Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: η “τέταρτη πύλη” και ο νεκρός του τάφου – Το μεγάλο μυστήριο

Αμφίπολη: η “τέταρτη πύλη” και ο νεκρός του τάφου – Το μεγάλο μυστήριο

- Έχει φυλάξει το μυστικό του ο μεγαλειώδης τάφος στην Αμφίπολη;
- Τι περιμένουν να δουν οι ειδικοί στην άκρη του θαλάμου
- Αύριο δίνουν μια από τις πιο σημαντικές απαντήσεις οι αρχαιολόγοι 

 

Η πρώτη ήταν εκείνη όπου αποκαλύφθηκαν οι δύο Σφίγγες. Η δεύτερη είναι εκείνη που σχηματίζεται μερικά μέτρα πιο πίσω απ' τις δυο κόρες. Αμέσως μετά οι αρχαιολόγοι είδαν μια τρίτη πύλη.

Οι ζημιές που έχει υποστεί απ' το πέρασμα των αιώνων και τις τεράστιες πιέσεις που υφίσταται το μνημείο απ' τους τόνους χωμάτων ωστόσο, έχουν “φρενάρει” τις εργασίες.


Μέχρι και αύριο, επισήμως τουλάχιστον και με βάση όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανασκαφή καθώς ο θόλος του τρίτου θαλάμου πρέπει να στηριχθεί για να προστατευτεί και το μνημείο και οι εργαζόμενοι στο χώρο.

Οι αρχαιολόγοι ωστόσο κρατούν την ανάσα τους. Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος τοίχος οδηγεί στο κέντρο του τάφου.

Πιθανότατα στον νεκρικό θάλαμο, ή σε έναν χώρο με προθάλαμο και στη συνέχεια στον νεκρικό θάλαμο.

Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος τοίχος δεν θα έχει μια απλή πύλη, αλλά μια βαριά δίφυλλη πόρτα, μαρμάρινη, τεραστίων διαστάσεων, έτσι όπως συνηθίζεται σε όλους τους μακεδονικούς τάφους.

Αυτό πιστοποιείται τόσο από τις ενδείξεις που υπάρχουν, αλλά και από τη γνώση των αρχαιολόγων για την κατασκευή των μακεδονικών τάφων.

Ωστόσο ετούτο το μνημείο έχει κάποια χαρακτηριστικά μοναδικά.

Και πάλι όμως υπάρχει μια ένδειξη που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ο επόμενος, ο τέταρτος τοίχος είναι και ο τελευταίος πριν το μεγάλο μυστικό.

Τα χώματα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτόν τον θάλαμο για τη σφράγιση του τάφου και την προστασία του από βέβηλα χέρια είναι κατά πολύ λιγότερα σε όγκο σε σχέση με τους δυο προηγούμενους θαλάμους.

Πιθανότατα καθώς ήταν το απώτατο σημείο εντός του μνημείου στο οποίο όσοι επιχείρησαν να το προστατεύσουν δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε κάποιος να φτάσει.

Κάπως έτσι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όταν δοθεί το πράσινο φως, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στήριξης του θόλου θα βρεθούν μετά την απομάκρυνση των υλικών μπροστά στην πύλη του τάφου.

Πίσω της πιθανότατα υπάρχει ένας προθάλαμος. Πιθανότατα υπάρχουν ταφές περισσότερων από ενός ατόμων.
Βέβαιο όμως είναι ότι λίγα μέτρα πίσω απ' την πύλη βρίσκεται το σημείο ταφής εκείνου για τον οποίο δημιουργήθηκε το μοναδικό αυτό μνημείο.

Επί της ουσίας η ανασκαφή, παρά τα στατικά προβλήματα, έχει φτάσει στην τελική ευθεία. Μερικά μέτρα χωρίζουν τους ειδικούς από τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν το μεγάλο μυστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: