Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΡΓΗ-ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ-ΘΛΙΨΗ




ΟΡΓΗ-ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ-ΘΛΙΨΗ ήταν τα συναισθήματα που ένιω­σα και εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες του Λουτρακίου, την  περασμένη (μαύρη) Παρασκευή για την πόλη, όπου προχώρησε η κατάσχεση στο ΣΠΑ.

Αισθανόμενος την μικρή ευ­θύνη που έχω κι εγώ στην του­ριστική ανάπτυξη της πόλης μας αναγκάζομαι, αν και αποφεύγω να μιλώ δημοσίως τόσα χρόνια, να παρέμβω.
Αγαπητοί συμπολίτες, η πόλη που ζούμε δεν είναι κτηνοτροφική, αγροτική, βιομηχανι­κή, εμπορική ή ψαροχώρι. Είναι ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ. Επιχειρήσεις, οικογένειες, κουτσούβελα μεγα­λώνουν από τον τουρισμό, το χρήμα κινείται στην πόλη από τον τουρισμό. Ερώτηση.· Ποιοι την διοικούν τουριστικά;
Ποιοι έχουν την κεντρική ευθύνη; Πώς σκέφτονται και τι πράττουν γι' αυτό;
Πώς διαχειρίζονται χρήματα - προβολή - οργάνωση; Θα προσπαθήσω να γίνω απλός και κατα­νοητός και χωρίς υπονοούμενα. Την κεντρική ευθύνη την έχει ο δήμος. Ο Δήμος δημιούργη­σε μια Ανώνυμη Εταιρεία που υποτίθεται ότι ασχολείται, με τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα ο χαρακτηρισμός «Του­ριστική» υπήρχε στον διακριτικό της τίτλο.
Την ΛΟΥΤΡΑΚΙ Α.Ε. πρώην ΔΑΕΤ, ΑΤΕΚΛ, κλπ.
Ποιοι διοικούν λοιπόν, την Α.Ε.; Τα μέλη του Δ.Σ. είναι πολίτες βάση καταστατικών και επιλογών. Ποιος όμως έχει την εμπειρία να διοικήσει μία Α.Ε.; Ποιος από αυτούς είναι γνώ­στης του φυσικού αντικειμένου της Εταιρείας που είναι η τουρι­στική ανάπτυξη; Είναι σίγουρα άνθρωποι έντιμοι και με θέληση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει τεχνογνωσία. Γι' αυτό το λόγο φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση.
Λάθη, έλλειψη οράματος, κακή διαχείριση, γνώστες των πάντων ακόμα και στον Του­ρισμό. Έτσι, ο καθένας μας μπορεί να γίνει δικηγόρος, γιατρός, κ.λπ.
Ακόμα και την τεχνογνωσία να αποκτή­σουν και την εμπειρία πάνω στον τουρισμό, σε λίγο θα αντικατασταθούν με άλλους και έτσι θα περάσουν τα χρόνια μέσα σε ένα φαύλο κύκλο.
Ακόμα και ο εργολάβος να μας χαρίσει το χρέος, μέρα με τπ μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο, δυστυχώς το ΣΠΑ θα μπαίνει μέσα. Και το πληρώνουμε εμείς οι πο­λίτες, και όχι οι διοικούντες και οι υπεύθυνοι. Πληρώθηκε με χρήματα που κατά τη γνώμη μου σπαταλήθηκαν «ελαφρά την καρδία».
Το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης που έγινε στην Κατουνίστρα, σε κτήριο 9.500 τ.μ. σε έκταση 40 στρεμμάτων με δύο εσω­τερικές θερμαινόμενες πισίνες, με ρομπότ, με 120 κρεβάτια σε σουίτες, με πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό και ειδικά μηχανήματα 5 αστέρων δεν ξεπέρασε με τα απρόβλεπτα τα 15.000.000 ευρώ!
Να καλέσουν τον εργολάβο και με το «καλό» να του ζητήσουν να επαναδιαπραγ-ματευθούν το κόστος κατασκευής... και να προσπαθήσουν σε πρώτη φάση να κλείσουν αυτή την πληγή.
Να αλλάξουν μυαλά, νοοτροπία και να μη μιλούν πολύ. Να ακούνε. Να λένε «δεν το ξέρω» και να ζητούν βοήθεια από τους πολίτες και τους ειδικούς. Και δεν θα τους αρνηθεί κανένας, γιατί όλοι αγαπάμε και πονάμε την πόλη μας.Τραγική η κατάσταση της χώ­ρας, εδώ που μας καταντήσανε, ας προσπαθήσουμε όμως όλοι να φέρουμε τουριστική ανάπτυξη στο Λουτράκι και πάλι. Το παλαιό μοντέλο πέθανε. Δεν παίρνει εγχειρήσεις. Ας γεννήσουμε το καινούριο...!

 Βασίλης Μαντάς 
PERAHORA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: