Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Εμφύτευμα – ασπίδα για εγκεφαλικά επεισόδια!


1

Ενα νέο εμφύτευμα που θα μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο όσους πάσχουν από σοβαρές αρρυθμίες και μάλιστα αρκετά καλύτερα από ό,τι τα αντιθρομβωτικά φάρμακα δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.


Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που μπλοκάρει τους θρόμβους, ώστε να μη φτάνουν στον εγκέφαλο, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόποτην υγεία των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές αρρυθμίες και κολπική μαρμαρυγή. Το εμφύτευμα φέρει την ονομασία Watchman και όχι μόνο εντοπίζει τους θρόμβους, αλλά επιπλέον προλαμβάνει τη μεταφορά τους από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να τους καταστείλει.
Το Watchman τοποθετείται στο πάνω μέρος της αριστερής κοιλίας της καρδιάς του ασθενούς, η οποία, σύμφωνα με πολλές παλαιότερες μελέτες, αποτελεί τη βασική πηγή του σχηματισμού θρόμβων που ευθύνονται για τα εγκεφαλικά επεισόδια στα άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι πιο αποτελεσματικό και από τη βαρφαρίνη, γι” αυτό αναφέρουν ότι θα αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση για τα άτομα που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να πάρουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, ο δρ Vivek Reddy, η ανάπτυξη του νέου εμφυτεύματος είναι πολύ σημαντική, καθώς οι παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν οι γιατροί στο καρδιαγγειακό σύστημα για τη μείωση των θανάτων είναι πολύ λίγες και το Watchman είναι σίγουρα μία από αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμφυτεύματος αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην τελική έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη χρήση του. Το εμφύτευμα εξετάζεται εδώ και μερικά χρόνια και φαίνεται ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως στα μέσα του 2015.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», ενώ παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: