Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Έτσι τρώγεται σωστά το φαγητό: Δεν κόβουμε ποτέ τα μακαρόνια, καθαρίζουμε την μπανάνα με το μαχαίρι


Φωτογραφία για Έτσι τρώγεται σωστά το φαγητό: Δεν κόβουμε ποτέ τα μακαρόνια, καθαρίζουμε την μπανάνα με το μαχαίρι
Το δείπνο μαζί με φίλους και γνωστούς μπορεί να είναι μια από τις ομορφότερες μορφές διασκέδασης.



Εύκολα, όμως, μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Και αυτό γιατί κάποιες τροφές μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε… άβολα ή να σας προκαλέσουν… ατυχήματα.

Ο Γουίλιαμ Χάνσον, κορυφαίος ειδικός και σύμβουλος σε θέματα που σχετίζονται με την εθιμοτυπία και το πρωτόκολλο δίνει μερικές συμβουλές για να μην βρεθείτε ποτέ σε δυσμενή θέση:

Σπαράγγια

Όταν σερβίρονται ως πρώτο πιάτο, τρώγονται απλά με τα χέρια, κατά προτίμηση με το αριστερό. Επιτρέπεται να το… βουτήξετε σε κάποια σος εφόσον είναι σε μερίδες και βρίσκεται στο πιάτο σας.

Μπανάνα

Κι όμως, η μπανάνα πρέπει να φαγωθεί με μαχαιροπίρουνο. Πώς; Κόβουμε τα δύο άκρα, στη συνέχεια χαράζουμε οριζόντια τη φλούδα, την ανοίγουμε και στη συνέχεια τρώμε την μπανάνα με το μαχαίρι και το πιρούνι.


Χαβιάρι

Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα με το κουτάλι που υπάρχει στο μπολάκι στο πιάτο μας, και στη συνέχεια το τρώμε βάζοντάς πάνω σε ένα κομματάκι ψωμί.

Καλαμπόκι

Κανονικά, θα πρέπει ο οικοδεσπότης να έχει βγάλει τα σπόρια σε ένα μπολάκι. Στην περίπτωση που δεν το έχει κάνει και το σερβίρει ολόκληρο, τότε, όπως και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι, έτσι και εσείς θα το φάτε με τα… χέρια σας.

Σαλιγκάρια

Συνήθως ειδικά… εργαλεία χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν το κέλυφος στη θέση τους, ενώ με ένα μικρό πιρούνι με δύο ή τρία δόντια προσπαθείτε να βγάλετε το σαρκώδες κρέας από μέσα.

Καραβίδες

Με ένα μικρό πιρούνι το οποίο το κρατάμε ανάποδα με το δεξί χέρι βγάζουμε το λευκό κρέας από την ουρά. Για να είμαστε σίγουροι ότι η καραβίδα δεν θα εκτοξευτεί στον διπλανό μας την κρατάμε με το αριστερό μας χέρι.

Μύδια

Η πιο κομψή μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι για να πάρετε το μαλάκιο μέσα από το όστρακο, ενώ το κρατάτε με το άλλο χέρι. Αν δίπλα σας υπάρχει ένα μπολάκι με νερό είναι για να… πλύνετε το χέρι σας στη συνέχεια.

Στρείδια

Ο καλύτερος τρόπος για να φάει κανείς ένα στρείδι, είναι να χαλαρώσει το όστρακο με ένα πιρούνι και μετά να βάλει κατευθείαν στο στόμα του το μαλάκιο. Φυσικά, πάντα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.

Αρακάς

Ένας καλός οικοδεσπότης δεν θα βγάλει ποτέ σε επίσημο δείπνο αρακά. Ωστόσο, αν κληθείτε να το… αντιμετωπίσετε, σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε το πιρούνι σας για να μαζέψετε τον αρακά από αριστερά και δεξιά του πιάτου σας. Απλά πάρτε με την άκρη του πιρουνιού όσο περισσότερο αρακά μπορείτε και φάτε τον. Σε περίπτωση που υπάρχει στο πιάτο πουρές ή κάτι ανάλογο, τότε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σαν… κόλλα για τον αρακά για να τον μαζέψετε και να τον σταθεροποιήσετε στο πιρούνι σας.

Σούπα

Η σούπα τρώγεται πάντα ως εξής: Κρατάμε το κουτάλι με το δεξί χέρι και παίρνουμε σούπα από την επιφάνεια. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη το κουτάλι να κάνει μεγάλη βουτιά στο πιάτο. Επίσης, καλό είναι να μην μεταφέρουμε το πιάτο κοντά μας Μακαρόνια

Τα μακαρόνια είναι κάτι σαν… ναρκοπέδιο. Και φυσικά είναι καλύτερο να αποφεύγονται σε επίσημα γεύματα. Ενας από τους χρυσούς κανόνες είναι, πάντως, ότι ποτέ μα ποτέ δεν τα κόβουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το μαχαίρι στα μακαρόνια, είτε φυσικά κάνουμε την αντίστοιχη κίνηση με το πιρούνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: