Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΧΑΟΣ!

                  ‘‘Success Story’’  ή  ‘‘Disaster Story’’;




‘‘Success Story’’ ή  ‘‘Disaster Story’’; Ένα εύλογο ερώτημα, για κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο, που αφορά τις δύο προαναφερθείσες αντίθετες δηλώσεις για το ίδιο θέμα.  Επιτυχία ή καταστροφή; Επιτυχημένο το πείραμα των μνημονίων ή καταστροφικό; ΄Ενα ερώτημα για κάθε Έλληνα πολίτη που έχει επιβιώσει ψυχικά και σωματικά, αν και βιώνει καθημερινά τις τραγικές συνέπειες από την είσοδο της Χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις επιπτώσεις των μνημονίων. 
Ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ‘‘Success Story’’ το αποτέλεσμα της τριετούς άγριας λιτότητας και των βάρβαρων μέτρων κατά του Ελληνικού λαού, ενώ ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ‘‘Disaster Story’’.
Όμως, ποιον να πιστέψουμε; Τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κανέναν από τους δύο; Με ποιο τρόπο ν΄αναζητήσουμε την αξιόπιστη ενημέρωση και την αλήθεια; Είμαστε ο κυρίαρχος λαός ή τελικά μας θεωρούν αμελητέα ποσότητα; 
Η απορία και η αγωνία, για μία ακόμη φορά, ζωγραφισμένες στα πρόσωπα των Ελλήνων πολιτών. Η αβεβαιότητα για το μέλλον πρωταγωνιστεί και οι υποψίες για αποτυχημένες συνταγές θεραπείας της οικονομίας της Χώρας μας ενισχύονται, λαμβάνοντας υπόψη και την υποτιθέμενη απόρρητη πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και της Γερμανίας.
Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, χαρακτηρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ,  αποτυχημένο το πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κατά τα έτη 2010- 2012! Η έκθεση αυτή, που συντάχθηκε από ανεξάρτητους αξιολογητές του Ταμείου, εκτιμά ότι η ύφεση εκτινάχτηκε σε δυσθεώρητα ύψη και η ανεργία αυξήθηκε, όπως και το δημόσιο χρέος. Το Ταμείο αναγνωρίζει πως η μη έγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα χρηματοδότησής του, ήταν βασικό λάθος. Επίσης, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν είχε προτείνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πριν από την ένταξη σε πρόγραμμα του Ταμείου. Όμως, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε το 2010, από τις ελληνικές Αρχές, ως ένα red herring, το οποίο ήταν εκτός διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελεαστίκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα ‘‘Έθνος’’, τόνισε: ‘‘Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια οδυνηρότατης μνημονιακής πολιτικής, «μακροοικονομικά τα αποτελέσματα ήταν πολύ κάτω από τη βάση». Χαράμι πήγαν δηλαδή όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το ΔΝΤ ρίχνει στην ΕΕ όλες τις ευθύνες για το έγκλημα που διέπραξαν από κοινού κατά της Ελλάδας’’.
Πως μπορεί να προσδιοριστεί και να χαρακτηριστεί η απόσταση μεταξύ επιτυχίας και καταστροφής για την περίπτωση της Ελλάδος; Δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί η απόσταση χαρακτηρίζεται ως κινούμενο Χάος. Όπου κι΄αν στραφείς δεν υπάρχει τίποτα σταθερό για να πιαστείς, να ξαποστάσεις, ν΄ανασυγκροτηθείς και να ελπίζεις.
Διαρκή εγκλήματα  ή σωρεία λαθών διαπράχθηκαν σε βάρος μας. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν διαπράχθηκαν από ανικανότητα ή εκ προθέσεως ή εξ αμελείας και το ερώτημα προβάλλει αμείλικτο: Ποιος θα καταβάλει το τίμημα των λαθών; Η Τρόικα ζητά συνεχώς τη λήψη όλων και περισσότερων μέτρων, με αποκορύφωμα χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελληνική Κυβέρνηση σέρνεται πίσω από το Γερμανικό άρμα και επιδιώκει με αισιόδοξες δηλώσεις ν΄αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να δημιουργήσει εστίες αισιοδοξίας σε ρευστό περιβάλλον. Το αύριο δε μοιάζει σε τίποτα με το χθες και κάθε νέα μέρα είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Απόδειξη, η αποτυχημένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και το κλείσιμο της ΕΡΤ!
Ο τελικός μας προορισμός απροσδιόριστος, λόγω της έλλειψης ορατότητας και ακριβούς πυξίδας. Οι κυβερνώντες και τα διεθνή κέντρα αποφάσεων μας οδηγούν, είτε στην απόλυτη καταστροφή, είτε στην έξοδο του τούνελ, όπου υπάρχει φως. Αυτοί γνωρίζουν προς τα που ακριβώς κινούμαστε, ενώ εμείς αγωνιούμε και ασφυκτιούμε, παρασυρόμενοι συνεχώς από τo κινούμενο χάος!

 Γιάννης Β. Καραπανάγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: