολιτιστικών ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.

 ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 Σεπτεμβρίου 2022 | Ιερός Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών Περαχώρας Τέλεση επίσημης Δοξολογίας. | Πλατεία Ταξιαρχών Περαχώρας Συγκέντρωση των Επισήμων, των Σχολείων, των Συλλόγων, των Φορέων Αγίων Θεοδώρων ει ως δημόσια εορτή τοπικής η Σεπτεμβρίου, καθορίζονται τα παρακάτω: πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη χορευτικών τμημάτων Πολιτιστικών , των Συλλόγων, των Φορέων και του Κατάθεση στεφάνων. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου. Χαιρετισμοί Επισήμων. Πανηγυρικός της ημέρας από μαθήτριες του Γυμνασίου Περαχώρας. Δρώμενο από μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας. Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Περαχώρας. Παρέλαση μαθητριών και μαθητών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας. Τα Εκκλησιαστικά θα ρυθμίσει ο υπεύθυνος του Ιερού Ναού και τα της Τάξης η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου. Τελετάρχης: Πρωτοπαππάς Μενέλαος  


Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Δήμου: 23 έως 27 Σεπτέμβριου 2022 11.00-13.00 και 17.30-20.00 | ΠΕΤΡΙΝΟ πρώην Γυμνάσιο Περαχώρας Η επέτειος των 200 χρόνων της ένδοξης Μάχης της Περαχώρας και η καθιέρωσή της με Προεδρικό Διάταγμα ως Επίσημη Τοπική Εορτή, ενέπνευσαν την ιδέα για την δημιουργία μιας πρωτότυπης φωτογραφικής έκθεσης αφιερωμένη στους τοπικούς ήρωες για την συμβολή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Με σκοπό η Μάχη της Περαχώρας να ζωντανέψει μέσα από τις εικόνες, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διακεκριμένο φωτογράφο Ηλία Περγαντή που μέσα από την Τέχνη της φωτογραφίας αναβιώνει την Ελληνική Ιστορία. Σημειώνεται πως η φωτογράφιση έγινε στους ίδιους φυσικούς χώρους όπου διεξήχθη η Μάχη της Περαχώρας τον Σεπτέμβριο του 1822. Η έκθεση φωτογραφίας είναι βασισμένη σε αληθινά ιστορικά γεγονότα και πλαισιώνεται από 30 αναβιωτές που συμμετείχαν εθελοντικά με ενθουσιασμό, τιμή και υπερηφάνεια. Εκθεσιακός χώρος Είσοδος ελεύθερη Διοργάνωση : Ελληνική Σκηνή – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Experience Perachora Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας Με την στήριξη : Ευρυνόμη ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 Σεπτέμβριου 2022 19.30 | ΠΕΤΡΙΝΟ πρώην Γυμνάσιο Περαχώρας '

Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 χρόνια της Μάχης της Περαχώρας και παράλληλα με την αναβιωματική έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή, θα πραγματοποιηθεί προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την Μάχη της Περαχώρας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε σκηνοθεσία - παραγωγή του Γιάννη Αικατερίνη. Αφηγείται ο Κωνσταντίνος Μπίσδας, σχολιάζει ο Σωτήρης Πρωτοπαππάς πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, αναλύει ο Γεώργιος Μπολέτης Ταξίαρχος (ε.α)


Δεν υπάρχουν σχόλια: