Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Η ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ





Φαίνεται ότι η εφαρμογή των νόμων στην Ελλάδα και στην περίπτωση των αυθαιρέτων εξακολουθεί να μπλοκάρεται από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, φερούσης της οικονομικής κρίσης.


Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, μέσω της αρμόδιας Ειδικής Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (Ε.Υ.Ε.Κ.Α.), έχει ήδη στα χέρια της χιλιάδες Πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων, αδυνατεί να τα εφαρμόσει επειδή δεν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα σε περιοχές εκτός Αττικής και σε νησιά του Αιγαίου όπου τα κόστη μεταφοράς συνεργείων από την Αθήνα είναι τεράστια, ενώ ον ντόπιοι εργολάβοι αρνούνται να συνεργαστούν, προφανώς από «συναδελφική αλληλεγγύη».
Για τα νησιά μπαίνει και το πρόβλημα της διαχείρισης των μπαζών, επειδή δεν υπάρχουν αδειοδοτημένοι χώροι για την τοποθέτηση τους, οπότε πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα.
Από   την   άλλη    μεριά   η   Τοπική   Αυτοδιοίκηση   (Δήμοι Περιφέρειες)    σε    πολλές    περιπτώσεις    επιδεικνύουν    προκλητική απροθυμία να  πράξουν  τα  νόμιμα,   αναλογιζόμενοι     το  περίφημο πολιτικό κόστος,  μια βασική αιτία που  μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Ενδεικτικό είναι σχετικό έγγραφο που στάλθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ σε όλες της Κτηματικές Υπηρεσίες, ζητώντας να καταγραφούν επειγόντως οι αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό και παραλία και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, η πολιτεία προσανατολίζεται σε οριστική λύση για τα αυθαίρετα, με την κατηγοριοποίηση και τη διαβάθμιση των υφιστάμενων παρανομιών.
Να ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα σημάνει τη νομιμοποίηση κραυγαλέων περιπτώσεων που έχουν τελεσιδικήσει και πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν.
ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: