Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ


Του Δημήτρη Καραπατά*
Ένα από τα βασικά στοιχεία πολιτισμού για την κοινωνία, είναι η καθαριότητα. Γι’ αυτό και οι αρχές ενός τόπου, πρέπει να την εξασφαλίζουν στους πολίτες, μέσα από καινοτόμα προγράμματα και σύγχρονα συστήματα.
Μια τέτοια καθοριστική παρέμβαση στον τομέα της περισυλλογής των απορριμμάτων της πόλης μας, έγινε πρόσφατα (και μάλιστα με ταχυεργία) με την υπογειοποίηση των κάδων σε 6 προβληματικά σημεία του Λουτρακίου. Σημεία που ειδικά τους θερινούς μήνες, θύμιζαν περισσότερο σκουπιδότοπο από τα απορρίμματα που βρίσκονταν ατάκτως ειρημένα πέριξ των κάδων.
Το επιστέγασμα αυτού του εγχειρήματος θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο με την υπογειοποίηση ακόμα 4 κάδων.
Οι κάδοι αυτοί είναι υδατοστεγείς, έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους συμβατικούς (33.000lt) και η χρηματοδότηση τους έγινε από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Αξίζει να αναφερθεί, πως με την καθοριστική παρέμβαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Σωτήρη Πέρρα, ο δήμος θα προμηθευτεί έναν ακόμη κάδο από την ανάδοχο εταιρεία, εντελώς δωρεάν, που θα αναπληρώνει κάθε φορά τον κάδο που θα απομακρύνεται για να καθαρίζεται.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των υπόγειων κάδων σε σχέση με τους συμβατικούς, εκτός του ότι θα αναβαθμίσουν αισθητικά την εικόνα του Λουτρακίου και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι τα εξής:
Μικρότερη συχνότητα αποκομιδής, αφού έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους συμβατικούς κάδους και συνεπώς λιγότερες οχλήσεις στον αστικό χώρο από τις διελεύσεις των απορριμματοφόρων, με ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών δαπανών και εξοικονόμηση χρόνου των εργαζομένων.
Ελαχιστοποιείται η δυσοσμία, καθώς η θερμοκρασία κάτω από το έδαφος διατηρείται χαμηλή.
Για μια πόλη με τουριστικό ενδιαφέρον(;) όπως η ιστορική μας λουτρόπολη, προτεραιότητα αρχών και πολιτών πρέπει πάντα να είναι το καθαρό και βιώσιμο Λουτράκι.
Υ. Γ.: Ο τόπος μας και οι πολίτες του, δεν έχουν ανάγκη περίτεχνα λόγια και διανοητικούς σαλτιμπαγκισμούς, τύπου Τατούλη, αλλά έργα. Γιατί μόνο με τα έργα κτίζεται η προκοπή!
* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επιχειρηματίας.
(160216)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μόνο το Λουτράκι και οι πολίτες του???? Οι υπόλοιποι πολίτες του δήμου???
Ερωτώ διότι σε πολλά σημεία του δήμου και μάλιστα με μεγάλη επισκεψημότητα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχουν λυθεί ακόμη τα προβλήματα τύπου : να υπάρχουν έστω και υπέργειοι κάδοι για να πετιούνται τα απορίμματα των χιλιάδων επισκεπτών.
Υπέρ των νέων λύσεων...ΑΛΛΑ να έχουμε το νου μας ΠΑΝΤΑ και στην συντήρηση τηςστοιχειώδους καθαριότητας και στα υπόλοιπα σημεία του δήμου (Λίμνη Βουλιαγμένης), που επί μία τριετία τουλάχιστον, που παρακολουθώ στενά το θέμα δεν συμβαίνουν ούτε καν τα πιο πάνω στοιχειώδη!!!
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.