Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Οι Γίγαντες του αθλητισμού: Γιάννης Λαζαρίδης




Ο Γιάννης Λαζαρίδης μας μιλάει για τα 50 χρόνια του "Α.Ο "Ποσειδώνα Λουτρακίου", τα οικονομικά του συλλόγου και την αποχώρησή του από τον Ποσειδώνα μετά από μισό αιώνα προσφοράς στον αθλητισμό.




Ο Γιάννης Λαζαρίδης του Κωνσταντίνου και της Μαγδαληνής γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1930 και είναι και γέν­νημα αλλά ...και θρέμμα Λουτρακιώτης. Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας του που πρώτος είναι ο Μανόλης που γεν­νήθηκε το 1913 στην Αρτάκη της Μικρός Ασίας και δεύτερη η Ουρανία που γεν­νήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη. Έκανε πολλά επαγγέλματα μια και η καταγωγή του Πόντιος από πλευράς παππού από την μεριά του πατέρα του και από πλευράς μάνας του από την Μικρά Ασία που εκεί την εργασία την θεωρούνε ευλογία. Οι γονείς του ήρθανε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή κατευθείαν από την Κωνσταντινούπολη στο Λουτράκι. Ο πατέρας του επειδή μιλούσε με πολύ μεγάλη άνεση ξένες γλώσσες έπιασε δουλειά στις ανασκαφές του Ηραίου της Βουλιαγμένης κοντά στον αρχαιολόγο Ηumfry Peyne.


Αν και οι συγγενείς των είχαν πάει σε διάφορα σημεία της χώρας και παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα η μάνα επέμενε η οικογένεια να παραμείνει στο Λουτράκι. Και αυτή την επιμονή την στήριξε επάνω σε στοιχεία ακλόνητα που στο τέλος αποδείχτηκαν και σοφά. Είπε η κυρά Μαγδαληνή ότι «...το Λουτράκι διαθέ­τει θάλασσα, ιαματικά νερά και πολύ καλό κλί­μα και έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον». Και έτσι μείνανε στο Λουτράκι. Μια σκέψη σωστή που είχε ως αποτέλεσμα ο Γιάννης Λαζαρίδης να γεννηθεί στο Λουτράκι και να το αγαπήσει παθολογικά και μαζί με αυτό και τα νιάτα αφού εκτός από την εργασία του και την φοίτηση του στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (παλαιά δεν υπήρχε Λύκειο) όλο τον άλλο χρόνο τον είχε για τον αθλητισμό. Που τον υπηρέτησε και ως αθλητής (σχεδόν στα περισσότερα αθλήματα) και ως παράγοντας. Και όλα αυτά που θα διαβάσετε είναι η ιστορία του Ποσειδώνα την οποία αφηγείται αυτός που την έχει ζήσει και από το πόστο του αθλητή αλλά και του παράγοντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: