Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η οικογένεια πρέπει να τρώει όλη μαζί. Η εκπαιδευτική διάσταση του οικογενειακού τραπεζιού

Η οικογένεια πρέπει να τρώει όλη μαζί. Η εκπαιδευτική διάσταση του οικογενειακού τραπεζιού


Η πολυάσχολη ζωή μας συχνά μας στερεί πολύτιμες καθημερινές στιγμές με την οικογένειά μας. Είναι πολύ δύσκολο λόγω των υποχρεώσεων να βρίσκονται σε καθημερινή βάση όλα τα μέλη της


οικογένειας την ίδια στιγμή στο σπίτι. Τόσο οι μεσημεριανές ώρες όσο και οι απογευματινές ώρες να είναι για τους περισσότερους γονείς ώρες εργασίας και απουσιάζουν από το σπίτι. Στιγμές που παλιότερα θεωρούνταν δεδομένες, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε πόσο ευεργετικές είναι, όπως ο θεσμός του οικογενειακού τραπεζιού πλέον δεν είναι εύκολο να τις βιώσουμε.  Η συνεύρεση δηλαδή γύρω από ένα τραπέζι, είτε για το μεσημεριανό είτε για το βραδινό γεύμα της ημέρας.. το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας και δίνει στα παιδιά κάθε ηλικίας μια αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο σύνολο, μία «δεμένη» ομάδα με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που θα προκύψουν στη ζωή τους. Μια συνήθεια που τείνει πλέον να γίνει ανάμνηση και  ισοδυναμεί με πολλές χαμένες ευκαιρίες για να έρθουν πιο κοντά τα μέλη της οικογένειας.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, όταν τρώμε μαζί με τα παιδιά μας στο σπίτι συμβάλλουμε στο να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση και το λεξιλόγιό τους πολύ περισσότερο απ’ όταν τους αφιερώνουμε χρόνο για το παιχνίδι ή για την ανάγνωση βιβλίων. Κι αυτό γιατί η κοινωνική επαφή είναι αυτή που ευθύνεται για την ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η  συγκέντρωση,  η μνήμη και  η επίλυση των  προβλημάτων. Όταν οι γονείς κάθονται με τα παιδιά τους στο οικογενειακό τραπέζι, χωρίς να το καταλαβαίνουν μοιράζονται μαζί τους ένα γλωσσικό πλούτο που περιλαμβάνει νέες λέξεις με σωστή σύνταξη και γραμματικούς κανόνες στην πράξη. Όσο πιο πλούσιο το λεξιλόγιο ενός παιδιού, τόσο πιο εύκολο είναι στη συνέχεια να μάθει να διαβάζει. Άρα οι συζητήσεις αυτές μπορεί να συμβάλλουν, ώστε τα παιδιά να μάθουν να μιλάνε και να διαβάζουν ευκολότερα και γρηγορότερα, προσφέροντάς τους ένα καλό ξεκίνημα στη σχολική τους ζωή και κατά συνέπεια γεμίζοντάς τα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό τους.
Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν καλούς βαθμούς στο σχολείο απ’ ότι οι συνομήλικοί τους, που δεν έχουν αυτήν την οικογενειακή συνήθεια.
Η συνεύρεση των μελών μια οικογένειας στο οικογενειακό τραπέζι για φαγητό είναι σημαντική για ένα ακόμα λόγο. Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι αποφεύγουν να συνδυάζουν την τροφή με την παρακολούθηση τηλεόρασης ή με την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Είναι γνωστό πως ένας παράγοντας της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας είναι το γεγονός ότι οι νέοι πολλές φορές τρώνε μπροστά στην οθόνη, οπότε δεν αντιλαμβάνονται την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού, ούτε ο εγκέφαλός λαμβάνει μήνυμα κορεσμού καθώς είναι απασχολημένος με πιο «επιβλητικά» ερεθίσματα.
 Δεν είναι επίσης, τυχαίο ότι οι έφηβοι που τρώνε τουλάχιστον 5 γεύματα την εβδομάδα στο οικογενειακό τραπέζι χωρίς την παρουσία τηλεόρασης ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν πιο ομαλή κοινωνική προσαρμογή και εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό αντικοινωνική συμπεριφορά. Το οικογενειακό τραπέζι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να συζητήσουν τη μέρα τους, τα καλά τους νέα αλλά και τα προβλήματά τους. Τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τους γονείς αλλά και τα αδέλφια τους. Τους μαθαίνει να σέβονται τις απόψεις των άλλων και να ακούν, εφόσον στο τραπέζι δίνεται η ευκαιρία για διάλογο. Τους διδάσκει μια πιο ώριμη κοινωνική συμπεριφορά η οποία δε διδάσκεται σε κανένα σχολικό βιβλίο παρά μεταδίδεται κυρίως μέσω του παραδείγματος των γονιών και μέσω της εξάσκησης.
Στο οικογενειακό τραπέζι  οι γονείς πρέπει να εφαρμόζουν κάποιους βασικούς «κανόνες»:
- Κλείνετε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιγνίδια για να μπορείτε να συγκεντρωθείτε αποκλειστικά στην οικογένειά σας. Καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε και τα κινητά σας οι γονείς ώστε να δείξετε στα παιδιά σας ότι είστε διατεθειμένοι να επικοινωνήσετε κατά τη διάρκεια του οικογενειακού τραπεζιού και δεν θέλετε να σας διακόψει κάποιο τηλεφώνημα.
_ Δίνετε στον καθένα το χρόνο που χρειάζεται για να μιλήσει για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και για τα νέα της ημέρας του.
Προσπαθήστε να μη μιλάμε στα παιδιά μόνο για μαθήματα και υποχρεώσεις ώστε να μην συνδέσουν την ώρα του φαγητού με «ανάκριση».
Περιμένετε να τελειώσουν όλοι το φαγητό τους πριν σηκωθείτε για να ξεκινήστε τις δουλείες.
Ο καθένας μαζεύει το πιάτο του και ένα ακόμη σκεύος  ώστε να δώσει το δικό του χέρι βοηθείας στη μαμά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: