Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

«ΔΙΟΛΚΟΣ». Rail Running (ΒΙΝΤΕΟ)




Να πως μπορούμε να αναδείξουμε την Αρχαία Δίολκο.  Εκτός από τα λόγια και τις
Υποσχέσεις των  “αρμοδίων” όπως θα δείτε στο βίντεο υπάρχουν και άλλο τρόποι και χωρίς τίποτα το ξεχωριστό και ιδιαίτερα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  για άλλους τέτοιους αγώνες και εκδηλώσεις που σαν σκοπό θα έχουν και την ανάδειξη του χώρου
και βεβαίως το αντικείμενο που δεν παύει να είναι το κορυφαίο και αυτό λέγεται γενικά αθλητισμός . Γ.Α




  Το Rail Running είναι μια καινούργια πρόταση, που φιλοδοξεί να κερδίσει  ένα πιστό και φανατικό κοινό στο χώρο της πεζοπορίας (τρεξίματος και βαδίσματος) και του ποδηλάτου.
   Πρόκειται για μια σειρά απαιτητικων αγώνων υπερμαραθώνιων, κ ημιμαραθώνιων σε όλη την Ελλάδα,  που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το τρέξιμο πάνω σε παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, σε πολύ γραφικό περιβάλλον.
   Παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, τούνελ, σιδηροδρομικές γέφυρες, παλιές αμαξοστοιχίες, μικρά φαράγγια, όμορφες εικόνες από θάλασσα κι απόκρημνα  βουνά, είναι μερικές  απ’ τις εικόνες που συνθέτουν τους μοναδικούς αυτούς αγώνες.
   Φιλοδοξούμε  το Rail Running  να αποτελέσει  εφαλτήριο και  για ένα διαφορετικό  τρόπο  περιήγησης και χώρο άντλησης εμπειριών.  Να αναδειχθεί σα μια  ανέξοδη αφορμή  εκδρομικής (ή και τουριστικής), πεζοπορικής απόδρασης  κι εν μέρει  προπονητικής έκφρασης.
   Η ασφάλεια  απ’ την κίνηση των οχημάτων, η αίσθηση της  «αόρατης»  διέλευσης  από  την καρδιά πόλεων και χωριών, οι απαιτητικές  για τρέξιμο κι ευχάριστες στην πεζοπορία εναλλαγές στο τερέν, η ρέουσα διαδοχή των εικόνων,  θα αιφνιδιάσουν  ευχάριστα όσους  επιχειρήσουν μια πρώτη επαφή.

    Η ΑΡΧΗ:

   Εδώ και λίγο καιρό, τρεις φίλοι, που μοιραζόμαστε κάποιες ώρες απ' τον ελεύθερο χρόνο μας για να περπατήσουμε ή να τρέξουμε στην ύπαιθρο, ανακαλύψαμε ένα διαφορετικό τρόπο  «απόδρασης».
    Η καινούρια ιδέα ξεκίνησε, όταν ο Γιάννης  μας εξέφρασε την επιθυμία να διανύσει τρέχοντας την απόσταση Ελευσίνα- Κόρινθο πάνω στο εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι που είχε κάνει και παλιότερα, πηγαίνοντας στο χωριό του με το  ποδήλατο (με  τις αναγκαίες παρακάμψεις).
    Η πρώτη δοκιμαστική εξόρμηση έγινε από τα Μέγαρα μέχρι την Κακιά Σκάλα κι η δεύτερη απ' το ναυάγιο στην Ελευσίνα μέχρι τα Μέγαρα.  Από τότε έχουμε προσεγγίσει και  γνωρίσει  μ' αυτόν τον τρόπο πολλά μέρη της Ελλάδας και  κυρίως της Πελοποννήσου.
    Σε κάθε ταξίδι, πάνω στις παλιές γραμμές, κάναμε πολλές  μικρές στάσεις για να «φορτώσουμε» εικόνες από βουνό και θάλασσα, από γέφυρες και τούνελ, από μικρά και  μεγαλύτερα φαράγγια, από  σιδηροδρομικούς σταθμούς και συρμούς.
    Στις σημαντικότερες παραμέτρους των εξορμήσεων  συγκαταλέγεται  η ασφάλεια απ' την κίνηση των οχημάτων (με την ανάλογη προσοχή στις διαβάσεις), αλλά κι  η αίσθηση  πως διαβαίνεις από πόλεις και  χωριά σα θεατής  σε τρισδιάστατη κινηματογραφική προβολή.
    Θέλοντας να μοιραστούμε ένα μέρος των εμπειριών που αποκομίσαμε απ' τον πρωτότυπο αυτόν τρόπο τρεξίματος, σκεφτήκαμε να προτείνουμε στη δρομική κοινότητα  μια παρόμοια εκκίνηση με τη δική μας.
    Σχεδιάσαμε τη διαδρομή, υπολογίσαμε θεωρητικά κάποιες παραμέτρους, τις δοκιμάσαμε και τις επεξεργαστήκαμε πρακτικά σε διάφορες συνθήκες και καταλήξαμε στον πρώτο σε πανελλαδικό (κι ίσως παγκόσμιο) επίπεδο Rail Running  αγώνα με την ονομασία «ΔΙΟΛΚΟΣ».
    Αντλήσαμε την ονομασία απ’ τη Δίολκο του Ισθμού της Κορίνθου, προβάλλοντας με  αποδείξεις, την παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία της μεταφοράς σε χαράξεις σταθερής τροχιάς.
     Η σιδηροδρομική γραμμή-μονοπάτι, θα «ταξιδέψει» τους δρομείς στην περιπέτεια, τους μύθους και την ιστορία. Εκεί  που ο Θησέας «άνοιξε» δυναμικά για όλους, τα περάσματα του Σίνη και του Σκύρωνα, εκεί που η πνευματική ευελιξία των αρχαίων Ελλήνων χάραξε άλλον ένα δρόμο στην ανθρώπινη επικοινωνία. 
  H πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στις 23 Νοεμβρίου 2014 με όλους τους αθλητές που πήραν μέρος να τερματίζουν χωρίς πρόβλημα.
   Αν και πολλοί αγώνες  έχουν διέλθει κατά ένα μέρος τους, στο παρελθόν, από σιδηροδρομικές γραμμές, εμείς θα χαρακτηρίσουμε αυτόν τον αγώνα σαν τον πρώτο αυθεντικό «Railrunning αγώνα», λόγω της ιστορικής  του πρωτοπορίας και της εκφραστικής του πρωτοτυπίας.   

Διαβάστε περισσότερα: http://rail-running9.webnode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: