Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ OΜΩΝΥΜΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΗΡΑΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ! (VIDEO)




Το τσουχτερό κρύο, που επικρατούσε το πρωί της Τετάρτης, δεν εμπόδισε τους ευλαβείς προσκυνητές να ανέβουν στην κορυφή του λόφου, στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Ηραίου Περαχώρας, για να τιμήσουν τη μνήμη του. 
Το εξωκλήσι τους υποδέχτηκε επισκευασμένο και φρεσκοβαμμένο. Ντυμένο στα γαλανόλευκα, σκαρφαλωμένο στον βράχο, που το φιλοξενεί χρόνια τώρα, ενώνοντας ουρανό και θάλασσα, τον Θεό με τον άνθρωπο, χάρισε γαλήνη και ψυχική χαλάρωση σε όλους. 
Η ηλιοφάνεια και η νηνεμία συνέβαλαν στη λαμπρότητα του εορτασμού και στην εκπλήρωση του θρησκευτικού καθήκοντος.


Ο εορτασμός άρχισε με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, μετ΄ αρτοκλασίας. Μετά το πέρας αυτής, οι προσκυνητές απόλαυσαν, στον καθιερωμένο πλέον χώρο, στους πρόποδες του λόφου, παραδοσιακούς χορούς, που παρουσίασε το εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, ντυμένο ομοιόμορφα, σε χρώματα μπλε και άσπρο, το οποίο συνόδευε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κα Μαρία Μίχα. Δασκάλα χορού του τμήματος είναι η κα Αθανασία Κολλιάκου.  


Από αριστερά: Παναγιώτης Θώδης, Κωνσταντίνα Ράπτη, Γιάννης Λογοθέτης, Μαρίκα Κολλιάκου, Φωφώ Παππά, Μαρία Μίχα, Αθανασία Κολλιάκου

Όπως κάθε χρόνο, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ξεχωριστή αυτή τοπική θρησκευτική γιορτή, το παραδοσιακό έδεσμα ''Μπουλουγούρι'', που παρασκευάστηκε με μέριμνα της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, θαλασσινά, γλυκά και τοπικό κρασί. 
Στον χειρισμό της κονσόλας του ήχου και των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων η κα Κωνσταντίνα Ράπτη, Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής του ''ΑΘΛΟΣ+ΕΝΕΡΓΕΙΑ'', ξαφνιάζοντας ευχάριστα.
Από αριστερά: Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κα Αγγελική Βουδούρη με τους δασκάλους κ.κ. Γιώργο Πιθαμούδη και Νίκο Γεωργίου, καθώς και τη δασκάλα κα Μαρίνα Θυμή 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα, που προκάλεσε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, η παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με επικεφαλής την, άξια συγχαρητηρίων, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, κα Αγγελική Βουδούρη καθώς και η παρουσία μελών της Κατηχητικής Συντροφιάς Περαχώρας, με επικεφαλής την κα Μαρία Πρωτοπαππά. 
Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών προσήλθε στη Θεία Κοινωνία, σε μια εποχή που η Ορθοδοξία και η ελληνικότητα της εκπαίδευσης βάλλονται πανταχόθεν.


Από αριστερά: Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σωτήρης Πέρρας, Κώστας Παντελέου και Τάσος Σακελλαρίου


Παρόντες ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Πετρίτσης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τάσος Σακελλαρίου, Κώστας Παντελέου και Σωτήρης Πέρρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Δόσχορης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας κα Μαρίκα Κολλιάκου και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Ηραίου και Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Περαχώρας κ. Παναγιώτης Θώδης. 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των παραδοσιακών χορών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς.

Διακρίνεται ο Τεχνικός Διευθυντής του Περαία-Χώρα Radio News Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς με τον κ. Γιάννη Ζερβό
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι οι πρόσφατες σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο εξωκλήσι, από τη μανία του δυνατού αέρα, επισκευάστηκαν άμεσα από τον Δήμο μας και συγκεκριμένα, από τον κ. Γιώργο Φόρτη, του οικοδομικού συνεργείου, με την προσωπική παρέμβαση του Αντιδημάρχου κ. Κώστα Παντελέου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Παντελέου
Και του χρόνου όλοι μαζί να ξανατιμήσουμε την μνήμη του Αγίου Νικολάου την βοήθεια και την ευλογία του οποίου επικαλούμαστε.

             

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: