Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Συζήτηση με θέμα Γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια


Πρόσκληση σε ενημέρωση/συζήτηση με θέμα Γεωτρήσεις βωξίτη στα Γεράνεια -Προοπτικές και δυνατότητες του αντιεξορυκτικού κινήματος, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 6.30μ.μ, στο «Αλλότροπον» Κολιάτσου 102 στην Κόρινθο.

Ομιλητής/συντονιστής Γιώργης Παπαγιάννης

Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ο Κλαδούρχος»
Τον προηγούμενο Ιούνη, η εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟ ΑΜΕ υπέβαλλε στην Αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αίτημα για την διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων σε μια έκταση 50 χιλιαδων στρεμμάτων, η οποία περικλείει όλη την περιοχή μεταξύ δυτικής Κινέτας, Σπάρτων και Πάχης. Ουσιαστικά αυτό είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ορυχείου βωξίτη στα Γεράνεια.

Βασει νός παραχωρητήριου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων του 1934 και με τα δικαιώματα που δίνει στις εξορυκτικές δραστηριότητες ο νέος μεταλλευτικός κώδικας, ουσιαστικά και νομικά αίρεται κάθε δικαίωμα ιδιοκτησίας και νομής της γης από τους κατοίκους, και επιτρέπεται η δημιουργεία μεταλλείων οπουδήποτε μέσα σε αυτή την περιοχή, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν στο σημείο οικισμοί, αγροτικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις αρχαιολογικοί χώροι, δάση, κλπ.
Όμως, οι επιπτώσεις της δημιουργίας ορυχείου βωξίτη δεν περιορίζονται στην συγκεκριμένη  περιοχή: σημαντική παράμετρος για την δημιουργία ορυχείου είναι τόσο η απαίτηση αποστράγγισης των υπογείων Υδάτων της περιοχής εξόρυξης (με τις προφανείς συνέπειες που θα έχει αυτό για τις πηγές των Γερανείων, όπως πχ του Λουτρακίου) όσο και η ανάγκη απόθεσης των υλικών εκσκαφής η οποία είναι τεράστια και αφορά υλικά που περιέχουν βαρέα μέταλλα κλπ.

Οι κάτοικοι των Μεγάρων και των γύρω περιοχών, ανακαλύπτοντας το εύρος της επικείμενης καταστροφής, οργανώθηκαν προχωρώντας σε κινητοποιήσεις και προετοιμάζοντας την άμυνά τους απέναντι στην ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου τους.
-ιστορικό της υπόθεσης
-προβλήματα που προκύπτουν
-πρώτες αντιδράσεις
-συντονισμός, οργανωμένες προσπάθειες
-δράσεις αλληλεγγύης
-διαφορετικές εκτιμήσεις και θέσεις για τις προοπτικές
-στρατηγικές επιλογές για τη συνέχεια   
 

StreetLif

Δεν υπάρχουν σχόλια: