Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

ΛΟΥΤΡΑΚΙ 1942 ΚΑΤΟΧΗ: Μήτσος Αικατερίνης

 






ΛΟΥΤΡΑΚΙ 1942 ΚΑΤΟΧΗ

ΠΕΡΑΧΩΡΑ '' Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ ''
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ,ΘΩΜΑΙΔΗΣ

Τούτο, που θ΄αναφέρω τώρα εδώ, έγινε λίγες ημέρες πριν ανέβω στο βουνό. Εργάζουμαι στο εργαστήρι μου, το λεγόμενο "Πύργο της Σιωπής και δέχουμαι μιάν επίσκεψη του συναγωνιστή και φίλου μου, Μήτσου Αικατερίνη, με την παρέα του, όλοι μαζί τρείς. Πρίν όμως προχωρήσω θα πώ δύο λόγια γι αυτόν το συναγωνιστή μου και σύντροφο.
Καταγωγή του η Περαχώρα και κομμουνιστικό στέλεχος από τα λίγα! Όλο το διάστημα της Μεταξικής διχτατορίας, ταχτικός τροφοδότης της Ακροναυπλίας.
Είχε μιά σούστα δική του, την οποία κάθε τόσο φόρτωνε τρόφιμα διάφορα και τα πήγαινε στους φυλακισμένους.
Αυτός ήταν, με δύο λόγια, ο Μήτσος Αικατερίνης!
Τώρα που μιλάω γιά την ξαφνική επίσκεψή του, ο ένας απ΄ τους τρείς που ήρθαν, ήταν αμερικανός αεροπόρος, "κατασκευασμένος" Περαχωρίτης τσοπάνος. Η καταγωγή του απ΄ την Καλιφόρνια.
Αυτοί οι τρείς, αφού τους φιλοξένησα το μεσημέρι, έφυγαν με προορισμό να προωθήσουν τον Αμερικανό γιά το 6ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να υπάρχει, και σήμερα, και τούτο το χρωστά στο Μήτσο Αικατερίνη, που τον πέρασε από δύο επικίνδυνα μπλόκα του Ισθμού της Κορίνθου, παίζοντας το κεφάλι του. Το Μήτσο Αικατερίνη όμως τον έφαγαν οι Γερμανοί, τη στιγμή που υπερασπιζόταν το χωριό του....
Ο γράφων εύχεται να υπάρχει ο Αμερικανός αυτός, γιά να ιστορεί τη δόξα της ζωής του. Νά΄ ναι καλά και να τα λέει στους πατριώτες του, 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ  ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΥ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗς

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ γεννήθηκε στην Περαχώρα Κορινθίας. Εφηβος οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή ήταν γραμματέας της οργάνωσης.

Στις 8 Δεκέμβρη 1943 τον σκότωσαν Γερμανοί στην Περαχώρα ενώ επέστρεφε από σύσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: