Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ ‘‘ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ’’ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΗΡΑΙΟΥ!



           
                        Άρθρο των:  Σπύρου Γιαλοψού - Γιάννη Β. Καραπανάγου


Όλοι γνωρίζουμε ότι λίγα χιλιόμετρα πέρα από το Λουτράκι και από την Περαχώρα βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος. Η Λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένης. Ένας προορισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως έχει χαρακτηριστεί.
Πριν από δύο περίπου χρόνια επαναδραστηριοποιήθηκε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της Λίμνης Ηραίου, που διαθέτει και δικό του γραφείο στη λίμνη, με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής. Τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών του και πρόσφατα  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.
Μέλη του Συλλόγου έλαβαν το λόγο και στις δύο εκδηλώσεις. Κατά τη Γενική Συνέλευση για να ενημερώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο για ατομικά αιτήματα, ζητώντας μάλιστα επιτακτικά εξηγήσεις για τη μη επίλυση τους, αν τα είχαν ήδη  αναφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κ. Θώδης, ως Πρόεδρος, ενημέρωσε τα μέλη ότι συζητήθηκαν εβδομήντα δύο (72) περίπου θέματα, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια ενός έτους. ΄Ομως όλα τα θέματα δεν αφορούσαν χρόνια προβλήματα γενικού ενδιαφέροντος.
Κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μέλη του συλλόγου έλαβαν το λόγο και άρχισαν να καταγγέλλουν άτομα, με το ονοματεπώνυμο τους και εν απουσία τους, για αυθαίρετες κατασκευές ή άλλες αυθαιρεσίες και μάλιστα με έντονο ύφος, θυμίζοντας άλλες εποχές και κατηγορώντας Δημόσιες Υπηρεσίες για αδράνεια και ‘‘καταστροφή’’ της λίμνης, παρόντος του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Γλυκοφρύδη, ο οποίος καίτοι έλαβε το λόγο, δίνοντας ρεαλιστικές απαντήσεις, δεν μπόρεσε να τα κατευνάσει. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Θώδης παρενέβη αποφασιστικά στη συνέχεια και δεν επέτρεψε να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που εκδηλώθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ‘‘στιγματίζοντας’’ το προφίλ του Συλλόγου.
Κοινός παρονομαστής των δύο παραπάνω εκδηλώσεων η έλλειψη αναφοράς από τα μέλη του Συλλόγου στα χρόνια προβλήματα, γενικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν τη λίμνη, όπως η μεγάλη διάβρωση του οδοστρώματος περιμετρικά της λίμνης, με ορατό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και απώλειας ανθρώπινων ζωών, η έλλειψη φωτισμού περιμετρικά της λίμνης, η καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου και των υδάτων της λίμνης, η κατασκευή πεζόδρομου περιμετρικά της λίμνης για τον περίπατο οικιστών και επισκεπτών, χωρίς το φόβο τροχαίου ατυχήματος, η αξιοποίηση-διαμόρφωση του διαύλου, η προστασία του φυσικού πλούτου της λίμνης από την αλόγιστη κοπή πεύκων για καυσόξυλα, η λήψη κατάλληλων μέτρων πυροπροστασίας κατά τους θερινούς μήνες, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής και όχι η πλήρης και πρωτοφανής εγκατάλειψη τους.
Όπως έχει παρατηρηθεί αρχαίες κρήνες παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης, απογοήτευσης που προκαλούν αγανάκτηση για την αδιαφορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στόμια αρχαίων κρηνών έχουν σκεπαστεί πρόχειρα με ξύλα και συρματοπλέγματα  εγκυμονώντας κινδύνους για πτώση ατόμων και ειδικά μικρών παιδιών ενός των στομίων, που παρουσιάζουν μεγάλο βάθος. Και το κυριότερο: Η ‘‘τσιμεντοποίηση’’ του Αρχαιολογικού Χώρου του Ηραίου.
Ο επισκέπτης του Ναού της Ήρας και του Φάρου αναχωρεί με μια κοινή απορία: Πως είναι δυνατόν η Αρχαιολογική Υπηρεσία να καταστρέφει την  περιοχή, θάβοντας την με τσιμέντο; Ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτές-αυθεντίες υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το έκτρωμα που μέχρι τώρα έχουν δημιουργήσει στη περιοχή του Φάρου και για την πρωτοφανή εγκατάλειψη των λοιπών Αρχαιολογικών χώρων της περιοχής;  
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Λίμνης Ηραίου είναι πλέον καιρός να εξηγήσει στα μέλη του ότι δεν ιδρύθηκε για ν΄αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις Δημόσιες ή Δημοτικές Υπηρεσίες αλλά για να συνεργαστεί με αυτές, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων. Να διευκρινίσει ότι δεν είναι γραφείο περαίωσης ατομικών αιτημάτων προς την Δημοτική Αρχή ή άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Να τονίσει ότι ο Σύλλογος διαπνέεται από Αρχές και Αξίες, ότι έχει συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους, που απορρέουν από το καταστατικό του και ότι έχει θέσει το γενικό όφελος πάνω από το ατομικό συμφέρον, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στα μέλη του τα λόγια του Κολοκοτρώνη, από την ομιλία του προς τους νέους στη Πνύκα. Τότε ο Σύλλογος θα λειτουργήσει δημιουργικά και θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της περιοχής!




Δεν υπάρχουν σχόλια: