Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Συμπεράσματα από το Loutraki Challenge 2019.

Loutraki Challenge
Συμπεράσματα από το Loutraki Challenge 2019.
/ Ειδήσεις / Συμπεράσματα από το Loutraki Challenge 2019.


Συμπεράσματα από το Loutraki Challenge 2019.
By Πέτρος Γκαζώνης | 27 Φεβρουαρίου 2019 | Ειδήσεις | Ide Schelling, Loutraki Challenge 2019, SEG Racing Academy, Ποδηλασία Δρόμου | 3 |
Το πολυαναμενόμενο εναρκτήριο λάκτισμα στην αγωνιστική σεζόν δρόμου έγινε το περασμένο τριήμερο, 22-24 Φεβρουαρίου σε Μέγαρα, Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους.
Loutraki Challenge
Κρόνος Νίκαιας, ΠΕΣΑ Αστέρας και SEG Racing Academy, φιλοξένησαν Έλληνες και ξένους αθλητές σε μια διοργάνωση-διαφήμιση για την χώρα, που τείνει να γίνει θεσμός.

Την Παρασκευή 22/3, το αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων γέμισες με μη-μηχανοκίνητα δίτροχα. Όλοι οι εν ενεργεία πρωταθλητές Ελλάδας των τελευταίων ετών ήταν εκεί, κάτω από το κύκνειο άσμα του ήλιου εν όψει της καταιγίδας “Ωκεανίς”, για να αναμετρηθούν μεταξύ τους, αλλά και με τους διεθνείς αθλητές της SEG Racing Academy.

H SEG Racing Academy είναι μια διεθνής ποδηλατική ακαδημία με έδρα την Ολλανδία, που από το 2015 “εκπαιδεύει” μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της διεθνούς ποδηλατικής σκηνής και τροφοδοτεί το World Tour με έτοιμους πρωταθλητές. Η ομάδα επιλέγει τα τελευταία χρόνια το Λουτράκι για την χειμερινή της προετοιμασία, με τον Βασίλη Αναστόπουλο, προπονητή της ομάδας, πρωτεργάτη σε αυτή την επιλογή και στην προσπάθεια τοποθέτησης της μικρής μας χώρας στον παγκόσμιο αγωνιστικά-ποδηλατικό χάρτη. Με τη διοργάνωση του Loutraki Challenge, ο Βασίλης έχει μια ευκαιρία να δει την αγωνιστική ετοιμότητα των αθλητών του και οι Έλληνες αθλητές έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση διεθνή αγωνιστικού ρυθμού.
Loutraki Challenge
Πρώτες πήραν εκκίνηση οι κατηγορίες μάστερ και γυναικών, με το μεγάλο όνομα της κούρσας, τον Maarten Tjallingii να περνάει “under the radar” από τη σειρά εκκίνησης. Ιδιαίτερα ενεργός στα πρώτα χιλιόμετρα της κούρσας ήταν ο Λουκάς Καταπόδης (Α.Ο. Πήγασος), με τον Tjallingii επίσης να δοκιμάζει τα πόδια του. Ο Έλληνας Πρωταθλητής δεν είχε απάντηση όταν ο βετεράνος του Pro Tour αποφάσισε να αποσπαστεί, με τον Βασίλη Μπουρίκα (Α.Σ. Άλφα) μόνο, να παίρνει τη ρόδα του Ολλανδού.

Loutraki Challenge
Tjallingii και Μπουρίκας απομακρύνονται από το κυρίως γκρουπ. Photo: Nassos Triantafyllou/nassostriantafyllou.gr
Ήταν μια επίθεση που δεν πήρε αμέσως πολλά μέτρα, με την απόσταση από το κυρίως γκρουπ να να μένει σχετικά σταθερή. Το ελατήριο έσπασε όταν οι αθλητές της Άλφα προσπάθησαν επιτυχώς να αποσπάσουν τον ρυθμό των διωκτών, δίνοντας πλεονέκτημα στον συναθλητή τους.

Από εκεί και έπειτα, Tjallingii και Μπουρίκας μεγάλωναν συνεχώς τη διαφορά, τερματίζοντας περισσότερο από ένα λεπτό μπροστά από τον Παύλο Γούδα (Α.Ο. Παναθηναϊκός) που με έξυπνο πλασάρισμα και δυνατό σπριντ κατέλαβε την τρίτη θέση στην κούρσα.

Στην κατηγορία των γυναικών, την πρώτη θέση κατέκτησε η πρωταθλήτρια Ελλάδας Ηρώ Μηλάκη (ΠΑΣ Ρεθύμνης Άτλας), με δεύτερη τη νεαρή ταλαντούχα του ΠΟΧ Τάλως, Σοφία Λιοδάκη, και τρίτη την mtbiker του Π.Σ. Μάνδρας, Αλεξάνδρα Αδάμ.

Στη συνέχεια, δόθηκε η εκκίνηση στον κοινό αγώνα ανδρών και εφήβων, με τον Χάρη Καστραντά στην πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της ΑΕΚ, να ανοίγει αυτός τον ρυθμό. Σύντομα η κίνησή του αναχαιτίστηκε από τους αθλητές της SEG, για να ξεκινήσει ένα συνεχές κυνηγητό μεταξύ Ελλήνων και ξένων αθλητών. Για αρκετή ώρα έγινε ανταλλαγή πυρών, χωρίς να ξεκαθαρίσει αμέσως η κατάσταση όπως ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η αρμάδα της SEG εξουδετέρωνε με το “καλημέρα” τον ανταγωνισμό. Σύντομα, είκοσι δύο αθλητές βρέθηκαν αποσπασμένοι από το υπόλοιπο γκρουπ, με τους δέκα από αυτούς να είναι Έλληνες, εκ των οποίων οι τέσσερις αγωνιζόμενοι με φανέλες διεθνών ομάδων. Σούλιος και Κυριακίδης από τον Κρόνο, Καστραντάς, Κορτσιδάκης και Τζωρτζάκης από τον Τάλω, Δαβαρίας από τον Άτλα Ρεθύμνου, Μπούγλας με τα χρώματα της Ningxia, Mengoulas από το Beat cycling club, Σταυρακάκης με τα χρώματα της SEG και Γκαζώνης για τον Παναθηναϊκό.

Ο ρυθμός άρχισε να γίνεται καταιγιστικός, με τη Seg να χαλάει κάθε επίθεση που δεν ταίριαζε στη σύνθεση που αυτή ήθελε. Η μέση ταχύτητα ήδη ξεπερνούσε τα 44 χ.α.ω. και ο αγώνας πλησίαζε στα μισά όταν το γκρουπ των είκοσι δύο έσπασε ξανά. Η SEG αυτή τη φορά είχε σχεδόν πετύχει τη σύνθεση που ήθελε, με μόνο τον Τζωρτζάκη να της χαλάει τα σχέδια. Ο Χανιώτης Πρωταθλητής Ελλάδας κατάφερε να παρεισφρήσει στο επιτιθέμενο γκρουπ των εννέα αθλητών της SEG και να παλέψει για τη νίκη στην κούρσα. Η αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων του, στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά του, αφού μετά από αρκετές επιθέσεις αναγκάστηκε να αφήσει τους Kaden Groves και Ide Schelling να πάρουν διαφορά.

Από εκεί και έπειτα λίγα άλλαξαν στην κούρσα, με τους Groves και Schelling να κάνουν το ένα δύο και τον Marco Doets να κερδίζει το σπριντ στο γκρουπ του Τζωρτζάκη, ο οποίος τερμάτισε στην όγδοη θέση.
Loutraki Challenge
Loutraki Challenge
Photo: Nassos Triantafyllou/nassostriantafyllou.gr
Στην κατηγορία των εφήβων τη νίκη πήρε ο Δανός Fredrick Wandahl, με τον Δαβαρία να είναι ο μοναδικός Έλληνας έφηβος του δεύτερου γκρουπ και να κατακτά την δεύτερη θέση. Στο βάθρο της κατηγορίας εφήβων δεν ανέβηκε τρίτος αθλητής, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη (σ.σ. κακώς) η κατάταξη των αθλητών που βγήκαν εκτός αγώνα λόγω overlapping από το πρώτο γκρουπ.

Η Παρασκευή έκλεισε ηλιόλουστη και με ανεβασμένες θερμοκρασίες. Μόνο οι μετεωρολογικές προγνώσεις πρόδιδαν αυτό που θα ακολουθούσε. Το πρωί του Σαββάτου ξημέρωσε παγωμένο, βροχερό και με τάσεις να χειροτερέψει. Αρκετοί αθλητές αποφάσισαν να απέχουν από τον επερχόμενο αγώνα ατομικής χρονομέτρησης προς τη μονή Οσίου Παταπίου, ενώ μεταξύ όλων υπήρχε μια ανησυχία για όσα θα ακολουθούσαν.

Τα φαινόμενα επιδεινώθηκαν το μεσημέρι, με τις χιονονιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους στο υψόμετρο της μονής αλλά και χαμηλότερα. Υπήρξαν αθλητές που ήρθαν από την Αθήνα και επέστρεψαν χωρίς να αγωνιστούν. Αρκετοί ήταν όμως και αυτοί που αποφάσισαν να τα βάλουν με τις βάρβαρες κλίσεις της ανάβασης και τα καιρικά φαινόμενα. Οι διοργανωτές δεν έδειξαν στιγμή τη διάθεση να ακυρώσουν τον αγώνα. Άλλωστε, σε μια ανάβαση ατομικής χρονομέτρησης, οι συνθήκες είναι αρκετά ελεγχόμενες ώστε να μην συμβεί κάποιο ακραίο ευτράπελο.

Όλοι τους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη μέρα του τριημέρου και αυτό έγινε.

Στην κατηγορία γυναικών, νικήτρια για δεύτερη φορά αναδείχθηκε η Ηρώ Μηλάκη, με δεύτερη ξανά τη Λιοδάκη και τρίτη τη Βασιλική Βουτζαλή στην πρώτη της κούρσα με τα χρώματα του Α.Ο. Θησέα.

Loutraki Challenge
Η Ηρώ ήταν ίσως η μόνη αθλήτρια του αγώνα που δεν χρησιμοποίησε καλύμματα για τα άκρα της, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή! Photo: Nassos Triantafyllou/nassostriantafyllou.gr
Στην κατηγορία Μάστερ, Καταπόδης, Κανελλόπουλος (Α.Ο. Παναθηναϊκός) και Μπουρίκας πλαισίωσαν την τριάδα της γενικής.

Στους εφήβους, ο Fredrick Wandahl κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση, με τον πρωταθλητή Ευρώπης στην ποδηλασία πίστας, Παναγιώτη Καρατσιβή (ΠΓΣ Λάρισας) να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και τον Γιάννη Δαβαρία να κλείνει το βάθρο.

Στον αγώνα των ανδρών, ο Thymen Arensman της SEG, δεύτερος γενικής στο περσινό Tour de l’Avenir, κατέκτησε την πρώτη θέση με 19’53”, ρίχνοντας το ρεκόρ διαδρομής του Ιde Schelling κατά 31”.

O Schelling σημείωσε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 20’47”, ενώ την τρίτη θέση του βάθρου κατέκτησε ένας ακόμα αθλητής της SEG, o Πορτογάλος Tiago Antunes (21’13”).

Για μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα έχασε το βάθρο ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φυσική του κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, αρκετοί Έλληνες αθλητές κατάφεραν να πετύχουν χρόνους κοντά σε αυτούς των ξένων αντιπάλων τους, δείχνοντας έτοιμοι για τις διεθνείς διοργανώσεις που ακολουθούν επί ελληνικού εδάφους.

Οι κακές καιρικές συνθήκες του Σαββάτου συνεχίστηκαν και επιδεινώθηκαν το πρωί της Κυριακής, με το αγιάζι να κατεβαίνει παγωμένο και με χιονονιφάδες από το βουνό, μαστιγώνοντας το Λουτράκι. Παρά ταύτα, η βροχή έκανε ελάχιστα την εμφάνισή της από της 9 π.μ και μετά, επιτρέποντας τους διοργανωτές να λειτουργήσουν με ένα λιγότερο εμπόδιο. Το κρύο από την άλλη, ήταν αφόρητο για πολλούς, δημιουργώντας πολλές εγκαταλείψεις από νωρίς στην κούρσα που ξεκίνησε με ρυθμό αργής προεκκίνησης από τους Αγίους Θεοδώρους. Η εκκίνηση για τους 97 παρευρισκόμενους αθλητές, δόθηκε από στάση και με το σφύριγμα του αλυτάρχη οι αθλητές της SEG Racing όρμηξαν στην επίθεση, κατακερματίζοντας το γκρουπ.
Loutraki Challenge
Loutraki Challenge
Photo: Nassos Triantafyllou/nassostriantafyllou.gr
Η μεγάλη διαφορά των αθλητών της SEG έγινε στο κατηφορικό τμήμα της διαδρομής, όπου παίρνοντας περισσότερα ρίσκα έβαλαν αέρα ανάμεσα σε αυτούς και σε όσους Έλληνες είχαν παραμείνει στην κούρσα και σε οπτική επαφή. Αυτή η διαφορά δεν έκλεισε ποτέ, καθότι υπήρξε αγαστή συνεργασία μεταξύ των αθλητών της ομάδας, έως ότου αρχίσουν να ανταλλάσσουν επιθέσεις για την νίκη στο ετάπ και στη γενική κατάταξη.

Όταν η σκόνη καταλάγιασε, ο Ide Schelling ξεπρόβαλε μόνος, με το χαρακτηριστικό χαμόγελο που διαγράφεται σαν παραπλάνηση στο πρόσωπό του σε στιγμές έντονης προσπάθειας. O 21χρονος Ολλανδός πήρε τη νίκη μετά από δύο δεύτερες θέσεις στα προηγούμενα δύο ετάπ και μαζί την πρωτιά στη γενική κατάταξη του αγώνα. Στη δεύτερη θέση του ετάπ βρέθηκε ο 20χρονος Kaden Grooves από την Αυστραλία. Ο Kaden, πρωταθλητής Αυστραλίας U-19 το 2016, ήταν ο νικητής του πρώτου ετάπ στα Μέγαρα και παρά το γεγονός ότι είναι ένας ιδιαίτερα ικανός σπρίντερ, ανέβηκε το ΤΤ του Οσίου Παταπίου σε 21’19”, παίρνοντας την πέμπτη θέση στην ανάβαση και κρατώντας επαφή με το βάθρο της γενικής. Την τρίτη θέση στο ετάπ, πήρε ο επίσης 20χρονος Jordi Meeus από το Βέλγιο. Το βάθρο της κατηγορίας ανδρών ανήκε για ακόμα μια μέρα στη SEG Racing Academy.

Στην κατηγορία εφήβων, τη νίκη πήρε ο ιδιαίτερα φορμαρισμένος στη διάρκεια όλου του τριημέρου, Δαβαρίας Γιάννης (ΠΑΣ Ρεθύμνου Άτλας), με δεύτερο τον Παναγιώτη Καρατσιβή του ΠΓΣ Λάρισας και τρίτο τον Δανό, Fredrick Wandahl. Ο Δαβαρίας, έχοντας βρεθεί κοντά στη νίκη και τις προηγούμενες δύο ημέρες, στέφθηκε νικητής της γενικής κατάταξης του τριημέρου.

Στην κατηγορία γυναικών, η Ηρώ Μηλάκη έκανε το «τρία στα τρία», χαρίζοντας ακόμα ένα χρυσό στον Άτλαντα Ρεθύμνου, με τη Σοφία Λιοδάκη (ΠΟΧ Τάλως) να τερματίζει στη δεύτερη θέση με διαφορά σχεδόν επτά λεπτών και τη Χρυσή Σταυγιαννουδάκη (ΠΟΧ Τάλως) να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κούρσα. Η Μηλάκη ήταν και η νικήτρια της γενικής κατάταξης του τριημέρου.

Στην κατηγορία Μάστερ, τη νίκη στο ετάπ αλλά και τη γενική κατάταξη πήρε ο Πρωταθλητής Ελλάδας, Λουκάς Καταπόδης (ΑΟ Πήγασος Κυψέλης). Τη δεύτερη θέση στο ετάπ πήρε ο Σταύρος Κανελλόπουλος του Παναθηναϊκού, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Αποστόλης Ζορμπάς του διοργανωτή Κρόνου Νίκαιας.
Loutraki Challenge
Συμπερασματικά, το τριήμερου του Loutraki Challenge 2019 μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση των Ελλήνων αθλητών και την ετοιμότητά τους σε περίπτωση παρόμοιων συνθηκών σε αγώνες όπως ο επερχόμενος Γύρος Θυσίας.

Είναι βέβαιο πως οι δύο Χανιώτες του ΠΟΧ Τάλως, Τζωρτζάκης Πολυχρόνης και Κορτσιδάκης Μιχάλης, θα φέρουν δικαίως τον ρόλο των φαβορί. Από την άλλη, οι δύο πρώην Πρωταθλητές Ελλάδας, Γιώργος Μπούγλας και Χαράλαμπος Καστραντάς, δείχνουν να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας τους. Άλλωστε, ο Γιώργος μας έχει συνηθίσει πλέον σε εκπλήξεις κατά το δεύτερο μισό της σεζόν. Την εμφάνισή του επί ελληνικού εδάφους έκανε και ο Alex Mengoulas, ο Έλληνας ομογενής που ζει και αγωνίζεται στην Ολλανδία με τα χρώματα της Beat Cycling. O Alex είχε εξαιρετική παρουσία στα δύο πρώτα ετάπ του τριημέρου, τερματίζοντας στο δεύτερο γκρουπ του αγώνα των Μεγάρων και στην έβδομη θέση της ανάβασης του Οσίου Παταπίου, με 21’33”.

Loutraki Challenge
Σε πρώτο πλάνο, ο Μάριος Κορτσιδάκης του ΠΟΧ Τάλως. Στιγμιότυπο από τον αγώνα της πρώτης μέρας. Photo: Nassos Triantafyllou/nassostriantafyllou.gr
Αν υπάρχει κάποιος που σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα με τις επιδόσεις του, είναι ο μικρός αδερφός του Μιχάλη, ο Μάριος Κορτσιδάκης, ο οποίος επίσης αγωνίζεται για τη Χανιώτικη ομάδα. Από την πρώτη κιόλας μέρα, στην πίστα των Μεγάρων, ο Μάριος μπήκε δυναμικά και κρατήθηκε στην κορυφή της κούρσας μέχρι τον διαχωρισμό του πελοτόν, ενώ τη δεύτερη μέρα, στην απαιτητική ανάβαση του Οσίου Παταπίου τερμάτισε στην 25η θέση με 24’04”. Το βασικότερο είναι πως παρά το γεγονός ότι ακόμα αγωνίζεται με αρκετό παραπανίσιο βάρος, ο Μάριος έχει ήδη χάσει περισσότερα από εβδομήντα κιλά και κάνει αντιπάλους και συναθλητές να τρίβουν τα μάτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: