Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Μαγεύει και νέο 3D video για την Αμφίπολη - Πως θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού!

Μαγεύει και νέο 3D video για την Αμφίπολη - Πως θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού!


Ένα ακόμη εντυπωσιακό 3D video για τον τάφο της Αμφίπολης έρχεται στο φως και προκαλεί δέος! Την ώρα που όλοι περιμένουν οι εργαστηριακές εξετάσεις να δείξουν πως είναι ο νεκρός, το νέο video περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες ανακαλύψεις.

 

Από τις Σφίγγες μέχρι τις Καρυάτιδες και από εκεί στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα μέχρι τον θάλαμο όπου εντοπίστηκε μέρος του σκελετού.

Το εντυπωσιακό video φτιάχτηκε από το τμήμα γραφικών της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ και ανέβηκε στο κανάλι της Καθημερινής στο YouTube.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ VIDEO




Το DNA θα μιλήσει αλλά θα... αργήσει


Τις πιο σύγχρονες μεθόδους θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες για να αναλύσουν τα οστά που βρέθηκαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης, με την προσδοκία ότι θα καταφέρουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα του νεκρού.

Το πρώτο που έχουν να κάνουν οι επιστήμονες είναι ο καθαρισμός των οστών που βρέθηκαν, αλλά με εξαιρετικά ειδικό χειρισμό, ώστε να μην πέσει πάνω τους ούτε ένα κύτταρο ανθρώπου. Θα ακολουθήσει η ανθρωπολογική μελέτη τους. Από τα κόκαλα και συγκεκριμένα από τη λεκάνη, μπορούν να εξαγάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το φύλο του νεκρού, την ηλικία που είχε όταν απεβίωσε, το ύψος, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τραύματα και υποθέσεις για αιτία του θανάτου.



Οι ανθρωπολογικές μελέτες δίνουν τις πρώτες ενδείξεις και προηγούνται των εργαστηριακών αναλύσεων, όπως είναι ο άνθρακας 14 και η ανάλυση DNA.
Παράλληλα με τον άνθρακα 14, θα γίνει και ανάλυση με ισότοπα, που δίνουν στοιχεία για τη διατροφή του νεκρού.

Αυτές οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Η εξέταση DNA που συνήθως αποτελεί το τελευταίο στάδιο, έρχεται να επισφραγίσει όλα όσα έχουν προσεγγίσει οι ανθρωπολόγοι από τη μελέτη τους. Τα δόντια θεωρούνται το καλύτερο οστό για τους γενετιστές, ενώ αν δεν έχουν βρεθεί, ερευνούν ό,τι έχει διασωθεί.

Μια καλή έρευνα DNA είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και virtual απεικόνιση του νεκρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: