Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Χρίστος Δήμας:Συμμετοχή στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στο Δουβλίνο


Στην Ελληνική αποστολή στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στο Δουβλίνο, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμμετείχε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ασχολήθηκε με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑΑ) και ειδικότερα με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

Ο κ. Δήμας τοποθετήθηκε δύο φορές στην ολομέλεια. Την πρώτη φορά στήριξε επιτυχώς την πρόταση της Κύπρου και της Ιρλανδικής Προεδρίας επί της διαδικασίας, διότι η Κυπριακή αποστολή δεν μπόρεσε να εκπροσωπηθεί στην Διάσκεψη από Βουλευτές λόγω των εξελίξεων στις Βρυξέλλες.
Στην δεύτερη του τοποθέτηση, μιλώντας επί της ουσίας, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή και την Συρία και ενημέρωσε το σώμα πως "σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ οι συλλήψεις Σύριων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της αναταραχής στην χώρα τους, έχουν αυξηθεί κατά 515.8% το τελευταίο έτος(δεν υπολογίζονται αυτοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο που παραμένει σταθερό στο 2.5% περίπου). Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι στη γειτονιά της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η κατάσταση στην Συρία και την Μέση Ανατολή πρώτα επηρεάζει την χώρα μου. Ναι μεν επιδιώκουμε την ειρήνη στην Μέση Ανατολή αλλά οφείλουμε πρώτα να αντιμετωπίσουμε την ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως τα Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά, συνεπώς πρέπει να οχυρώσουμε τα Ευρωπαϊκά σύνορα ακόμη καλύτερα, πράγμα το οποίο σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση και περισσότερα μέσα φύλαξης και προσωπικό." 

Με την τοποθέτηση του Χρίστου Δήμα συμφώνησε και ο Προεδρεύων, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας κ. Eamon Gilmore.
Στην διάσκεψη συμμετείχαν Βουλευτές από όλα τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υποψηφίων χωρών και παρατηρητών. Στην διάσκεψη μεταξύ άλλων μίλησαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κα. Catherine Ashton, ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Βουλής κ. Sean Barret, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Άμυνας και Ισότητας της Ιρλανδίας κ. Alan Shatter και πολλοί ακόμα Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: