Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΝΝΗ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ


Του Πάνου Ηλιακόπουλου

 
«Ανίκητη η βλακεία» συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός μας, αλλά και το πείσμα είναι κάτι που διακρίνει τους ανοήτους, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν την ευφυία να έχουν ευελιξία στην σκέψη τους και προσαρμογή στις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες καταστάσεις.
Την περασμένη Τρίτη ο δήμος Λουτρακίου με βαρύγδουπο ύφος, ως αποτέλεσμα έλλειψης στοιχειώδους πολιτικής και νοητικής σκέψης, που αποπνέει επακριβώς το ύφος και την αντίληψη του συντάκτη της, εξέδωσε ανακοίνωση που προκαλεί με την πρώτη ανάγνωση θυμηδία, παραπέμποντας ταυτόχρονα, τι διαδραματιζόταν πριν από δύο ακριβώς χρόνια στην Ιάσονος.
Στην ανακοίνωσή τους οι… διάνοιες της Ιάσονος ισχυρίζονται ότι ″Σε πείσμα, ευτυχώς ελαχίστων «κοντυλοφόρων», μετά από συνεχείς προσπάθειες αρκετών μηνών του δημάρχου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Γεωργίου Αλκ. Γκιώνη και του προέδρου του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου - Περαχώρας, Γεωργίου Ρουμελιώτη, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου έγκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου - Περαχώρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πριν από λίγες μέρες για το ίδιο θέμα είχε χορηγήσει τη σύμφωνη γνώμη του και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.
Σκοπός της σύμβασης είναι η εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Ερευνητική συνδρομή Ε.Μ.Π. προς ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου στο Λουτράκι» από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Τομέα Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.″
Σε απλά ελληνικά, η ανοησία που έχει κτυπήσει ταβάνι, αποτυπώνεται ότι κάποιοι «κονδυλοφόροι» δεν ήθελαν την αναμόρφωση και τον εξωραϊσμό του παραλιακού μετώπου, το πολεμούσαν και κόντρα σε αυτούς ο δήμαρχος το πέτυχε, λαμβάνοντας αρμοδίως την σχετική έγκριση!..
Τόσους μήνες η αντίδραση που έχει εκφρασθεί από το loutraki-press που δεν έχει μάθει να πληρώνεται, όπως ακριβώς έκαναν οι φίλοι τους «κονδυλοφόροι» και σιωπούσαν ή πετούσαν λάσπη, αφορά την αποτροπή διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου, όπως έχει συμβεί με τις περίπου 1.500 λάμπες - τα 270 πακέτα εκτυπωτικού χαρτιού - την αδικαιολόγητη έγκριση αμοιβής € 7.000 σε δικηγόρο για τρεις το πολύ τέσσερις μήνες, την ώρα που είχε δικηγόρο, με αμοιβή κατά πολύ χαμηλότερη σε ετήσια βάση κι επιτυχημένες αποφάσεις. Και τόσα άλλα…
Εδώ, με την υπόθεση της μελέτης τα ποσά είναι πιο «χοντρά». Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ευρώ που πετιούνται από το παράθυρο, καθ’ ότι η απόφαση που ελήφθη δεν ήταν σύννομη και οι πληροφορίες του loutraki-press θέλουν, η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου. Κι αυτό γιατί με τις παραπάνω εκτιθέμενες περιπτώσεις, εκπορεύεται ότι όλα συνηγορούν στην κατεύθυνση πώς θα τιναχθεί στον αέρα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει λελογισμένη διαχείριση βάσει των δαπανών.
Ο Γιώργος Ρουμελιώτης και οι συν αυτώ εκλεκτοί του, συμπεριλαμβανομένου και του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Κώστα Δόσχορη -πρώτου εξαδέλφου του τέως δημάρχου Κώστα Λογοθέτη- σιώπησαν ή κι ενδεχομένως συναίνεσαν στο «πνίξιμο» της άλλης μελέτης που είχε υποβληθεί και ποτέ δεν παρουσιάσθηκε, ενώ ήταν φθηνότερη περισσότερο από το μισό, αυτής που τελικά εγκρίθηκε.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Κώστα Λογοθέτη ο κουμπάρος του είχε προσκομίσει ανάλογη μελέτη με τα αρχιτεκτονικά σχέδια από το πανεπιστήμιο της Πεσκάρα, η οποία επίσης κοστολογείτο στα € 50.000, αλλά κάποιοι είχαν αποπειραθεί να την εκτοξεύσουν το κόστος της στα € 200.000. Και τότε εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και ακολούθησε νέα προσπάθεια να παρουσιασθεί στις € 100.000. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση είχε «βρωμίσει» και ο Κώστας Λογοθέτης φοβήθηκε την κατακραυγή, είχε δώσει εντολή να σταματήσει οποιαδήποτε κουβέντα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Ωστόσο, Γιώργος Γκιώνης και Γιώργος Ρουμελιώτης αποδεικνύονται πιο θαρραλέοι, αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο το ΣτΕ, όσο και την Ποινική Δικαιοσύνη, έστω και αν η υπόθεση λόγω του ύψους των κονδυλίων περιορίζεται σε επίπεδο πλημμελήματος, όπως ισχυριζόντουσαν νομικοί κύκλοι.
Η ανακοίνωση, είναι προφανές, ότι διακρίνεται από τον οίστρο ανοησίας του συντάκτη της, ισχυριζόμενη ότι «Η έρευνα εντάσσεται στο στόχο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου που είναι στην αρμοδιότητά του, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού και του επιχειρησιακού προγραμματισμού του».
Άραγε ο στρατηγικός σχεδιασμός και ο επιχειρησιακός προγραμματισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου είναι κάτι το κρυφό; Ήθελαν να μας ξαφνιάσουν; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιασθεί και αποτυπωθεί κάπου; Ή θα ξεδιπλώνεται κατά περίσταση;
Καλές οι στερεότυπες εκφράσεις στην συνέχεια της ανακοίνωσης, αλλά ο συντάκτης προκαλεί θυμηδία φάσκων και αντιφάσκων με τις πρακτικές της δημοτικής αρχής. Ισχυρίζεται ότι ο δήμαρχός του κόπτεται «να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στον δήμο μας και να τονωθεί σημαντικά η τοπική επιχειρηματικότητα», την ώρα που ως δημοτική αρχή κάνουν τα πάντα να εκτροχιάσουν τον προαστιακό σιδηρόδρομο, που είναι το πιο σύντομο χρονικά και κατασκευαστικά έργο, για να μην φθάσει στην πόλη του Λουτρακίου.
 «Σκοπός της έρευνας είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να λάβει αποφάσεις για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και της οικονομικής της ανάπτυξης με κριτήριο την περιβαλλοντική της ισορροπία, λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεξάρτησή της με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Η δημοτική αρχή του Γεωργίου Γκιώνη είναι πεπεισμένη ότι η εν λόγω μελέτη θα είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο θα αλλάξει ριζικά η εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης του Λουτρακίου, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στον δήμο μας και να τονωθεί σημαντικά η τοπική επιχειρηματικότητα».
Υ. Γ.: Το τέλος της ανακοίνωσης καθιστά αναγκαία την παρέμβαση του τοπικού «ψυχιάτρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: