Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Η πρώτη θεατρική σκηνή στο Λουτράκι

 




Με αφορμή  την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την πρώτη θεατρική σκηνή στο Λουτράκι 



Το Παρακάτω κείμενο είναι του Αντώνη Κουκουλά από το βιβλίο του Λουτράκι και Θερμαλισμός που εκδόθηκε το 1991

Μπορεί ο Δήμος να είχε δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση ανέγερσης λουτρικών καταστημάτων, αλλά δεν παρέβλεπε και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Στις 8 Μαΐου 1905 ο δήμαρχος Γεώργιος Λέκκας με το Συμβούλιό του, έλαβε απόφαση τροποποιήσεως του σχεδίου πόλεως και χαρακτηρισμού της περιοχής που βρισκόταν κοντά στο δημαρχείο (η περιοχή περίπου που καταλαμβάνεται από την κεντρική πλατεία), ως χώρου ή πλατείας θερινού θεάτρου. Η τροποποίηση αυτή εγκρίθηκε από το υπουργείο.
Εργολάβος κατασκευής του έργου αναδείχτηκε ο Παν. Γιαρταγάνης• την εγκατάσταση του φωτισμού «δι' ασετιλίνης» ανέλαβε ως τελευταίος μειοδότης ο Α. Πάτσης• η αγορά των μηχανημάτων σκηνής και πλατείας από τον εργοστασιάρχη Γεώργιο Καζακλή κόστισε 1.450 δρχ. και το θεατράκι άρχισε να λειτουργεί από τον επόμενο χρόνο.98 Πρώτο θεατρικό σχήμα, αυτό του θιασάρχη Σ. Βονασέρα.
Στα 1906 κατασκευάστηκε μόνιμη σκηνή και ο δήμος αποφάσισε, αντί να νοικιάσει το θέατρο, να το παραχωρήσει δωρεάν «εις τίνα θίασον χάριν της αναψυχής των ξένων».99
Ήταν μοιραίο, όμως, η πρώτη θεατρική σκηνή να μην επιζήσει παρά δύο χρόνια μόνο. Ο δήμαρχος που διαδέχθηκε το Γεώργιο Λέκκα, ο θεοφ. Χατζόπουλος, το κατεδάφισε, γιατί οι λουόμενοι στο Λουτράκι δε θα μπορού¬σαν ούτε τα καραβάκια που παράπλεαν τον Κορινθιακό, να βλέπουν, ούτε να εισπνέουν ελεύθερα το ιώδιο της θάλασσας.
Ευτυχώς, έστω και μετά από έναν αιώνα περίπου, ένας άλλος δήμαρχος, ο σημερινός όήμαρχος Γιάννης Γιωτάκης, στο χώρο όπου ο προηγούμενος Θεοφ. Χατζόπουλος κατασκεύασε το υδραγωγείο της πόλης, δημιούργησε μέσα σ' ένα νπέροχο φυσικό περιβάλλον το θερινό ανοιχτό θέατρο του Δήμου. Αναδεικνύοντας και όχι καταστρέφοντας το έργο τον προκατόχου του και συνδυάζοντας την κάλυψη της ανάγκης με την ταυτόχρονη παροχή θεατρικής παιδείας στο Δήμο (αφού δημιούργημα του είναι και το «θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου όπου τα μέλη του τακτικά φιλοξενούνται στην παραπάνω σκηνή , πραγματοποίησε μια ανεκτίμητη προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου αποκαλύπτοντας συγχρόνως το πολιτιστικό επίπεδο των συνδημοτών του

(Κατά προσέγγιση εδώ φτιάχτηκε η πρώτη θεατρική σκηνή στο Λουτράκι) 



Δεν υπάρχουν σχόλια: