Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μαθητές γερμανικού σχολείου κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη θυμάτων του Ναζισμού

Μαθητές γερμανικού σχολείου κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη θυμάτων του Ναζισμού

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού κατέθεσαν δέκα μαθητές του γερμανικού σχολείου Αγίου Στεφάνου από την πόλη Άουγκσμπουργκ (Augsburg)…Ένα μήνυμα ενάντια στη θηριωδία του Ναζισμού και υπέρ της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης, όπως οι ίδιοι είπαν.



Οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο των θυμάτων του Ναζισμού στους Λιγγιάδες και επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Ιωαννίτων, Θωμά Μπέγκα.
Οι δέκα 15χρονοι Γερμανοί μαθητές,
βρίσκονται στα Γιάννενα και φιλοξενούνται στα σπίτια των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής και φιλοξενίας που υλοποιούν τα δύο σχολεία.Οι υπεύθυνες καθηγήτριες γερμανικών του ελληνικού σχολείου, εξήγησαν στον δήμαρχο ότι τα ίδια τα παιδιά πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν να καταθέσουν το στεφάνι μαζί με τους έλληνες μαθητές στο μνημείο του μαρτυρικού χωριού Λιγγιάδων.
Στους Λιγγιάδες τους υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας και όπως είπε απευθυνόμενος στα παιδιά «η πρωτοβουλία τους είναι βάλσαμο στις πληγές που άνοιξε η Ναζιστική θηριωδία στο χωριό».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο σχολείο του Αγίου Στεφάνου η κύρια ξένη γλώσσα που διδάσκεται είναι τα αρχαία ελληνικά ενώ διδάσκονται και νέα Ελληνικά. Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη των παιδιών κι όπως είπε «τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολες οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, όμως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε».
Τόνισε επίσης πόσο σημαντική θεωρεί την πρωτοβουλία τους να επισκεφθούν ένα χωριό της περιοχής που ξεκληρίστηκε από τους Ναζί και υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκε τους Λιγγιάδες και ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης σε δήλωσε του ανέφερε πως είναι «ανοιχτό» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων κι αυτό αντιμετωπίζεται σε επίπεδο κρατών και διεθνών οργανισμών.
Όμως – όπως υπογράμμισε- «η ηθική αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, είναι για όλους μας πολύ σημαντική. Η νέα γενιά είναι αυτή που μπορεί να χτίσει ένα ειρηνικό μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης».
Πηγή: epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: