Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ιστορική ανακάλυψη! Βρέθηκε ο τάφος και ο σκελετός του νεκρού! Παραμιλάει όλος ο κόσμος!

Αμφίπολη: Ιστορική ανακάλυψη! Βρέθηκε ο τάφος και ο σκελετός του νεκρού! Παραμιλάει όλος ο κόσμος!

...

- Άγνωστο παραμένει ακόμα το φύλο του νεκρού της Αμφίπολης - Ήταν πάντως εξέχουσα προσωπικότητα
- Θνητός που θεωρούσαν ήρωα στην εποχή του, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι
- Ο σκελετός του βρέθηκε τόσο μέσα όσο και έξω από τον τάφο - Θα επιχειρηθεί ταυτοποίηση με την μέθοδο DNA
- Μέσα στον τάφο υπήρχε μια θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί το ξύλινο φέρετρο και εκεί ακριβώς βρέθηκαν
γύρω - γύρω σιδερένια και χάλκινα καρφιά
- Ευρήματα και μέσα στο νερό από την υποχώρηση των υδάτων της Κερκίνης!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Άξιζε όπως φαίνεται τον κόπο η αναμονή για τις νέες ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο της Αμφίπολης.

Τα νέα συγκλονιστικά δεδομένα είναι τα εξής:

Βρέθηκε τάφος και μέσα του ο σκελετός του νεκρού. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στον τρίτο θάλαμο και σε βάθος 1,60μ. αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

Μέσα στον τάφο υπήρχε μια θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί το ξύλινο φέρετρο και εκεί ακριβώς βρέθηκαν
γύρω - γύρω σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε τόσο μέσα, όσο και έξω από τον τάφο και στα οστά θα γίνουν εξετάσεις με την μέθοδο του DNA από ειδικούς επιστήμονες.

Η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ!

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.

Πιο αναλυτικά: Ο Τύμβος έχει ύψος 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από αυτά και μόνο τα χαρακτηριστικά, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

Ποιός είναι θαμμένος στην Αμφίπολη;

Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Η αποκατάσταση του μνημείου - Ευρήματα και στην λίμνη Κερκίνη

Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για περιπου 500 μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι.

Εντυπωσιακό είναι ότι όταν πριν από λίγες ημέρες αποσύρθηκαν τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.Θα "μιλήσει" και το χώμα


Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί το κοσκίνισμα των χωμάτων, θα ολοκληρωθούν οι υποστηλωτικές εργασίες και θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης στο μνημείο αλλά και στα ευρήματα στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η γεωφυσική διασκόπιση


Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε επίσης ότι η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.
Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

Νέες ενημερώσεις

Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.
Στις 29 Νοεμβρίου, στις 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: