Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ο Κωστής Ζερβός στην πρώτη επίσημη προεκλογική του συγκέντρωση.(ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ)

 Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων Κωστής Ζερβός στην πρώτη επίσημη προεκλογική του συγκέντρωση.














Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου που βρίσκεστε εδώ. Για μένα είναι μεγάλη τιμή η παρουσία σας.
Φίλες και φίλοι, ο Δήμος μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Από τη μία, ο δρόμος που οδηγεί στην απαξίωση, στη μοιρολατρία και τελικά στην απάθεια. Ο δρόμος που βάζει την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου στον αυτόματο πιλότο, που ταυτίζει την ευημερία του τόπου με την ευημερία μίας επιχείρησης.
Ο δρόμος όπου προσωπικά ζητήματα ανάγονται σε πολιτικά, όπου σημαντικές αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, μετατρέποντας το δημοτικό συμβούλιο σε ένα άβουλο όργανο διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.
Ο δρόμος που λέει ότι για να διεκδικήσεις τη δημαρχία, πρέπει να ικανοποιήσεις μικρά και ατομικά συμφέροντα, δημιουργώντας μία συμμαχία αθροισμένων συμφερόντων, χωρίς συνοχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς όραμα.
Και για να την κρατήσεις πρέπει απλά να μην τα θίξεις. Μία επίπλαστη πλειοψηφία, κατά βάθος ετερόκλητη, μα επιφανειακά ισχυρή.
Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος δρόμος.
Ο δρόμος της Ευθύνης.
Ο δρόμος της Επιλογής της Ευθύνης.
Μία πορεία δύσκολη, αλλά μία πορεία ΚΑΘΑΡΗ.
Δύσκολη γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να ικανοποιήσουμε μικροσυμφέροντα.
Δύσκολη, γιατί στα σημαντικά ζητήματα του τόπου θα παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις, ανοικτά, δημόσια και μερικές φορές εάν αναγκαστούμε συγκρουσιακά.
Δύσκολη, γιατί πρέπει να τρέξουμε πολύ, πάρα πολύ, για να αλλάξουμε την πορεία του τόπου. Να δουλέψουμε σκληρά, με σαφές πλάνο ανάπτυξης και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Αυτόν τον δρόμο διαλέξαμε, τον δύσκολο.
Και σας καλώ, όλους τους πολίτες αυτού του τόπου να πορευθούμε μαζί σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο!
Χωρίς δογματισμούς, χωρίς δεσμεύσεις, με εφόδια την αγάπη μας για τον τόπο και την όρεξη για δουλειά.
Σε αυτό το σταυροδρόμι λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνουμε μία ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.
Πολλοί με ρωτούν «Γιατί ασχολείσαι;», άλλοι «Που πας; Ξέρεις ποιοι είναι απέναντί σου;»
Εγώ, γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Πήγα στο πρώτο δημοτικό, όταν δεν υπήρχε άλλο. Γυμνάσιο, λύκειο εδώ. Έπαιζα μπάλα στις γειτονιές, αθλήθηκα στον Ποσειδώνα, έβγαινα με τους φίλους μου εδώ. Σπούδαζα στην Πάτρα και τα καλοκαίρια δούλευα εδώ. Έπειτα επέλεξα να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά εδώ.
Ήταν συνειδητή μου επιλογή να ζήσω εδώ. Άλλοι φίλοι μου έφυγαν, κάποιοι ξαναγύρισαν και κάποιοι άλλοι θα φύγουν.
Όταν όμως επιλέγεις να ζήσεις εδώ, διερωτάσαι μοιραία: «Τι κάνεις για τον τόπο σου»; Εγώ θέλω να μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, να μην αναλώνομαι σε υποθετικά σενάρια φιλικών συζητήσεων, ούτε σε μεμψίμοιρες εξηγήσεις.
Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και κάνω αυτό το βήμα. Δηλώνω έτοιμος να ανταποκριθώ στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε τον τόπο την τελευταία 20ετία μάς οδήγησε σε αυτό το σημείο. Στο σημείο όπου ο άλλοτε κραταιός Δήμος μας να είναι αντικείμενο χλεύης ιστοτόπων και δημοσιευμάτων, να είναι δέσμιος οικονομικά και αναπτυξιακά από μία – δύο επιχειρήσεις. Να εγκαταλείπεται από τους νέους και τα περιουσιακά του στοιχεία να γίνονται αντικείμενο δικαστικών αντιπαραθέσεων.
Αυτό δεν μας αξίζει.
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΗ.
Οι συνεργάτες μου και εγώ επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο αναδιάταξης. Ένα σχέδιο που έχει στον πυρήνα του την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της αξίας της γης μας και την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Σε ποιον κλάδο απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού; Ποιος τομέας έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία; Ποιες υποδομές είναι αναγκαίες για να αναπτυχθεί περαιτέρω; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας που θα μας επιτρέψουν να ηγηθούμε στον ανταγωνισμό; Τι είδους συνέργειες μπορούν να γίνουν για να επιτευχθούν όλα αυτά;
Αυτά είναι τα σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Με βάση αυτά τα ερωτήματα επεξεργαστήκαμε το σχέδιό μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (οι λεγόμενοι ΚΑΠ) έχουν μειωθεί δραστικά, έως και 60%, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πλέον άλλοθι.
Διότι γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλές άλλες χρηματοδοτικές πηγές: Στον τομέα της αστικής ανάπτυξης, το Jessica, το Jaspers, το Elena, το Urbact 3. Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης το EASI και το PROGRESS. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που φιλοδοξεί να λειτουργεί ως αναπτυξιακή τράπεζα για την Αυτοδιοίκηση.
Πότε αναζητήσαμε αυτά τα κεφάλαια; Ποιο ήταν το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής την πενταετία που μας πέρασε; Ποιος είναι ο απολογισμός της τελικά; Πέντε διαδικτυακές πλατφόρμες, έργα δρομολογημένα από καιρό και έργα υπό ένταξη; Αυτά πηγάζουν από οκνηρία ή από κάτι άλλο; Για αυτά θα συζητήσουμε ποτέ;
Ο αγώνας μας όμως είναι διμέτωπος. Δεν αρκούν μόνο τα μεγαλόπνοα σχέδια, έχουμε και την μάχη της καθημερινότητας.
Για εμάς η καθημερινότητα του Δήμου είναι πρώτη προτεραιότητα. Η καθαριότητα και ο επαρκής ηλεκτροφωτισμός. Ζητήματα απλά, είναι τόσο δισεπίλυτα πια;
Εκεί, αν θέλετε, κρίνεται και ένα μεγάλο μέρος της διοικητικής ικανότητας. Να είναι ο κάδος καθαρός, οι παραλίες μας να λάμπουν, οι δρόμοι μας να είναι φωτισμένοι.
Από τη Mαυρολίμνη μέχρι τον Άγιο Θόδωρα και από τα Πίσσια μέχρι τα Ίσθμια.
Ένας Δήμος, ίδιες υπηρεσίες παντού!
Καθαρή πόλη, φωτισμένη Πόλη, μία πόλη που σε εμπνέει να ζεις.
Διότι εάν δεν αρέσει η πόλη σε μας, πώς ζητάμε από τους άλλους να την επισκεφθούν;
Καθαρή πόλη, φωτισμένη πόλη.
Χωρίς σκιές και σκοτεινά σημεία.
Χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Χωρίς ειλλημένες αποφάσεις και τετελεσμένα.
Χωρίς δημότες δεύτερης κατηγορίας και προύχοντες.
Με διαφάνεια, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα.
Ήρθε η στιγμή για μία επανεκκίνηση, με νέους ανθρώπους στην πολιτική ζωή του τόπου, με νέες ιδέες και νέα οράματα!
Να μην επιτρέψουμε να μας καθοδηγεί η απάθεια. Να μην επιτρέψουμε να οδηγηθούμε σε εκλογές μηχανισμών. Σε εκλογές φίλων και γνωστών, σε εκλογές στείρας αντιπαράθεσης και προσωπικών αντεγκλήσεων.
Είμαστε εδώ για να θέσουμε τα πραγματικά ζητήματα στο τραπέζι. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το στενό κύκλο εξουσίας, το στενό κύκλο αναπαραγωγής των ίδιων προσώπων, των ιδίων συμφερόντων, των ίδιων προγραμματικών δηλώσεων, και τελικά των ίδιων αποτελεσμάτων.
Μας έλεγαν «καθίστε αναπαυτικά, αναλαμβάνουμε εμείς.»
ΌΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ, ΠΟΣΟ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ;
Τόσο καιρό θεατές του ίδιου έργου, τι άλλο μπορούν να προσφέρουν;
Κουράστηκαν και μας κούρασαν!
Τώρα αναλαμβάνουμε ΕΜΕΙΣ!
Έχω ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με επιστημονικούς φορείς, αναζητώντας και παραθέτοντας τα στοιχεία του Δήμου, παρουσιάζοντας λύσεις και προτάσεις για το μέλλον του τόπου, συγκρίνοντας τις βέλτιστες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε αντίστοιχους δήμους, ζητώντας σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και προϋποθέσεις ένταξης.
Το προσεχές διάστημα θα δίδονται Δελτία Τύπου με το αποτέλεσμα όλων αυτών των συναντήσεων, για να συμπληρωθούν τα κομμάτια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
Το θέμα δεν είναι να εντάξουμε ένα έργο, επειδή υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Δεν θα καθορίζονται οι ανάγκες των πολιτών από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, έργα που έγιναν χωρίς αντίκρισμα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Οι ανάγκες των πολιτών θα καθορίζουν το είδος των έργων που πρέπει να γίνουν.
Σας ζητώ να μην δώσετε μία εντολή ανάθεσης των προβλημάτων στους ίδιους.
Να μην δώσετε μία εντολή μετάβασης σε συνδημότες μας που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
Σας ζητώ να δώσετε μία εντολή άλματος, μία εντολή τομής.
Να κάνετε μία τομή στην επιλογή σας, να αναλάβετε την ευθύνη μαζί μου.
Να απομονώσουμε τις σειρήνες του παρελθόντος, τις σειρήνες της μοιρολατρίας.
Έφτασε η ώρα για μία μεγάλη τομή.
Σας καλώ να ρίξετε μία ματιά στους ανθρώπους που είναι σήμερα εδώ, ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους, εργαζόμενους, άφθαρτους, ανθρώπους του μόχθου, ανθρώπους αποφασισμένους.
Η κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου για εμάς σηματοδοτεί κάτι.
Δεν έχουμε ταχύμετρο που μετρά τις ώρες συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια. Δεν έχουμε μέτρο που μετρά τις παρουσίες σε διάφορες εκδηλώσεις. Ούτε αναζητούμε φωτογραφίες που υποδεικνύουν την επιρροή αυτών που συμπορεύονται μαζί μας. Δεν αναζητήσαμε, ούτε συζητήσαμε, ούτε επιζητήσαμε στήριξη από αυτοαποκαλούμενους παράγοντες που οδήγησαν τον τόπο στο τέλμα. Παράγοντες που επαίρονται ότι σε όποιο ψηφοδέλτιο και εάν πάνε, θα έχουν την ίδια απήχηση.
Αυτούς δεν τους θέλουμε.
Έχουμε άλλο μέτρο. Το μέτρο της εντιμότητας, το μέτρο της διάθεσης για προσφορά, το μέτρο των δημοκρατικών αξιών, του ήθους, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της ανθρωπιάς και της ορθολογικότητας.

Είμαι πολύ περήφανος για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου!
Περήφανος που άφησαν τη βολή τους για να δώσουν αυτόν τον αγώνα.
Περήφανος που δεν χρειάστηκε να τους τάξω τίποτα για να είναι σήμερα εδώ.
Το όμορφο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να βλέπεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες διαπιστώσεις και το σημαντικότερο με την ίδια φιλοσοφία.
Κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε περισσότεροι.
Κάθε μέρα που περνάει είμαστε πιο αποφασισμένοι.
Κάθε μέρα που περνάει είμαστε πιο δυνατοί.
Κάθε μέρα που περνάει είμαστε όλο και πιο κοντά στη νίκη!
Αυτό είναι πλέον ορατό.
Ορατό σε ανθρώπους που συναντούμε καθημερινά, σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν για το συμφέρον τους, σε ανθρώπους που έχουν την ελάχιστη ευαισθησία να αναρωτηθούν «Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο;».
Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά.
Αντλώντας δύναμη από εσάς σήμερα εδώ, φτιάχνουμε μία συμμαχία δυνάμεων που θα αντιταχθούν στη λογική της απάθειας, μία συμμαχία δυνάμεων χωρίς δογματισμούς, χωρίς ιδεοληψίες. Χωρίς δεσμεύσεις. Μία συμμαχία των δυνάμεων αλλαγής.
Με σοβαρότητα! Με υπευθυνότητα! Με συναίσθηση του καθήκοντος, που σπανίζει στον τόπο μας! Με συναίσθηση της ευθύνης για τα μεγάλα προβλήματα!
Από σήμερα αλλάζει ο αέρας της πόλης.
Δημιουργήθηκε ένας συνδυασμός που δεν συμβιβάζεται, δεν υποχωρεί και δεν υπαναχωρεί από τις αξίες του.
Σήμερα, εδώ, τώρα, παρουσιάζεται ένας συνδυασμός που δεν παίζει το παιχνίδι τους.
Ένας συνδυασμός που έρχεται να εκφράσει αυτούς που δεν εκφράστηκαν ποτέ.
Ένας συνδυασμός που έρχεται να εκφράσει αυτούς που απογοητεύτηκαν και κουράστηκαν από τις ίδιες προεκλογικές εξαγγελίες.
Ένας συνδυασμός που έρχεται να εκφράσει τους ανθρώπους που δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα προσωπικό.
Γι’ αυτό, αυτός ο συνδυασμός θα είναι νικηφόρος!
Είμαστε πλέον πολλοί, γινόμαστε ακόμα περισσότεροι!
Η πορεία προς τη νίκη είναι πλέον ορατή!
Η 26η του Μάη, είναι ήμερα νίκης, ημέρα αλλαγής σελίδας!
Η 26η του Μάη είναι η μέρα που ο Δήμος θα κάνει μία τομή!
Είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι!
Θα νικήσουμε!
Γιατί
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΣΑΝ ΠΕΤΑΣ!!!
Σας ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια: