Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ!



             
 


                                     Επιμέλεια:  Σπύρος Γιαλοψός


Συναυλία, που εξελίχτηκε σε μαγευτική βραδιά, πραγματοποιήθηκε στις Δημοτικές Ιαματικές Πηγές Λουτρακίου πριν λίγες μέρες, υπό την αιγίδα του Δήμου μας και συγκεκριμένα του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού Περιβάλλοντος ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’.  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Λόης, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου κ. Νίκος Σταυρέλης, η Διευθύντρια των Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μόσχας κ. Σβετλάνα Γκλάτκοβα, η ιδιοκτήτρια του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ‘‘ΗΛΕΚΤΡΑ’’ κ Ντίνα Κοτσώνη-Καλλιμάνη, η ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας κ. Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου κ. Γιάννης Παπαδάκης.
Στη συναυλία παρουσιάστηκε το μουσικό–ποιητικό έργο «Παλίρροια», με συνθέσεις του Γιώργου Πρωτόπαπα και αποσπάσματα από το μουσικό-λυρικό έργο «Ταξίδι Φαντασίας, με  ποίηση από την Αρετή Καλκάνη και τραγούδι από τη λυρική σοπράνο Μαρία Φραγκιαδουλάκη. Στο συνθεσάιζερ ο Σταμάτης Χρήστου, ένας σπουδαίος ΄Ελληνας μουσικός με πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, στην κλασική κιθάρα ο Κώστας Θεοδωρακόπουλος, μουσικός με έγκριτες σπουδές και στο βιολί η σολίστ Ελβίρα Στρακόσσια, η οποία είναι μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ.
Η λυρική σοπράνο Μαρία Φραγκιαδουλάκη έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, αποκτώντας το δίπλωμα με άριστα και παμψηφεί. Είναι μέλος της Λυρικής σκηνής από το έτος 1994 και έχει συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Τζων Μοδινό σε πολλές συναυλίες. Εκτός από τους δύο προσωπικούς δίσκους με το συνθέτη Γιώργο Πρωτόπαπα, έχει δύο δισκογραφικές συμμετοχές στα έργα ‘‘πετούμενο’’ του συνθέτη Σάκη Ασπιώτη και ‘‘Μικρά Ασία’’ του συνθέτη Δημήτρη Καλκάνι, ενώ διδάσκει και φωνητική σε σχολές θεάτρου.
Η ποιήτρια Αρετή Καλκάνη είναι κόρη του μουσουργού Δημήτρη Καλκάνη. Μέλος της ΄Ενωσης Ελλήνων λογοτεχνών έχει γράψει το θεατρικό έργο ‘‘Οι γειτονιές της ειρήνης’’. Ακόμη, της έχει απονεμηθεί βραβείο ποίησης από την Ακαδημία ‘‘Φερδινάνδια’’ της Ιταλίας.
Ο συνθέτης Γιώργος Πρωτόπαπας γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε στη Νίκαια και σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετεκπαιδευόμενος στην αισθητική Οδοντιατρική.  
Από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική ζωή. Ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στον ίδιο Δήμο. Έχει σπουδάσει στο Εθνικό Ωδείο Πιάνο και θεωρητικά Μουσικής και επί σειρά ετών συνθέτει μουσική και τραγούδια. 
Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει και να ζήσει στην πόλη μας, εργαζόμενος ως οδοντίατρος. Στο ‘‘πανέμορφο Λουτράκι’’, όπως το αποκαλεί. Το μέρος που συνηθίζει να λέει πως ‘‘η φύση προίκισε με ομορφιά και γαλήνη της θάλασσας, παρά τους ισχυρούς ανέμους που ενίοτε επικρατούν’’. Στο Λουτράκι εμπνέεται και συνθέτει με γνώμονα την ευαισθησία του σε κάθε πτυχή της ζωής. Στο Λουτράκι σκέπτεται, δρα και συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από τον σύγχρονο άνθρωπο, τον ‘‘ψηφιακό νεάντερνταλ’’, όπως ο ίδιος τον έχει χαρακτηρίσει. Η αγάπη του για τη μουσική αποδεικνύει πως, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, νιώθεις μια δημιουργική δύναμη να σε διαπερνά και να σε κατευθύνει.
Η μουσική του πρώτου του έργου, ‘‘Ταξίδι Φαντασίας’’, μας συνοδεύει σε ουράνιους χώρους με γήινη προέλευση, πάνω σε ποίηση Αρετής Καλκάνη. Ένα έργο που αντανακλά την εσωτερική μουσικότητα του συνθέτη, όπως την αισθάνεται, την προτιμά και τη διαμορφώνει. Ένα έργο, μια στάση ζωής, που φωτίζει κάθε ανιδιοτελή πράξη γύρω μας, συνυφασμένη με το συναίσθημα. Στο δεύτερο έργο του, ‘‘Παλίρροια’’, ο συμβολισμός είναι οξύμωρος. Στην περίπτωση αυτή η έννοια της λέξης παλίρροια έχει να κάνει με την έκρηξη των συναισθημάτων των ανθρώπων και τα παλιρροιακά κύματα που προκαλούνται μέσα τους, με την αναζήτηση της αρμονίας του εσωτερικού τους κόσμου.
Η κατάμεστη αίθουσα της συναυλίας αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει το μεγαλείο της ψυχής των πρωταγωνιστών της βραδιάς. Το μουσικό ταξίδι φαντασίας, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, δημιούργησε παλίρροια συναισθημάτων στους παριστάμενους και πλημμύρισε το είναι τους, προκαλώντας τσουνάμι στις χορδές των αισθήσεων τους, καθώς και της αισθητικής τους.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο συνεργάτης της εφημερίδας μας Γιάννης Β. Καραπανάγος, ενώ την άψογη οργάνωσή της επιμελήθηκε ο κ. Θανάσης Βλαχοδημήτρης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: