Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ακόμα και η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις!

Ακόμα και η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις!

Μπορεί η κυβέρνηση της Γερμανίας να μη θέλει ούτε να ακούσει για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά αυτή τη φορά ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο από ποτέ...

 

Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και να μπει στη συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το κατοχικό δάνειο, όμως η συζήτηση αυτή φαίνεται πως έχει ήδη ανοίξει και στη Γερμανία.

Και μπορεί οι Γερμανοί πολίτες στην πλειοψηφία τους να απορρίπτουν τα ελληνικά αιτήματα, όμως υπάρχουν και αυτοί που αναγνωρίζουν πως οι ελληνικές διεκδικήσεις είναι βάσιμες. Μάλιστα, στελέχη του αριστερού κόμματος Die Linke έχουν ταχθεί υπέρ της αποπληρωμής ποσού 11 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για το κατοχικό δάνειο του 1942.

“Είναι ηθικό χρέος της Γερμανίας να πληρώσει τα χρήματα, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμεις για τη διεθνή νομοθεσία”, δήλωσε στο Reuters η βουλευτής του κόμματος Ανέτε Γκροτ.

Την ιδέα αυτή υποστηρίζει και η γερμανική εφημερίδα Lausitzer Rundschau, που σε κύριο άρθρο της υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αποπληρώσει το κατοχικό δάνειο, προτείνοντας μάλιστα αυτό να γίνει με τη μορφή γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στην παιδεία, τις υποδομές και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Όμως, όσο κι αν η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούει για το θέμα αυτό και επικαλείται τη συμφωνία του 1990 για την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας, το θέμα είναι ανοιχτό, και αυτό το αναγνωρίζει ακόμα και το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε 15σέλιδη έκθεσή της με τίτλο “Για το ελληνικό αναγκαστικό δάνειο του 1942”, η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag πριν από δύο χρόνια, το 2013, ανέλυε το ζήτημα αυτό, καταλήγοντας μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η ελληνική απαίτηση για το κατοχικό δάνειο δεν έχει παραγραφεί, παρά την επανένωση της Γερμανίας. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν υπάρχει καμία διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που να τακτοποιεί την εκκρεμότητα αυτή.

“Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα την αποπληρωμή μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία στο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έδωσε τη σιωπηρή συναίνεσή της ή την υπονοούμενη συναίνεσή της”, αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το keeptalkinggreece.com. Ωστόσο, μία τέτοια υπόθεση δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί επιστημονικά, με βάση τη διεθνή νομοθεσία, επισημαίνεται, ενώ η έκθεση καταλήγει με τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει νομικά τα αιτήματά της: στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, στα ελληνικά δικαστήρια, ή στα γερμανικά δικαστήρια, με την τελευταία επιλογή να χαρακτηρίζεται πιο προσήκουσα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση έχει ανοίξει και φαίνεται ότι οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να ξανακλείσει το φάκελο των επανορθώσεων στο συρτάρι αυτή τη φορά μπορεί να μην ευοδωθούν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: